В даній презентації представлені матеріали з класифікації торгівельного холодильного обладнання, його видів та застосування. описана система маркування холодильного обладнання. Може використовуватись як викладачами, так і учнями.
ПЛАН Призначення та вимоги до торгівельного холодильного обладнання. Класифікація торгівельного холодильного устаткування . Умовні позначення торгівельного холодильного обладнання. Огляд сучасного торгівельного холодильного обладнання. Розташування торгівельного холодильного обладнання.
Застосування холоду в торгівлі дозволяє: створити запаси швидкопсувних продуктів у різноманітному асортименті; збільшити тривалість їхнього зберігання; транспортувати на будь-які відстані; рівномірно протягом року продавати товари сезонного виробництва; знизити товарні втрати; впроваджувати прогресивні форми продажу товарів; задовольняти потреби населення в доброякісних продовольчих товарах; забезпечити високий рівень торговельного обслуговування й санітарного стану торговельних підприємств і ін.
Торгівельне холодильне устаткування повинне відповідати вимогам : заданому температурному режиму зберігання товарів; припустимим нормам шуму для торговельних залів магазинів; зовнішньому вигляду, що відповідає інтер'єру магазина; зручності користування для покупців і продавців; малій теплопровідністі; зручності для санітарної обробки й технічного обслуговування й ін.
Класифікація торгівельного холодильного обладнання За призначенням: -для зберігання швидкопсувних товарів: а)холодильні камери; б)шафи з металевими дверцятами; в)закриті прилавки; -для демонстрації й продажу товарів покупцям: а)прилавки; б)вітрини; в)прилавки-вітрини; г)прилавки з прозорими кришками; д)скрині; ж)бонети; з)шафи з прозорими дверцятами; -для демонстрації товарів: а)демонстраційні вітрини; б)шафи-вітрини; -для приготування охолоджених продуктів: а)фризери; б)льодогенератори; в)охолоджувачі напоїв; г)гранитори; д)холодильні столи.
За температурним режимом зберігання: - високотемпературне ( 4-12 °С ); - середньотемпературне ( 0-8 °С ); - низькотемпературне ( -18...-30°С ); - комбіноване. За циркуляцією повітря: із природною конвекцією; примусовою конвекцією. За конструкцією для доступності до товару : - відкрите, з вільним доступом до товарів для покупців; - закрите, встановлене на робочому місці, з доступом тільки для продавця.
За захищеністю від доступу тепла до охолоджуваного об'єкта: - закрите (є глухі або прозорі двері , кришки); - відкрите без повітряної завіси; - відкрите з повітряною завісою. За місцем зберігання продуктів : - для зберігання запасу поза торгівельною залою; - для зберігання виставочного й поточного запасу товарів у торговельній залі За методом продажу: - для робочого місця продавця, - для продажу методом самообслуговування, - для ексклюзивного продажу.
За способом розташування: - пристінне; - острівне; - кутове; - відокремлене. За кількостю ярусів для викладення товарів: - одноярусні; - багатоярусні. За кліматичною зоною : - у звичайному виконанні ( для повітря з t= 12...32 °С і φ =80 % ); - у південному виконанні ( для повітря з t= 12...40 °С і φ =40 % ).
За комплектністю: - одиничне; - комплексне; - групове . За видом холодильної машини: - з компресійною ХМ, - з абсорбційною ХМ. За місцем розташування холодильного агрегату: - з убудованим холодильним агрегатом: а) у верхній частині; б) у нижній частині; - з винесеним агрегатом; - з підключенням до централізованої системи холодо постачання.
Умовні позначення торгівельного холодильного обладнання 1. Букви : вид обладнання: К - камера Ш – шафа П – прилавок В – вітрина ПВ – прилавок-вітрина С – стіл 2. Буква : призначення Х- холодильні 3. Буква : температурний режим: В – високо температурний С – середньо температурний Н – низько температурний 4. Цифра / після рисочки/: розташування агрегату: 1 – вмонтований (вбудований) 2 – виносний 5. Цифри /після другої рисочки/: внутрішній об'єм в метрах куб. 6. Буква : способи викладення товарів : П - на полицях устаткування, К - у контейнерах або тарі-обладнанні 7. Буква : ступінь герметичності устаткування 3 - закрите, В - відкрите 8. Буква : кліматичне виконання : буква відсутня – звичайний клімат П– південний клімат
ПРИКЛАД: КХС-1-8,0 КВ означає: К - камера ; Х – холодильна; С - середньо-температурна; 1 - з убудованою холодильною машиною; 8,0 - із внутрішнім охолоджуваним обсягом 8 куб.м; К - призначена для зберігання товарів у контейнерах; В – відкритого типу; букви відсутні – для застосування у любому кліматі.
Розташування холодильного обладнання При проектуванні та розташуванні холодильного обладнання крім цього необхідно врахувати : розмір площі магазину; спеціалізацію ( рибний , м'ясний, молочний тощо або універсальний); кількість товару ( можливість створення запасу товару); температурні режими холодильного зберігання (для охолоджених або заморожених продуктів); спосіб торгівлі ("продавець – покупець" або самообслуговування); автономне чи централізоване холодопостачання.
Рибні консерви у бляшанках 10 Крабові палички охолоджені 9 Креветки заморожені 8 Коктейль морепродуктів ( пресерви у поліетиленовому упакуванні) 7 Сайра холодного копчення 6 Скумбрія гарячого копчення 5 Оселедець солений 4 Риба заморожена 3 Риба охолоджена 2 Риба жива 1 Температурний режим Марка Холодильне обладнання Назва продукту № Практична вправа: Підбір холодильного обладнання для магазину “ОКЕАН”
М'ясо тушковане ( у скляній тарі) 10 Ковбаса сирокопчена 9 Ковбаса напівкопчена 8 Ковбаса варена 7 Курка заморожена 6 Курка охолоджена 5 Фарш заморожений 4 Фарш охолоджений 3 М'ясо заморожене 2 М'ясо свіже 1 Температурний режим Марка Холодильне обладнання Назва продукту № Практична вправа: Підбір холодильного обладнання для магазину “МАСАР”