Презентація на тему "Пригодницька повість про мандрівку історичними місцями сучасної України"

Про матеріал
Презентація містить пізнавальні матеріали з історії України про замки Західної України, стисло сказано про історичні битви. Подано маршрут родини Руснаків. Є матеріал для узагальнення вивченого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИГОДНИЦЬКА ПОВІСТЬ ПРО МАНДРІВКУ ІСТОРИЧНИМИ МІСЦЯМИ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ ( Зірка Мензатюк «Таємниця козацької шаблі»)Підготувала вчитель української мови та літератури. Пономаренко В. А. Краснокутський ліцей №2

Номер слайду 2

Зірка Мензатюк. Сучасна українська письменниця, журналіст. У різні роки вела в дитячому журналі »Соняшник» рубрики «Храми України», «Фортеці України», «Щоб любити», «Щоденник мандрівника», також рубрики про святині України в освітній радіопередачі для школярів «АБЦ». Член Національної спілки письменників України (з 1995 року).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Зірка Мензатюк – авторка майже 20 книг для дітей, серед них“Мільйон мільйонів сестричок”“Київські казки”“Казочки-куцохвостики”“Дочка троянди”“Зелені чари”“Арніка”

Номер слайду 7

Повість – це великий розповідний прозовий твір, у якому широко змальовано життя одного або кількох героїв протягом тривалого або важливого за подіями часу). Пригодницьким називається той твір, зміст якого наповнений великою кількістю пригод і незвичайних подій

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Повернемося на початок. Дізналися герої про таку важливу для країни шаблю від ,, патріотично налаштованого” привида.

Номер слайду 12

«Асоціативний кущ» «Шабля»

Номер слайду 13

Шабля – різновид холодної зброї. Вона має клинок (довжиною більше 100 см), хрестовину та руків’я. Клинок шаблі викривлений, з лезом на вигнутому боці та обухом на увігнутому, має вістря та хвостову частину для кріплення руків’я. Отримати шаблю справжній січовик міг лише двома шляхами – у спадок від батька чи діда або здобути в бою. Шабля мала особливе значення для козака-лицаря. У козацькому середовищі ставилися до шаблі як до символу військової звитяги. Козаки постійно удосконалювали свою техніку шабельного бою. Оспівана великим Кобзарем як невід’ємний супутник українського лицаря, шабля зустрічається у піснях, народних думах, прислів’ях та приказках.

Номер слайду 14

Шабля – лицарю сестриця,З нею він в бою, мов криця. Зброя честі козака. Гарна і дзвінка яка!Береженого Бог береже, а козака шабля стереже. Дай, Боже, воювати і шабель не виймати. Кінь, шаблюка, вітер в полі – і ніхто не здолає козацької волі. Козаку лучче проміняти шаблю на веретено, ніж напасти вдвох на одного. В бою козак себе славить не на язиці пилюкою, а конем та шаблюкою.

Номер слайду 15

Головні герої твору: родина Руснаків (Наталочка, тато, мама) і … Машка

Номер слайду 16

а також патріотично налаштований привид і пластуни«Пласт» — національна дитячо-юнацька організація України, мета якої сприяти всебічному патріотичному вихованню української молоді на засадах християнської моралі. Головні обов’язки пластуна: бути вірним Богові й Україні, допомагати іншим, жити за пластовим законом.

Номер слайду 17

КИЇВ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ДУБНОppt_x

Номер слайду 21

«Дубно виявилося чистим затишним містечком, яке Наталочці відразу припало до душі. Замок стояв у самісінькому центрі, доглянутий і напрочуд мирний. Його оточував широкий рів, по дну якого вилася мальовнича стежка; над ровом височіли сиві мури, увінчані дерезою, мов густими зеленими чубами; над в’їзною брамою красувався старовинний герб, а під її склепінням тулилися численні ластів’ячі гнізда.)У минулому цей замок славився своєю неприступністю, адже за чотири століття жодного разу його не змогли взяти ані татари, ні козаки, ні російські війська, ні шведський король

Номер слайду 22

Дубенський замок. Тим, хто полюбляє таємниці та пригоди, варто пройтись підземеллями замку

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ТАРАКАНІВСЬКИЙ ФОРТppt_x

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

БЕРЕСТЕЧКО

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Битва під Берестечком. У 1651 році, під час Визвольної війни українців проти польського панування, під Берестечком розігралася велика битва. 100-тисячне військо запорізьких козаків під керівництвом гетьмана Богдана Хмельницького і 30-тисячне військо кримських татар воювали з 300-тисячною армією Речі Посполитої. Козаки були розбиті, загинули тисячі, і Хмельницький змушений був укласти невигідний для українців Білоцерківський мир з польським королем Яном Казимиром. «Кожен порядний українець має побувати в … (Берестечку).

Номер слайду 36

Поблизу міста Берестечка на Волині знаходиться місце знаменитої драматичної битви загонів Богдана Хмельницького з польським військом. Ця битва закінчилася поразкою, бо у розпал бою козаків зрадили союзники – кримсько - татарське військо на чолі з ханом залишило поле бою, забравши в полон і Богдана Хмельницького. Козаки припинили бій і відступали через болота. Для прикриття основних частин було залишено кілька невеликих загонів – усього близько трьохсот козаків. Усі вони загинули.Їхні останки лежали в торфі 300 років разом із мушкетами та шаблями. Зараз знайдені речі можна побачити у музеї, який називають «Козацькі Могили».

Номер слайду 37

Козацькі Могили в Берестечку

Номер слайду 38

Козацькі Могили в Берестечку

Номер слайду 39

Битва під Берестечком

Номер слайду 40

Підгорецький замок. Замок овіяний легендами від самого початку свого заснування. Кажуть, що його будівництво відбувалось за участю французького військового інженера Гійома Ле Вассера де Боплана для гетьмана Конецпольського у 1635–1640 роках.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

ОЛЕСЬКИЙ ЗАМОКppt_x

Номер слайду 43

Старовинний замок був побудований на початку 14 століття. Вважають, що замок спорудив один із синів Галицько-Волинського князя Юрія Львовича. Олеський замок знаходився на кордоні між Польщею та Литвою і за володіння ним постійно вели боротьбу то поляки, то українці, то литовці. Олеський замок

Номер слайду 44

Номер слайду 45

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙppt_x

Номер слайду 46

Кам’янець-Подільська фортеця

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

ХОТИНppt_x

Номер слайду 50

Хотинська фортеця

Номер слайду 51

Хотинська фортеця. Замок в Хотині мав вигідне розташування – він знаходився на перетині важливих торгівельних шляхів і завжди був мрією для завойовників. Безліч кривавих битв проходило під його стінами. у 1621 році відбулась важлива битва між турками та об’єднаним українсько-польським військом. Європа була врятована від турецького панування. Тільки у 18 сторіччі, війська російської імперії 4 рази брали Хотин.

Номер слайду 52

Хотинська фортеця. Фортеця користується популярністю серед кінематографістів. Замок використовувався для зйомок таких фільмів: «Д’Артаньян і три мушкетери», «Захар Беркут», «Стріли Робін Гуда», «Стара фортеця» та ін.   У Хотинській фортеці щорічно проводиться міжнародний середньовічний фестиваль «Битва націй».

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Біля стін фортеці відбулася нерівна битва польсько-козацького війська проти численної турецької армії. Тоді і склав свою голову легендарний гетьман Петро Сагайдачний. Якщо уважніше придивитися до замкових стін, то можна побачити орнамент з червоної цегли, що нагадує зразки подільської вишивки. Нижні чотири ряди утворюються прямокутниками, а верхні два – трикутниками, увінчаними хрестами. Ось вам і «в узорах жупани».

Номер слайду 57

Маршрут пошуків шаблі

Номер слайду 58

Розгадайте зашифровані в ребусах імена героїв твору

Номер слайду 59

Розгадайте зашифровані в ребусах імена героїв твору

Номер слайду 60

Розгадайте зашифровані в ребусах імена героїв твору

Номер слайду 61

Розгадайте зашифровані в ребусах імена героїв твору

Номер слайду 62

Розгадайте зашифровані в ребусах імена героїв твору’’

pptx
Додано
14 січня
Переглядів
164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку