Презентація на тему "Найвідоміші міфологічні образи, сюжети, мотиви Стародавньої Греції. Міфи про Геракла. Подвиг сьомий: критський бик. Образ Геракла." 6 клас НУШ

Про матеріал
Поезентація "Найвідоміші міфологічні образи, сюжети, мотиви Стародавньої Греції. Міфи про Геракла. Подвиг сьомий: критський бик. Образ Геракла." 6 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найвідоміші міфологічні образи, сюжети, мотиви Стародавньої Греції. Міфи про Геракла. Подвиг сьомий: критський бик. Образ Геракла.

Номер слайду 2

Геракл (або Геркулес) — син Зевса та Алкмени, наділений дивовижною силою. Дванадцять його подвигів стали основою багатьох міфів і творів мистецтва. Свій перший подвиг Геракл здійснив, задушивши власноруч величезного немейського лева, який мав тверду, мов камінь, шкуру. Важкою була битва героя з лернейською гідрою, бо на місці кожної відрубаної голови в потвори з тілом змії відразу виростали дві нові. Цар Еврістей постійно ставив Гераклові нові завдання, і герой усі виконував. Сьомий подвиг Геракла відбувався на острові Крит, де в царя Міноса був величезний бик. Володар морів Посейдон наслав на тварину сказ, тому бик носився по острову, убиваючи всіх, хто траплявся йому на дорозі. І тільки Геракл не побоявся його.

Номер слайду 3

Мати Геракла Алкмена веде свій рід від героя Персея, а його батько – сам Зевс, цар богів. Зевс клянеться богам, що наступне немовля з роду Персея буде володарем Пелопоннеса. Ревнива Гера затримує появу на світ Геракла і прискорює народження іншого нащадка Персея – Еврисфея. Зевс, дотримуючись даної клятви, передає владу Еврисфею. Таким чином, Гераклу впродовж багатьох років доводиться служити нікчемному, боягузливому родичу. Міфи про Геракла

Номер слайду 4

Герой у колисціГеракл був іще немовлям, коли Гера підіслала до дитячої колиски двох змій, щоб убити його. Брат Геракла, син Алкмени й Амфітріона,побачивши змій,заплакав з переляку. А Геракл мовчки схопив чудовиськ і задушив їх голіруч.

Номер слайду 5

Чому Геракл здійснює свої подвиги. Геракл виріс і оженився. Але мстива Гера насилає на нього безумство, і він убиває своїх дітей та дружину. Коли напад безумства спадає, Геракла охоплює скорбота. Він запитує в дельфійського оракула, чим можна спокутувати цей злочин. Оракул відповідає, що Геракл має поступити на службу до свого родича Еврисфея і протягом 12 років здійснити великі подвиги. Після чого дістане від богів прощення та безсмертя.

Номер слайду 6

Подвиги Геракла. Вбив німейського лева.2. Знищив Лернейську гідру. Чому Геракл був змушений робити подвиги?

Номер слайду 7

3. Здобув керінейську лань.4. Приніс до Мікен ерімантського вепра

Номер слайду 8

5. Очистив Авгієви стайні6. Прогнав стімфалійських птахів.

Номер слайду 9

7. Приборкав крітського бика.8. Привіз до Мікен коней Діомеда.

Номер слайду 10

9. Здобуває пояс Іпполіти.10. Вкрав корів Геріона

Номер слайду 11

11. Приніс Еврісфею золоті яблука Гесперід12. Привів з царства Аїда пса Кербера

Номер слайду 12

1. Чому Геракл прибув на острів Крит? Яке завдання він мав виконати? 2. Що не пробачив Міносу бог Посейдон? 3. Які небезпеки виникли на острові Крит унаслідок ошуканства Міноса?

Номер слайду 13

Запишіть притаманні Гераклові риси характеру за першими буквами його імені: Г Е Р А К Л

Номер слайду 14

Подвиги Геракла — популярна тема світового мистецтва. У скульптурі й живописі підкреслюється фізична сила й надзвичайні можливості героя, які дають йому змогу подолати страховиськ. Епізоди з життя героя були усталеними темами скульпторів, які оздоблювали фризи, метопи й фронтони в храмах.  Образ Геракла оспівали Софокл («Трахінянки», «Філоктет»), Евріпід («Несамовитий Геракл», «Геракліди»). Міфи про Геракла популярні і в пізнішому образотворчому мистецтві (Дж. Романо, Дж. Вазарі, Г. Рені, Рафаель, П. Рубенс, Я. Тінторетто, А. Канова, Т. Жеріко), літературі (Ж. Ротру, Ж- Ф. Мармонтель, П. Метастазіо), музиці (А. Вівальді, Й. С. Бах, Х. В. Глюк, Г. Ф. Гендель, К. Сен-Санс). 

Номер слайду 15

Геркулес із критським биком. Бронзова статуя XVII ст. Кадр із кінофільму «Геракл» (режисер Бретт Ратнер, США, 2014)Хосе Мануель Фелікс Магдалена. Геракл і лань. 1980-ті роки. Кадри з кінофільму «Геракл» (режисер Бретт Ратнер, США, 2014)

Номер слайду 16

Д. З. прочитати міф про Дедала та Ікара.

pptx
Додано
20 вересня 2023
Переглядів
2927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку