Презентація на тему: "Психологічна адаптація першокласників до навчання в школі"

Про матеріал
Презентація для батьків майбутніх першокласників про особливості адаптації до навчання в школі. Надано практичні рекомендації, які допоможуть легше пройти цей період дітям та батькам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психологічна адаптація першокласників до навчання в школі

Номер слайду 2

Здрастуй, школо!Вступ до школи - важливий етап в житті кожної дитини. Тепер дитина повинна щодня ходити в школу, вчитися і дізнаватися багато нового.

Номер слайду 3

Ситуація новизни для будь-якої людини в певній мірі є тривожною. Діти переживають емоційний дискомфорт перш за все через невизначеність: про особистість вчителя, особливості й умови навчання, норми поведінки в колективі.

Номер слайду 4

Що ж таке психологічна готовність до школи?

Номер слайду 5

Традиційно виділяють три аспекти шкільної зрілості:інтелектуальний, психологічний, соціальний

Номер слайду 6

. З початком шкільного навчання відбувається перебудова всіх пізнавальних процесів: увага, уява, пам’ять, мова, мислення. Основними їх характеристиками повинна стати довільність, продуктивність та стійкість

Номер слайду 7

Молодший шкільний вік. Під впливом навчання пам’ять розвивається в 2 напрямах: Посилюється роль словесно-логічного мислення , смислового запам'ятовування ( в порівнянні з наочно-образним)Дитина набуває можливості свідомо управляти своєю пам'яттю та регулювати її прояви ( запам'ятовування, пригадування, відтворення)

Номер слайду 8

Можливості вольового регулювання уваги в молодшому шкільному віці обмежені. Якщо учні старшого шкільного віку можуть змусити себе працювати над нецікавим та складним завданням заради результату, то першокласник може змусити себе працювати лише за наявності “близької” мотивації. Увага стає концентрованою тоді, коли навчальний матеріал або завдання вирізняються яскравістю, наочністю, визиває у дитини яскраві позитивні емоції

Номер слайду 9

Характер у дітей молодшого шкільного віку має наступні особливості:- імпульсивність- схильність негайно діяти, не подумавши , не зваживши всі обставини (причина- слабкість вольової регуляції поведінки)

Номер слайду 10

Поступово формуються такі якості особистості, як працелюбність, дисциплінованість, акуратність

Номер слайду 11

Стомлюваність. Діти молодшого шкільного віку дуже швидко втомлюються. Здатність концентрувати увагу 15-20 хвилин.

Номер слайду 12

Підтримка – це головне!Проблеми адаптації першокласників до школи є актуальними для всієї системи освіти. Кожна дитина, потрапляючи перший раз в школу, хвилюється, переживає і чекає підтримки від дорослих - батьків і вчителя.

Номер слайду 13

Рекомендації для успішного процесу адаптаціїНіколи не сваріть школу і вчителя в присутності дитини. У вас можуть виникати непорозуміння з вчителем. Однак, вирішувати будь-які конфлікти потрібно без присутності дитини для запобігання порушення авторитету вчителя в очах дитини.

Номер слайду 14

Формуйте адекватну самооцінку дитини. Діти повинні відчувати в собі силу справлятися з труднощами, а не пасувати перед ними.

Номер слайду 15

Годинник – Ваш помічник. Дуже частою є проблема, коли дитина відмовляється виконувати будь-яке завдання, тому що воно здається їй великим та неосяжним. Домовляйтесь, щоб дитина виконувала певне завдання, поки не продзвенить таймер.

Номер слайду 16

Зберігайте спокій! Процес адаптації - це тривалий процес і терпіння Вам точно знадобиться

Номер слайду 17

Розвиваємо емоційний інтелект. Дуже важливо, щоб діти навчились вирізняти емоції свої та оточуючих. І не завдавали емоційної шкоди іншим.

Номер слайду 18

Не відправляйте одночасно дитину до першого класу та гуртка або секції. Це може спричинити сильне фізичне та психологічне навантаження на організм дитини.

Номер слайду 19

Комп'ютерні гаджети – не більше однієї години в день

Номер слайду 20

Дружні батьки- дружні і діти. Атмосфера в класі та стосунки між однокласниками сильно залежать від відносин батьків дітей.

Номер слайду 21

Сил Вам і терпіння!Здоров'я та миру Вашим родинам!

pptx
Додано
28 лютого
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку