Презентація на тему "Школа «чистого мистецтва» в російській поезії. Лірика Ф. М. Тютчева й А. А. Фета"

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури на тему "Школа «чистого мистецтва» в російській поезії. Лірика Ф. М. Тютчева й А. А. Фета"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Школа «чистого мистецтва» в російській поезії. Лірика Ф. М. Тютчева й А. А. Фета. Художня довершеність творів РМ Аналітичне дослідження віршів Тютчева, Фета

Номер слайду 2

У російській літературі XIX ст. значного поширення набули естетичні концепції «чистого мистецтва» або «мистецтва для мистецтва». Тенденція розвитку «чистого мистецтва» в Росії пояснюється намаганням його захисників протистояти популярності революційно-демократичного руху та утилітарним підходам до розуміння природи мистецтва. Особливо ці тенденції були поширеними у творчості послідовників романтизму, а саме: А. Григор’‎єва, А. Майкова, Я. Полонського, А. Фета, Ф. Тютчева та ін. Ці поети у своїх творах намагалися уникати соціальних та політичних питань, виявляли особливий інтерес до художньої форми.

Номер слайду 3

Особливості поезії «чистого мистецтва»• Поезія натяків, здогадок, замовчувань.• Вірші не мають сюжетної організації: ліричні мініатюри передають не думки й почуття, а летючий настрій поета.• Мистецтво не має бути пов’‎язане із життям.• Поет не повинен втручатися у справи світу.• Поезія — для обраних.

Номер слайду 4

А. А. Фет. Ф. І. Тютчев

Номер слайду 5

Особливості поетичного світу Ф. І. Тютчева• Сприйняття буття як катастрофи.• Поет-філософ, поет-психолог.• Останній російський поет-романтик.• Природа — живий, багатоликий і одухотворений світ.• Людина часто самотня й безсила порівняно з могутністю природи.• Для віршів характерна насичена метафоричність.• У жанровому плані — тяжіння до філософської мініатюри, поетичної фрагментарності.

Номер слайду 6

До шедеврів філософської лірики Ф. Тютчева належить вірш «Silentium». У перекладі з латини ця назва означає «Мовчання». Прочитаймо виразно поезію з підручника.

Номер слайду 7

Аналіз поезії· Якою є тема цього вірша? У чому полягає особливість її втілення? · Яку проблему розв’‎язує автор у творі? · Чи можна судити про ставлення автора до свого ліричного героя?· Яке значення має звертання до природи? · Яка строфа, на вашу думку, є провідною у структурі вірша? · Яким у вірші постає світ людської душі?

Номер слайду 8

Я прийшов до тебе, мила,Розказать, що сонце встало,Що його живуща сила. В листі променем заграла, —І у лісі щохвилини. Кожна брунька оживає,I лунає спів пташиний,I нове життя буяє;Що до тебе з тим же палом. Б'ється серце, ллється мова,Що душа, пойнята шалом,Вся тобі служить готова,Що на мене повіваєЩастя, радість відусюди... Щo співатиму — не знаю,Але співів — повні груди!Переклад Миколи Воронного

Номер слайду 9

· Якою є тема твору? · Якою змальовано природу?· Що можна сказати про настрій вірша? · Яким у цьому вірші постає автор? · Які художні засоби використовує поет? «Я прийшов до тебе, мила...»

Номер слайду 10

Я пришел к тебе с приветом,Рассказать, что солнце встало,Что оно горячим светом. По листам затрепетало; Рассказать, что лес проснулся,Весь проснулся, веткой каждой,Каждой птицей встрепенулся. И весенней полон жаждой; Рассказать, что с той же страстью,Как вчера, пришел я снова,Что душа всё так же счастью. И тебе служить готова; Рассказать, что отовсюду. На меня весельем веет,Что не знаю сам, что буду. Петь, — но только песня зреет.

Номер слайду 11

«Шепіт, ніжний звук зітхання....»· Якій темі присвячено цей вірш? · У чому полягає особливість поезії? · Яку роль, на вашу думку, відіграють незакінчені синтаксичні конструкції?

Номер слайду 12

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Черкун Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
458
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку