Презентація на тему " Спинний мозок"

Про матеріал
Презентація на тему " Спинний мозок", яка наочно показує особливості будови спинного мозку людини. Учням добре допоможе засвоїти навчальний матеріал,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спинний мозок Будова та функції.

Номер слайду 2

МЕТА:1. Поглибити і розширити знання про будову та функції нервової системи.2. Розглянути особливості зовнішньої та внутрішньої будови спинного мозку.3. Розкрити функції спинного мозку.

Номер слайду 3

ПРИГАДАЙТЕ1. Що таке нейрони?2. З чого складається центральна нервова система?3. Які функції виконує нервова система?4. Назвіть основні відділи нервової системи?

Номер слайду 4

СПИННИЙ МОЗОКСпинний мозок – це важлива частина нервової системи. Спинний мозок розташований у спеціальному каналі всередині хребта. Він починається від краю потиличного отвору й закінчується на рівні 1-го або 2-го поперекових хребців. У дорослої людини довжина спинного мозку становить 40-45 см, а ширина — 1-1,5 см, його маса в середньому — 35 г.

Номер слайду 5

У центрі спинного мозку проходить спинномозковий канал (діаметром до 1 мм), заповнений прозорою спинномозковою рідиною. Вона завдяки постійному обміну з кров’ю забезпечує живлення нервової тканини, постачаючи поживні речовини та виводячи продукти обміну. Крім того, спинномозкова рідина здійснює захисну функцію: у ній є особливі клітини, які знищують збудників хвороб.

Номер слайду 6

Спинний мозок зовні захищений трьома оболонками.1. М’яка оболонка.2. Павутинна оболонка.3. Зовнішня тверда оболонка,

Номер слайду 7

Зовнішня сторона. Безпосередньо до зовнішньої поверхні мозку прилягає м’яка (судинна) оболонка, яка заходить у всі щілини й борозни. Вона досить тонка, утворена пухкою, багатою на еластичні волокна і кровоносні судини тканиною. Назовні від судинної розташована павутинна оболонка. Між м’якою й павутинною оболонками є порожнина, заповнена спинномозковою рідиною. Обидві ці оболонки вкриті одношаровим плоским епітелієм. Поверх павутинної розміщується тверда оболонка мозку, яка утворена щільною волокнистою тканиною, завдяки чому вона є дуже міцною.

Номер слайду 8

Внутрішня будова та функції спинного мозку. Спинний мозок утворений білою й сірою речовиною (мал. 33.1). Сіра речовина — це скупчення тіл нейронів спинного мозку, що розміщується навколо спинномозкового каналу. На зрізі вона має форму метелика або букви Н. Зовні від сірої речовини розташована біла, яка складається переважно з аксонів, укритих мієліновою оболонкою. Ці аксони утворюють провідні шляхи мозку. Провідні шляхи спинного мозку передають інформацію в головний мозок та назад до органів.

Номер слайду 9

Провідні шляхи спинного мозку Провідні шляхи спинного мозку передають інформацію в головний мозок та назад до органів. Розрізняють два типи провідних шляхів: висхідні (чутливі), що проводять імпульси до головного мозку, і низхідні (рухові), які проводять імпульси від головного мозку.

Номер слайду 10

Функції спинного мозкуспинний мозок виконує дві основні функції — провідну й рефлекторну. Він є місцем, де з’єднуються нейрони рефлекторної дуги й розташовані вставні нейрони. Більшість найпростіших рефлекторних дуг проходять саме через спинний мозок.

Номер слайду 11

Рефлекторна функція Рефлекторна функція спинного мозку полягає в тому, що його рухові нейрони (мотонейрони) керують рухами м'язів кінцівок, тулуба і частково шиї. Через спинний мозок проходять рефлекторні дуги, з якими пов'язані скорочення всіх скелетних м'язів тіла (крім м'язів голови). Приклад:прикладом найпростішого рухового рефлексу може бути колінний рефлекс, який проявляється у розгинанні ноги при ударі по сухожиллям м'язів нижче колінної чашечки.

Номер слайду 12

Провідникова функція. Провідникова функція полягає в тому, що по волокнам білої речовини інформація від рецепторів шкіри (дотику, болю, температурних), рецепторів м'язів кінцівок і тулуба, рецепторів судин, органів сечовидільної системи передається по висхідним (чутливим) провідним шляхах до головного мозку. І навпаки, від рухових центрів головного мозку імпульси надходять по низхідним шляхам до органів (до м'язів кінцівок, тулуба, тощо).

Номер слайду 13

СПИННОМОЗКОВІ НЕРВИСпинний мозок має два потовщення — шийне й поперекове. У цих місцях від нього відходять нерви, які регулюють роботу верхніх і нижніх кінцівок. Усього від спинного мозку відходить 31 пара спинномозкових нервів. Слід зазначити, що спинний мозок має добре виражену сегментну будову: кожна пара спинномозкових нервів відходить від певного сегмента й виходить назовні між хребцями. Довжина спинного мозку менша, ніж хребта, тому нерви, які мають виходити між поперековими або крижовими хребцями, спочатку йдуть униз по спинномозковому каналу й тільки потім виходять назовні. • Спинний мозок закінчується нижче від першого поперекового хребця. Проте по спинномозковому каналу продовжують іти нерви, які утворюють структуру, що має назву «кінський хвіст».

Номер слайду 14

СИГМЕНТИ СПИННОГО МОЗКУКожна пара спинномозкових нервів іннервує певну ділянку тіла:шийні і перший грудний сегмент чутливими нейронами одержують інформацію від шкіри, м'язів голови, шиї і верхніх кінцівок та контролюють роботу цих органів;грудні сегменти приймають сигнали та регулюють функції м'язів тулуба, внутрішніх органів черевної і грудної порожнини. Нейрони цих сегментів беруть участь у регуляції роботи серця, стану всіх судин, органів дихання, шлунково-кишкового тракту, тощо;поперековий і крижовий сегменти відповідають за чутливі й рухові функції поясу нижніх кінцівок,  керують роботою м'язів нижніх кінцівок і органами, розташованими в тазової області, беруть участь у регуляції сечовипускання і дефекації.

Номер слайду 15

Запам’ятай!1. Спинний мозок виконує рефлекторну і провідну функції. 2. Він містить сіру й білу речовину. Біла речовина утворює провідні шляхи, які передають сигнали до головного мозку й органів тіла.3. Зовні спинний мозок укритий трьома оболонками — твердою, павутинною і м’якою. 4. Від нього відходить 31 пара спинномозкових нервів.

Номер слайду 16

Перевір свої знання!1. Яку форму й розміри має спинний мозок?2. Які оболонки вкривають спинний мозок?3. Скільки пар спинномозкових нервів є в людини?4. Які функції виконує спинний мозок?

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
7915
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку