Презентація на тему "Префікс"

Про матеріал
Презентація "Префікс" може бути використана на уроці української мови у 5 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Префікс. Словотворча роль префіксів. Українська мова 5 клас

Номер слайду 2

Заглядає сонечко. У наше віконечко,Ніжно посміхається,На вас сподівається,Щоб розумними зросли Й людям користь принесли!

Номер слайду 3

«Асоціативний кущ»Будова слова

Номер слайду 4

Вправа «Закінчи речення»Будова слова – це основний розділ науки про мову, що вивчає … (значущі частини слова). Значущі частини слова – це закінчення … (корінь, префікс, суфікс)Закінчення - це змінна … (частина слова)Основа – це все слово без… (закінчення)Корінь – це спільна… (частина споріднених слів)

Номер слайду 5

Довго я до вас летівІ нарешті прилетів. Посиджу і поклюю,А за мить від вас втечу. Відлетів давно мій друг. Стало тихо все навкруг. Але я не відлетів. Вдома тут собі осів. Люблю довго я стрибати. Дзвінко пісні цвірінчати. Ось до вас перелетівІз піддашечка й присів. Якщо в мові ти мастак. Відшукай слова ти так. Які родичами єТа відмінює своє. Придивіться та назвіть. Що змінилось підкажіть?летівприлетів відлетів перелетів

Номер слайду 6

Ця частинка не проста, а утворює слова. Перед коренем стає і слова тоді міняє. Частина слова, що стоїть перед коренем називається ПРЕФІКСОМ. Префікс слугує для творення нових слів або нових відтінків у значенніНаприклад: відро ніс – приніс, відніс, переніс, доніс.

Номер слайду 7

До найуживаніших префіксів належать такі: • з­ (зі­, зо­), с­: змити, зіграти, зозла, спитати; • пре­, при­, прі­: премудрий, прикрити, прізвище; • роз­, без­, через­: розповідь, бездарність, черезплічник; • від­ (од­), між­, над­, об­, перед­, під­, понад­, пред­: відкрити, міжкімнатний, надміру, обводити, передісторія, підкладати, понаднормово, пред’явити. У слові може бути кілька префіксів: ділити — поділити — розподіли-ти — перерозподілити.

Номер слайду 8

Писати, робити, ділити, мити, брати. Зразок. Клеїти — заклеїти, відклеїти, переклеїти, наклеїти, розклеїти, обклеїти, підклеїти, склеїти, надклеїти. Утворіть за допомогою префіксів якнайбільше нових слів

Номер слайду 9

Визначити, від якого слова утворилося і виділити у словах префікси. Зразок : Праліс ліс. Пришкільний, попоїсти, передосінній, невисокий, зрадіти, негода.

Номер слайду 10

1. Під маленькими яличками у смарагдовій траві літо виросло суничками — то по одній, то по дві. 2. Сю ніч зорі чомусь колючі, як налякані їжачки. 3. Задощило. Захлюпало. Серпень випустив серп. 4. Чорногуз поклонився лугам і садам, відлітаючи в Африку, пакував чемодан. 5. Вікно. Туман. І гілка горобини. Із ночі груш нападало в траву (Л. Костенко). Прочитайте речення та знайдіть у них слова з префіксами. Назвіть їх.

Номер слайду 11

Значуща частина слова1. Умовне позначення 2. Містить лексичне значення слова 3.Є обов’язково в кожному слові 1. Умовне позначення2. Змінює лексичне значення слова3. В слові може і не бути. За діаграмою Венна з’ясуємо спільне і відмінне між коренем і префіксом.

Номер слайду 12

Зразок: Сипати (насипати – висипати),в'язати (зав’язати – розв’язати),нести (принести – віднести),клеїти (приклеїти – відклеїти),лізти (залізти – вилізти). Від дієслів за допомогою префіксів утворити слова-антоніми.

Номер слайду 13

Префікси воз­, па­, пра­, уз­ можуть надавати словам відтінку урочистості: А ось він — Київ! Возсіяв хрестами. Пригаслий зір красою полонив (Л. Костенко). А вранці в садках шуміла діамантова паморозь (М. Хвильовий). Книжного характеру додають словам префікси анти­, екстра­, псевдо­, ультра­ і под.: антитіла, контраргументи, екстраординарний. Негативного відтінку може додавати словам префікс не­: нероба, нездара, несмак. ЗАУВАЖТЕ

Номер слайду 14

Домашнє завдання1. Перепишіть текст і виконайте завдання. На лісовій галявині палає багаття. Навколо нього сидять, стиха розмовляючи, юні туристи. І здається, ніколи не надокучить отак сидіти, удивляючись у мінливі вогняні спалахи. Ось по сосновій гілці побігли червоні свічечки. За кілька хвилин вона вже вся зайнялася. Вогонь злився в один великий жовтогарячий стовп, осяяв обличчя, освітив патлаті сосни та білокорі берізки. Дедалі вище піднімаються язики полум’я. А над ними в зоряне небо злітають золотаві іскринки (За П. Утевською). А. Знайдіть слова з префіксами й позначте їх. Б. Знайдіть і підкресліть граматичні основи.

Номер слайду 15

Дякую за роботу!Бажаю успіхів!До нових зустрічей!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Бельмега Богдан Богданович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гуськова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мартич Ганна Антонівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Радченко Любов
    Щиро дякую! Презентацію складено відповідно підручника, дуже зручно працювати!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Собко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Діденко Наталія
    Чудова презентація з великою кількістю практичних завдань. Дякую автору!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
11812
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку