Презентація на тему "Стародавній Китай"

Про матеріал
Презентація на тему "Стародавній Китай" містить матеріал для проведення уроку узагальнення і систематизації знань учнів по даній темі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТАРОДАВНІЙ КИТАЙ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУ1. ПРИРОДНО-ГЕОГРАФІЧНІ УМОВИ КИТАЮ2. ДАВНЬОКИТАЙСЬКІ ІМПЕРІЇ3. ГОСПОДАРСЬКЕ ТА ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ4. РОЗВИТОК НАУКОВИХ ЗНАНЬ, ПИСЕМНІСТЬ ТА ОСВІТА5. ВЕЛИКИЙ МИСЛИТЕЛЬ КОНФУЦІЙ

Номер слайду 4

Очікувані результати. Після цього уроку учні зможуть:пояснювати і доречно вживати поняття «Піднебесна країна», «імперія Цінь», «Імперія Хань», «Великий шовковий шлях»; конфуціанство.називати хронологічні межі утворення та розквіту цивілізації в Китаї;показувати на карті долини Хуанхе та Янцзи, територіальні межі й основні центри давнього Китаю;визначати особливості давньокитайської писемності;характеризувати відкриття та винаходи давніх китайців, використовуючи візуальні джерела;висловлювати міркування про місце давньокитайської цивілізації в історії стародавнього світу та внесок Давнього Китаю до скарбниці досвіду людства.

Номер слайду 5

КИТАЙ МАЄ ВИХІД ДО МОРЯ, НА ЙОГО ТЕРИТОРІЇ Є ПУСТЕЛІ, СТЕПИ, ТРОПІЧНІ ЛІСИ ТА ГІРСЬКІ МАСИВИ

Номер слайду 6

КИТАЙ ЧАСТО НАЗИВАЮТЬ “ПІДНЕБЕСНОЮ” КРАЇНОЮ

Номер слайду 7

НАЙБІЛЬШІ РІКИ КИТАЮ – ЯНЦЗИ І ХУАНХЕ. ОСТАННЮ НАЗИВАЮТЬ “ЖОВТА РІКА” І “ГОРЕ КИТАЮ” ЧЕРЕЗ НАСИЧЕНІ ГЛИНОЮ ВОДИ ТА РУЙНІВНІ ПОВЕНІ

Номер слайду 8

ПЕРШІ ДЕРЖАВИ ТА ДЕРЖАВНІ УТВОРЕННЯ У КИТАЇ

Номер слайду 9

ІМПЕРІЯ ЦІНЬПЕРІОД 403 – 221 РОКІВ ДО Н. Е. НАЗИВАЮТЬ ПЕРІОДОМ “ВОЮЮЧИХ ЦАРСТВ”. У РЕЗУЛЬТАТІ ВІЙН СІМ КИТАЙСЬКИХ ЦАРСТВ БУЛО ОБ’ЄДНАНО В ОДНУ ІМПЕРІЮ НА ЧОЛІ З ІМПЕРАТОРОМ ЦІНЬ ШІХУАНДІ. ІМПЕРІЯ ПРОІСНУВАЛА19 РОКІВ

Номер слайду 10

Велика китайська стіна — древня велич Піднебесної

Номер слайду 11

Що ми знаємо про Велику китайську стіну?Плинуть віки і епохи, одна династія змінює іншу, Китайська ж стіна залишається мовчазним свідком історії Серединної землі.

Номер слайду 12

Історія Великої стіни — половина історії Китаю Велика Китайська стіна — це величезний проект правителів Піднебесної. Час її основного будівництва — V століття до н. е. — XVII століття н. е.

Номер слайду 13

Перші сегменти стіни були закладені ще у 8 столітті до нашої ери.

Номер слайду 14

НА ПІВНОЧІ КРАЇНИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ВІД КОЧІВНИКІВ ІМПЕРАТОР НАКАЗАВ ЗБУДУВАТИ ВЕЛИКУ КИТАЙСЬКУ СТІНУ

Номер слайду 15

Стіна протяжністю “десять тисяч лі” «Вань лі чан чен» — «Стіна протяжністю десять тисяч лі» — простягається вздовж північного кордону Серединної землі. Її протяжність становить 6350 кілометрів. Висота – від 6 до 10 м.

Номер слайду 16

МОГУТНІ ВЕЖІ через 2-3 км. По верхів’ю стіни пролягав кам’яний шлях

Номер слайду 17

Китайські історики вважають, що одночасно Велику стіну будувало близько мільйона чоловік

Номер слайду 18

Сміливі гіпотези Є думки, що це захист від завойовників, що це фіксування кордонів, об’єднання багатоетнічної Серединної землі. А. В. Галанін писав: «Видно, стіну будували як лінію оборони і як дорогу. У баштах мали змогу розміщуватися прикордонні гарнізони, зупинятися купці».

Номер слайду 19

. Великий китайський мур - найдовша штучна споруда у світі, ЯКУ ВИДНО З КОСМОСУ

Номер слайду 20

Якщо всі матеріали, які використовувалися при будівництві стіни викласти в ряд висотою 5 метрів і шириною 1 метр, довжини стіни буде достатньо, щоб обійти всю планету по екватору;

Номер слайду 21

Майже всі вважають, що довжина стіни становить 6350 кілометрів, але насправді її справжня довжина дорівнює 8851,392 кілометрам. Перше значення - фактична довжина самої стіни, але насправді слід враховувати і природні бар'єри, які замислювалися, як складова частина стіни.

Номер слайду 22

Найдивовижніший витвір людських рук  Англійський посол Джордж Маккартней у 1793—1794 роках пливучи каналом до Пекіна, побачив Велику Китайську стіну. У захваті він мовив, що якщо вся стіна така, як та, яку він бачив, то це найдивовижніший витвір людських рук. Англійський рук.

Номер слайду 23

Протягом багатьох років стіна змінювала назви. Спочатку звана «Бар'єром», «Розгулом» або «Фортецею», пізніше вона набула більш поетичні назви, такі, як «Пурпурова межа» і «Земля дракона». Лише в кінці 19 століття вона отримала назву, яке відоме нам і донині.

Номер слайду 24

Так «Стіна протяжністю десять тисяч лі» спостерігала зміну династій, покірно переносячи руйнування й добудови, гордість китайців, захват і скептицизм іноземців, спокійно спостерігаючи плин часу.

Номер слайду 25

Нещодавно китайські археологи, проводячи роботи в північно-західній частині КНР, виявили великі фрагменти Великої китайської стіни, про які раніше нічого не було відомо.

Номер слайду 26

Зруйнований відрізок Великої Стіни на північ від Ціньхуадао

Номер слайду 27

Стара частина Великої стіни

Номер слайду 28

Міцність Великої китайської стіни забезпечує рисова каша. Китайські вчені розкрили секрет міцності і довговічності Великов стіни: хіміки стверджують, що кам'яні блоки скріплює розчин, до складу якого входить рисова каша. За словами фахівців, робітники, що працювали на будівництві Великої китайської стіни, готували розчин для скріплення блоків з вареного рису і гашеного вапна. На той час використання у будівництві рисової каші було доволі прогресивним та новаторським кроком. На ділянках, куди потрапляв цей розчин, до сьогодні не може прорости трава, яка, як відомо, пробивається навіть крізь товстий шар асфальту. Цікаво і те, що рис використовувався не тільки для будівництва, а й становив основу раціону працівників.

Номер слайду 29

І хоча стіні більше двох тисячоліть, більшу частину часу вона була невідома жителям інших країн. Першими європейцями, кому довелося ступити на Велику Китайську стіну, були португальці, серед яких був і відомий першовідкривач Бенто Де Гоіш.

Номер слайду 30

Сьогодні Велика Китайська стіна приваблює туристів з усього світу. Ніякий опис китайської столиці не може обійтися без згадки про неї. Китайці стверджують, що історія цієї стіни – половина історії Китаю і не можна зрозуміти Китай, не побувавши на стіні.

Номер слайду 31

Китайські туристи піднімаються до зруйнованої , покритої зеленню , частини Китайської Стіни. Велика Китайська Стіна була названа в 2007 році одним з Семи Нових Чудес Світу . Щорічно вона приваблює мільйони туристів.

Номер слайду 32

Туристи на Великій Стіні біля Пекіна

Номер слайду 33

Найбільш відвідуваний туристами відрізок Великого китайського муру - розташований у 75 кілометрах від Пекіна

Номер слайду 34

Частина стіни щорічно приймає учасників легкоатлетичного марафону «Велика стіна» та «марафон» туристів.  

Номер слайду 35

Велика Китайська стіна чекає Вас

Номер слайду 36

ПІД ЧАС РОЗКОПОК МОГИЛИ ІМПЕРАТОРА ЦІНЬ ШІХУАНДІ АРХЕОЛОГИ ЗНАЙШЛИ ЦІЛЕ ГЛИНЯНЕ ВІЙСЬКО З ТРЬОХСОТ ЛУЧНИКІВ І ШЕСТИ ТИСЯЧ ВЕРШНИКІВ ТА ПІХОТИНЦІВ У НАТУРАЛЬНУ ВЕЛИЧИНУ

Номер слайду 37

Номер слайду 38

УПРЯЖ КОНЕЙ ТА КОЛІСНИЦІ ОЗДОБЛЕНІ БРОНЗОВИМИ, СРІБНИМИ ТА ЗОЛОТИМИ ПРИКРАСАМИ

Номер слайду 39

ІМПЕРІЯ ХАНЬДИНАСТІЯ ХАНЬ ПРАВИЛА В КИТАЇ ПРОТЯГОМ чотирьох століть – з 202 р. до н.е. до 220 р. н.е.

Номер слайду 40

КИТАЙСЬКИЙ ІМПЕРАТОР З ГВАРДІЙЦЯМИ

Номер слайду 41

НА ОЗБРОЄННІ КИТАЙСЬКОЇ АРМІЇ ШИРОКО ВИКОРИСТОВУВАВСЯ АРБАЛЕТ

Номер слайду 42

НАЙЕФЕКТИВІШИЙ ТОГОЧАСНИЙ ВИД ОЗБРОЄННЯ – БОЙОВА КОЛІСНИЦЯ, НА ЯКІЙ БУВ ЛУЧНИК ТА ВОЇН ЗІ СПИСОМ АБО АЛЕБАРДОЮ. АЛЕБАРДА – СОКИРА, НАСАДЖЕНА НА СПИС

Номер слайду 43

ДАВНЬОКИТАЙСЬКІ АРБАЛЕТНИКИ ТА КАВАЛЕРИСТИ

Номер слайду 44

РОБОТА В ГРУПАХ

Номер слайду 45

СЦЕНИ З ЖИТТЯ СТАРОДАВНІХ ЖИТЕЛІВ КИТАЮ. БАРЕЛЬЄФ НА КАМЕНІ

Номер слайду 46

СЦЕНА БЕНКЕТУ В БУДИНКУ ПРАВИТЕЛЯ. РЕЛЬЄФ НА КАМЕНІДАВНЬОКИТАЙСЬКИЙ ЧИНОВНИК В ПАЛАНКІНІ

Номер слайду 47

ОРАНКА. РЕЛЬЄФ НА КАМЕНІУ БАГАТЬОХ КИТАЙСЬКИХ СЕЛАХ, ЯК І ТИСЯЧІ РОКІВ ТОМУ, ДЛЯ ОРАНКИ ДОСІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ЯКИ

Номер слайду 48

СЛОВНИЧОКТИБЕТ – ГІРСЬКА СИСТЕМА В АЗІЇ, ПОРУЧ З ГІМАЛАЯМИДИНАСТІЯ – ПОСЛІДОВНЕ ПРАВЛІННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ОДНОГО РОДУШОВКОПРЯД – МЕТЕЛИК, ГУСІНЬ ЯКОГО ЗВИВАЄ КОКОНИ З ШОВКОВОГО ВОЛОКНААЛЕБАРДА – СТАРОДАВНЯ ЗБРОЯ – СОКИРА, НАСАДЖЕНА НА СПИСАРБАЛЕТ – СТАЛЕВИЙ ЛУК, УКРІПЛЕНИЙ НА ДЕРЕВ’ЯНОМУ ЛОЖІКРУГОВА ПОРУКА – ВЗАЄМНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У ПЕВНОМУ СЕРЕДОВИЩІ АБО ГРУПІФЕОДАЛЬНІ ВІДНОСИНИ – НОВІ СУСПІЛЬНІ ВІДНОСИНИ, ЯКІ ПЕРЕДБАЧАЛИ ЕКСПЛУАТАЦІЮ НЕ РАБІВ, А ЗАЛЕЖНИХ СЕЛЯН

Номер слайду 49

КИТАЙСЬКА КАЛІГРАФІЯЗРАЗКИ ДАВНЬОКИТАЙСЬКОЇ КАЛІГРАФІЇ

Номер слайду 50

НАПИС ІЗ СТАРОДАВНІХ КИТАЙСЬКИХ ІЄРОГЛІФІВ НА ПАНЦИРІ ЧЕРЕПАХИВОРОЖИЛЬНА КІСТКА З НАПИСАМИ

Номер слайду 51

Книга з бамбука

Номер слайду 52

СЕЙСМОГРАФКОМПАСВИНАХОДИ КИТАЙЦІВ

Номер слайду 53

Давньокитайський папір перше використання пороху

Номер слайду 54

ДРЕВНЬОКИТАЙСЬКА ПОРЦЕЛЯНА

Номер слайду 55

Ювелірна компанія «Дун І» представила нові вироби з чистого золота з колекції «Чотири великі винаходи древніх китайців» ( порох, папір, компас, техніка друкування)

Номер слайду 56

КОНФУЦІАНСТВОКОНФУЦІЙ (КОН ФУЦЗІ)551 – 579 рр. до н.е. КОНФУЦІЙ УЧИВ, ЩО КОЖНА ЛЮДИНА МАЄ ВОЛОДІТИ ДВОМА ЯКОСТЯМИ: ГУМАННІСТЮ І ПОЧУТТЯМ ОБОВ’ЯЗКУ. ВІН МРІЯВ ПРО СУСПІЛЬСТВО ЦІЛКОВИТОГО ПОРЯДКУ, В ЯКОМУ КОЖЕН ЗНАЄ СВОЄ МІСЦЕ. ОСНОВА ПОРЯДКУ – СУВОРЕ ПІДКОРЕННЯ СТАРШИМ. СЛІПА ПОКОРА ВОЛІ СТАРШОГО – НЕОБХІДНА УМОВА МІЦНОСТІ СУСПІЛЬСТВА. КОНФУЦІЙ ЗФОРМУЛЮВАВ ЗОЛОТЕ ПРАВИЛО ЕТИКИ: «НЕ РОБИ ЛЮДИНІ ТОГО, ЧОГО НЕ БАЖАЄШ СОБІ».

Номер слайду 57

Із творів конфуція. Навчайтеся! Коли людина перестає вчитися, вона може втратити і те, чого навчилася раніше.будьте вимогливими до себе і поблажливими до інших.не заздріть нікому і нікого не зневажайте.творіть добро. Зло утворитьмя саме.платіть добром за добро, а за зло віддячуйте по справедливості.не роби людині того, чого не бажаєш собі. Які з висловлювань конфуція здаються вам важливими і прийнятними для сьогодення ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Кизим Ольга
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
21 жовтня 2019
Переглядів
8651
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку