Презентація на тему: Складання характеристики виду за видовими критеріями

Про матеріал
Презентація для ознайомлення з темою видових критеріїв для учнів 10 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складання характеристики виду за видовими критеріями Навчальний проектppt_x

Номер слайду 2

Пригадаємо що таке вид (!) Вид (лат. species) — одна з головних одиниць біологічної класифікації, таксономічна категорія. Зазвичай вид є якісно відокремленою формою живих істот, основною одиницею еволюційного процесу.

Номер слайду 3

Що потрібно знати щоб скласти характеристику виду? Існують певні оціночні критерії виду: !) Морфологічний2) Генетичний 3) Фізіологічний4) Екологічний5) Географічний

Номер слайду 4

Морфологічний критерій — це особливості зовнішньої і внут­рішньої будови осіб одного виду. Особини одного виду морфологі­чно схожі. Морфологічні відмінності між видами можуть бути чіткими або ледве уловимими.

Номер слайду 5

Генетичний критерій заснований на характерному для кож­ного виду наборі хромосом, строго певному їх числі, розмірах, формі (схожість каріотипів у особин одного виду).

Номер слайду 6

Фізіологічний критерій припускає схожість всіх процесів життєдіяльності (обмін речовин, подразнення, розмноження то­що) у особин одного виду і пояснює ступінь статевої ізоляції груп організмів.

Номер слайду 7

Екологічний критерій враховує сукупність чинників зовніш­нього середовища, необхідних для існування даного виду, і його взаємостосунки з іншими видами.

Номер слайду 8

Географічний критерій пов’язує вид з ареалом, який він за­ймає в природі. Він може бути великим або меншим, переривис­тим або суцільним.

Номер слайду 9

Руде забарвлення спини, грудка і черевце більш світлих відтінків, лапи чорного кольору. Звір середніх розмірів, велика частина розмірів лисиці - це хвіст. Vulpes vulpes Linnaeus (Лисиця звичайна)

Номер слайду 10

Це мініатюрна тварина, довжина тіла якої становить 50-75 см, хвоста - 25-40 см.. На відміну від рудої лисиці, тіло полярного родича більш приземкувате, мордочка укорочена, вуха закруглені і ненабагато виступають із зимової шерсті (це охороняє їх від обмороження). Vulpes lagopus (Песець)

Номер слайду 11

Цікавий факт про тварин! Песець – це єдиний представник родини собачих, якому властивий виражений сезонний диморфізм забарвлення.

Номер слайду 12

Всі тварини виду Vulves зазвичай всеїдні.

Номер слайду 13

Моногамна тварина. Сезон розмноження лисиць один раз на рік - кінець січня, лютий. Вагітність триває 49-58 діб. У виводку налічується від 4-6 до 12-13 цуценят. Тривалість життя 10-12 років. Сезон розмноження лисиць один раз на рік - кінець січня, лютий. Вагітність триває 49-58 діб. У виводку налічується від 4-6 до 12-13 цуценят. Тривалість життя 10-12 років. Лисиця звичайна

Номер слайду 14

Як правило, ці звірі моногамні, хоча іноді спостерігаються випадки полігамії. Типова сім'я песців складається з самця, самиці, молодих самиць з попереднього посліду і дитинчат поточного року. Однак, самиці нерідко виховують по кілька приймаків, а у великих норах можуть об'єднуватися дві сім'ї і тоді в одній такій колонії може бути до 40 і більше молодих звірків. Песець

Номер слайду 15

Мешкає всюди, крім антарктичних тундр і деяких островів. Найбільш поширені – лисиці звичайні, або руді лисиці. Деякі з видів цих тварин також були завезені в Австралію. Це виявилося фатальним для інших ссавців (і птахів), таких як коали, сумчасті мурахоїди, руді опосумові щури, Тасманійські опосумові щури і нірні опосумові щури. Саме з тієї причини, що ці тварини були віднесені до «100 найбільш небезпечних інвазивних видів у світі». Лисиця звичайна

Номер слайду 16

Песець поширений за Північним полярним колом, на узбережжі і островах Північного Льодовитого океану, в тундровій і лісотундрової зонах. Песець - один з найбільш холодовитривалих ссавців, який не мерзне навіть при температурі -60°C. Песець. Білі песці змінюють хутро два рази в рік, немов звичайні зайці.

Номер слайду 17

Песець. Лисиця звичайна35-40 хромосом48-50 хромосом

Номер слайду 18

{079627 F3-1 ED0-4 FB1-AC66-A7 EFDD69 D69 D}Видовий критерій. Характеристикавидового критерія. Приклад видів. Морфологічний. Схожість у будові особин одного виду Vulpes lagopus (Песець)Vulpes vulpes Linnaeus (Лисиця звичайна)Фізіологічний. Подібність у процесах життєдіяльності організмів одного виду. Як правило, ці звірі моногамні, хоча іноді спостерігаються випадки полігамії. У природі тривалість життя становить 6-10 років, у неволі - набагато більше. Вагітність переважно триває 52 дня. Сезон розмноження починається у квітні. Моногамна тварина. Сезон розмноження лисиць один раз на рік - кінець січня, лютий. Вагітність триває 49-58 діб. У виводку налічується від 4-6 до 12-13 цуценят. Тривалість життя 10-12 років. В неволі можуть жити 20-22 Генетичний Відмінність видів за каріотипом48–50 хромосом35–40 хромосом. Географічний. Популяції одного виду займають певну частину біосфери (ареал) Північне полярне коло, на узбережжі і островах Північного Льодовитого океану, в тундровій і лісотундрової зонахЄвропа, північна Африка, більша частина Азії, північна Америка, Австралія. Екологічний. Особини одного виду живуть у подібних екологічних умовах займають власну екологічну нішу. Харчуються продуктами рослинного і тваринного походження. Надають перевагу суворій арктичній тундрі. Надають перевагу відкритим місцевостям, але з місцями для переховування. З усіх кліматичних зон, лисиці найбільше живуть в степовій і лісостеповій зоні.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!Контактна інформація: Терещенко Діана Олександрівна d1n.tereshchenko@gmail.com

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
3 травня 2023
Переглядів
2002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку