презентація на тему "Властивості металів"

Про матеріал
Розділ "Властивості металів" охоплює такі питання 1. Фізичні властивості металів 2. Хімічні властивості металів 3. Механічні властивості металів 4. Технологічні властивості металів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наталія Кліщова Київський Професійний Коледж Артдизайну Властивості металів

Номер слайду 2

План. Фізичні властивості металів. Хімічні властивості металів. Механічні властивості металів. Технологічні властивості металів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Оптичні властивостіМеталевий блиск зумовлюється здатністю металів майже повністю відбивати світлові промені будь-якої довжини спектру. Найяскравіше блищать паладій, іридій та срібло. Золото, мідь, цезій сильніше поглинають світло з певними довжинами хвиль, тому вони забарвлені у жовті чи червоні кольори. У порошкоподібному стані більшість металів набуває чорного чи темно-сірого кольору.

Номер слайду 5

Оптичні властивостіНепрозорість металів пов’язана із наявністю в кристалічній rратці вільних рухливих електронів, які гасять світлові коливання, перетворюючи їх у теплоту чи, в деяких випадках, використовуючи їх енергію для вивільнення електронів зі своєї поверхні (явище фотоефекту).

Номер слайду 6

Теплові властивостіТеплопровідність – вільні електрони обмінюються енергією з іонами у вузлах кристалічної решітки. При нагріванні металу коливання іонів на його поверхні зростають, а енергія коливань через електронний газ миттєво передається сусіднім йонам, тому відбувається швидке вирівнювання температури по всій масі металу. Питома теплоємність для більшості металів має невисокі значення (менше 0,84 Дж/г. К), але все ж таки може коливатися у достатньо широкому діапазоні від 3,55 Дж/г·К у літію до 0,115 Дж/г·К в урану

Номер слайду 7

Механічні властивості металів

Номер слайду 8

Пластичність здатність без руйнування піддаватися деформаціям за звичайних чи підвищених температурах, завдяки чому метали можна кувати, прокатувати, штампувати, витягувати у дріт тощо. Найбільш пластичний метал – золото. Пластичність забезпечується специфічними особливостями металічного зв’язку.

Номер слайду 9

Густинахарактеристика механічних властивостей, залежно від якої метали поділяються легкі важкігустина яких не перебільшує 5 г/см3 густина яких перебільшує 5 г/см3 всі s-метали, алюміній, титан і скандій d-метали V-VII періодів. Найлегший метал – літій (0,53 г/см3 ), найважчий – осмій (22,6 г/см3).

Номер слайду 10

Твердістьопір проникненню у метал іншого твердого тіла. Найтвердішими металами є хром, молібден і вольфрам. Найменш твердими: індій та лужні метали

Номер слайду 11

Міцність – здатність металу протистояти руйнуванню під дією будь-яких інших зовнішніх сил. Пружність металу – здатність повертати первісну форму і розмір, після того як навантаження, що викликало деформацію металу усунене.

Номер слайду 12

Технологічні властивості металів

Номер слайду 13

Технологічні властивості металів. Під ковкістю розуміється здатність металу змінювати форму в нагрітому і холодному станах. Здатність двох металевих сплавів при нагріванні з’єднуватися один з одним називають зварюваністю. Плинність металу теж дуже важлива, вона визначає здатність розплавленого металу розтікатися по заготовленій формі. Властивість металу гартуватися називається проколюваністю.

Номер слайду 14

Хімічні властивості металів. Серед основних хімічних властивостей можна виділити їх окислюваність та корозійну стійкість Реагуючи з киснем, метали утворюють плівку, тобто проявляють окислюваність. Корозія металів – їх повільне руйнування через хімічну або електрохімічноу взаємодії. Здатність металів протистояти корозії називається їх корозійною стійкістю.

Номер слайду 15

Цікаві факти. Самим твердим металом на Землі є хром. Цей блакитно-білий метал був відкритий в 1766 році. Найбільш м’якими металами є алюміній, срібло та мідь. Вони знайшли широке застосування наприклад, в електроапаратобудуванні. Золото – яке протягом століть було самим дорогоцінним металом має і ще одну цікаву властивість – це самий пластичний метал на Землі, що володіє до того ж відмінною тягучістю та ковкістю. Також золото не окислюється при нормальній температурі (для цього його треба нагріти до 100 С), володіє високою теплопровідністю і вологостійкістю. Напевно всі ці фізичні характеристики роблять справжнє золото таким цінним.

Номер слайду 16

Цікаві факти. Ртуть – унікальний, що він єдиний з металів, що має рідку форму. Причому в природних умовах ртуті в твердому вигляді не існує, оскільки її температура плавлення -38°С, тобто в твердому стані вона може існувати в місцях, де просто таки дуже холодно. А при кімнатній температурі 18°С ртуть починає випаровуватися. Вольфрам це найбільш тугоплавкий метал у світі, щоб він почав плавитися потрібна температура 3420°С. Саме з цієї причини в електричних лампочках нитки розжарювання, що приймають основний тепловий удар, виготовлені з вольфраму.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гупало Тетяна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
8 квітня 2023
Переглядів
4122
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку