Презентація на тему "Сутність грошей. Види грошей. Грошова маса та її показники"

Про матеріал

Презентація до уроку призначена для проведення уроку з економіки з використанням мультимедійних та інтерактивних засобів навчання та для ефективного проведення уроку

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Був відкритий товар товарів, який у прихованому вигляді містить у собі інші товари, чудесний засіб, здатний, якщо це завгодно, перетворюватися в будь-яку принадну і бажану річ. Хто володів ним, той панував у світі виробництва...» Карл Маркс

Номер слайду 3

Сутність грошей. Види грошей. Грошова маса та її показники.

Номер слайду 4

«Гроші зачаровують людей. Гроші мучать людей, які в поті чола заробляють їх. Люди вигадують найоригінальніші способи, щоб роздобути їх, і найрізноманітніші способи, щоб їх розтратити… Люди зроблять майже все заради грошей… Гроші зроблять майже все для людей. Гроші – це загадка, яка змінює людей, приваблює і зачаровує…»

Номер слайду 5

- хутро білки, - шкура вівці, - сокира, - мішок зерна, - корова, -кожух, -чоботи, -золоті монети

Номер слайду 6

Роль грошей виконували Хутра Кавові зерна Ножі Стріли Зерно Мушлі Свійська худоба

Номер слайду 7

В Ісландії до XV ст. грошима була риба

Номер слайду 8

В Індії до XX ст. - перли

Номер слайду 9

В Нікарагуа до XІX ст. - мішечки з бобами какао

Номер слайду 10

На острові Гвінея майже до нашого часу «поросячі гроші»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Товар ,що його обирали як гроші, повинен був мати певні переваги: високу вартість ділитися на однорідні частини вартість товару не повинна змінюватись

Номер слайду 13

2 мішки зерна = 1 сокира; 4 сокири = 1 кожух; 1 кожух = 4 мішки зерна.

Номер слайду 14

ГРОШІ 1. Економічна категорія, що позначає специфічний товар, який у певному суспільстві виступає в ролі загального еквівалента 2. Певний запас коштів (активів), що забезпечують здійснення різноманітних економічних угод 3. Товар, що виступає в ролі загального еквівалента, який відображає вартість усіх інших товарів

Номер слайду 15

Золото та срібло Спочатку люди розраховувалися зливками. Близько 500 р. до н. е. перський цар Дарій увів в обіг монети, замінивши ними натуральний обмін.

Номер слайду 16

Паперові гроші Китай, ХІІ ст. – вперше випущені в обіг. У ХХ ст. паперові гроші остаточно витіснили з обігу золоті. Еволюція грошей не завершилася, і в наш час цей процес триває.

Номер слайду 17

Вимоги до товара-еквівалента Подільність. Однорідність. Збережуваність. Портативність.

Номер слайду 18

Функції грошей засіб обігу – гроші є посередником при обміні товарів та послуг; міра вартості – засіб кількісного виміру та порівняння відносних вартостей товарів на ринку; засіб платежу – засіб відкладених платежів, які повинні здійснитися в майбутньому, при сплаті боргових зобов'язань, величина яких установлюється в грошовій формі; засіб нагромадження – засіб накопичення купівельної спроможності, яка може бути використана на купівлю товарів у майбутньому.

Номер слайду 19

1. Родина Федорових отримала відсотки зі свого депо­зитного рахунку в банку «Аваль» у розмірі 2400 грн. 2. На сімейній раді члени родини вирішували купити кухонний комбайн за 1900 грн., новий телевізор за 1950 грн. чи набір садових меблів за 1800 грн. 3. У зв'язку з прийнятим рішенням наступного дня родина купує набір садових меблів. 4. Бабуся була незадоволена прийнятим рішенням, тому вирішила залишок від отриманих у банку грошей зберігати та відкладати з власної пенсії на покупку кухонного комбайну. 5. Батько ж запропонував обміняти цю суму на євро. 6. Мати, яка працює вчителькою, отримала заробітну плату 840 грн. 7. Вона перш за все сплатила комунальні платежі за минулий місяць у розмірі 280 грн. 8. Скоро новорічні свята, тому вона вирішила зайти після роботи до торгового центру подивитися, які подарунки можна придбати кожному члену родини та запланувати певні витрати. 9. У суботу родина завжди вирушає до супермаркету та закуповує продукти на тиждень. 10. А діти, Сашко та Марійка, отримують свої кишенькові гроші. 11. Діти завжди ретельно обмірковують свої видатки. 12. Ніхто не здогадувався, який подарунок готує батько родини, поклавши свою премію у розмірі 1500 доларів на банківський рахунок «Новорічний».

Номер слайду 20

ВИДИ ГРОШЕЙ Готівкові Реальні (повноцінні) мають власну внутрішню вартість Монети з коштовних металів; Золоті зливки. Грошові знаки (не мають внутрішньої вартості) Банківські білети (банкноти) – гроші, що випускаються в обіг банком і забезпечуються його активами; Казначейські білети – гроші, що випускаються державою від свого імені й забезпечуються державною власністю; Розмінна (білонна) монета. Безготівкові Депозитні Банківські рахунки – вклади, що передані власником грошей банку й використовуються останнім для кредитування інших суб’єктів економіки; «Електронні гроші» - гроші на банківських рахунках, використання яких є можливим із допомогою електронної техніки. Кредитні (без фізичної передачі грошових знаків) Чек – письмове розпорядження власника банківського рахунку перерахувати зазначену суму грошей на користь пред’явника чека; Вексель – письмове грошове зобов’язання боржника щодо сплати зазначеної суми грошей власникові векселя в зазначений час.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Чек

Номер слайду 24

Депозитні гроші

Номер слайду 25

Українська гривня, яка вона?

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Грошова маса – уся сукупність запасів грошей у всіх їх формах, які перебувають у розпорядженні суб'єктів грошового обігу в певний момент. Рівняння Фішера MV = PQ M – грошова маса в обігу, V – швидкість обігу грошей, P – загальний рівень цін, Q – обсяг товарів і послуг, що реалізуються.

Номер слайду 28

Загальний еквівалент, який вимірює вартість усіх товарів і послуг. Наказ власника банківського рахунка відрахувати певну суму на користь пред’явника. Функція, яку виконують гроші для зіставлення цінностей Письмова зобов’язання боржника сплатити певну суму у визначений термін. Розрахунковий засіб, який найчастіше банки видають своїм клієнтам. Функція грошей як особливого засобу зберігання і примноження багатства. Злиток металу, масу і пробу якого засвідчено печаткою. Випуск державою в обіг певної кількості грошових знаків. Обслуговують міжнародні економічні відносини і забезпечують торговельні зв’язки між країнами. Функція грошей як засобу для купівлі (продажу) речі чи послуги. Гроші, що проходять через електронний зв'язок між банками і клієнтами. Кількість грошей, яку сплачують за товар.

Номер слайду 29

Задачі: Розрахуйте, скільки грошей було вилучено з обігу протягом року, якщо су­марна вартість товарів і послуг, проданих за рік, становила 420 млрд. грн., швидкість обігу грошової одиниці в середньому за рік дорівнювала 7, а грошова маса на початок року складала 64 млрд. грн. 2. В умовній країні обсяг виробництва за рік зріс на 10 %. Швидкість обігу гро­шей за той самий час збільшилася на 5 %, а загальний рівень цін на товари й послуги зріс на 8 %. Визначте динаміку зміни грошової маси за цей період.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати розділ 3.5 в підручнику, ст.47-53 Складіть кросворд «Гроші» (15—20 запитань) Розв'яжіть задачу. Що можна сказати про зміни грошової маси в економіці, якщо швидкість обігу грошей зросла на 5 %, обсяг виробництва — на 4 %, а індекс цін становив 1,15?

Номер слайду 32

Дякуємо за увагу!

ppt
Додано
25 березня 2018
Переглядів
4037
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку