Презентація на тему "Радикальний рух у Галичині. Іван Франко. Утворення політичних партій"

Про матеріал

Презентація на основі тексту підручника, що може використовуатися як наочний матеріал на уроці (звичайному чи дистанційному)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Радикальний рух у Галичині. Іван Франко. Утворення політичних партій. Тема уроку:

Номер слайду 2

У другій половині 70-х рр. у суспільне життя Галичини прийшло нове покоління діячів. Його очолювали студенти Львівського університету Іван Франко та Михайло Павлик. Молоді радикали, захоплені соціалістичними ідеями, робили наголос насамперед на соціальних проблемах, прагнули надати українському національному рухові нового, європейського характеру. Через свої часописи, зокрема «Народ», вони хотіли залучити до політичної діяльності селян Галичини та Буковини.

Номер слайду 3

У жовтні 1890 р. радикали створили першу в Україні політичну партію – Русько-українську радикальну партію (РУРП). Її засновниками й лідерами були Іван Франко, Михайло Павлик, В’ячеслав Будзиновський, Северин Данилович, Євген Левицький, Роман Яросевич. У своїй діяльності РУРП прагнула обстоювати соціальні інтереси українських селян Галичини й водночас захищати національні права українського народу.

Номер слайду 4

РУРП належала першість в аргументації вимоги політичної самостійності України. У 1895 р. вийшов друком публіцистичний твір одного із молодих членів радикальної партії Юліана Бачинського під назвою «Україна іrredenta» («Україна уярмлена»), у якому він з позиції соціалістичних ідей обґрунтовував історичну правомірність боротьби українців за окрему самостійну державу. Тож 1895 р. на 4-му з’їзді партії рурпівці доповнюють свою програму пунктом, у якому йшлося, що втілення партією «ідеалів соціалістичних можливе при повній самостійності політичній русько-українського народу».

Номер слайду 5

Формуванню політичної свідомості галицьких українців сприяли масові заходи, першими з яких були урочистості в пам’ять 50-річчя «знесення панщини» 19 травня 1898 р. Тоді у Львові відбулося велике всенародне віче. Від імені політичних партій та українського населення Галичини віче проголосило самостійність українського народу. Українською національною маніфестацією стало і святкування у жовтні–листопаді того самого року у Львові 100-річчя від виходу у світ «Енеїди» Котляревського.

Номер слайду 6

Народовців на чолі з Ю. Романчуком 1894 р. зблизилися з тим крилом радикальної партії, яке поступово відмовлялося від соціалістичних ідей на користь національної ідеї. Наслідком такої співпраці стало створення у 1899 р. Української національно-демократичної партії (УНДП) – основної політичної сили українства в краї. Розбудувати суспільство мирними, легальними методами боротьби мала на меті Українська соціал-демократична партія (УСДП). Цю організацію заснували у 1899 р. колишні рурпівці Микола Ганкевич, Юліан Бачинський, Семен Вітик та ін. Лідер партії Микола Ганкевич заявляв, що «українські соціал-демократи прагнуть національної свободи свого народу, щоби возз’єднаний і вільний український народ став поряд з іншими націями як рівноправний».

Номер слайду 7

Прочитати параграф 23, з п.4 (стр.192-193) - виписати головне

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
7 березня 2023
Переглядів
2940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку