Презентація на тему : Навчаюся правильно відтворювати інтонацію спонукальних речень.

Про матеріал
Тема презентації : Навчаюся правильно відтворювати інтонацію спонукальних речень. За підручником М. Вашуленка, С. Дубовик.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчаюся правильно відтворювати інтонацію спонукальних речень.

Номер слайду 2

Правило :

Номер слайду 3

Ми часто користуємось реченнями, у яких висловлюються різні : Такі речення називаються спонукальними. Вони спонукають до дії. Прохання Доню, принеси ,будь ласка, мені води. Запрошення: Дорогі друзі, будь ласка, приходьте на наше свято. Заклик: Прийди, прийди, сонечко,Під моє віконечко,Будемо ся гріти,Як маленькі діти. Заборону: Не сиди довго біля телевізора. Порада: Частіше відпочивай на свіжому повітрі. Застереження: Будь обрежним біля річки. Наказ: Негайно подай мені книгу!

Номер слайду 4

Складіть відповіді на запитання, використовуючи опорні слова. Запишіть у зошит. Хто це? Це... Яка вона? Вона ... та... Який у неї хвіст? У неї хвіст ... Довідка(Хитра, спритна, пухнастий)

Номер слайду 5

  Хвилинка каліграфії— Запишіть прислів'я. У д__тини заболить пальчик, а в матері — серце.— Уставте пропущену букву.

Номер слайду 6

Гра «Знайди "зайве" речення»Кожна тваринка ховається від своїх ворогів. Білка на дереві легко втече від ворога. Зайцю допоможуть швидкі ноги. Діти читали цікаву книгу. У їжака свій захист — колючки.— Яке речення "зайве"?— Запишіть його.

Номер слайду 7

Діти читали цікаву книгу.— Про що в ньому розповідається? (Про книгу)— Яке це речення за метою висловлювання? (Розповідне)—  Перебудуйте речення так, щоб воно стало питальним. (Що читали діти?)— Запишіть це речення. Який розділовий знак поставили в кінці речення?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У кінці спонукального речення може стояти крапка або знак оклику. Знак оклику ставиться тоді, коли в реченні висловлено сильне почуття.

Номер слайду 10

Склади і запиши речення з поданих слів.1) на, обережним, воді, Будь; 2) вогнем, не, З, грайся. Від чого застерігають тебе ці речення?

Номер слайду 11

Прочитай речення. Про кого йдеться в кожному з них?Галинка поливала квіти. 2. Мама купила мені книжку. 3. Тато навчив мене плавати. Зразок. Галинко, полий, будь ласка, квіти. Зміни розповідні речення на спонукальні за зразком.

Номер слайду 12

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чорная Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 березня 2022
Переглядів
1271
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку