Презентація на тему: Загальна характеристика грибів

Про матеріал
Презентація може використовуватись на уроках біології у 6 класі. Текст презентації супроводжується ілюстраціями, що допомагає краще зрозуміти та запам'ятати новий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГРИБІВ УРОК №60

Номер слайду 2

Царство грибів — одна з найбільших і процвітаючих груп організмів. На теперішній час відомо близько 100 тис. видів грибів. Наука, що вивчає гриби, називається мікологією. Гриби мешкають всюди, де є органічні речовини: у ґрунті, у воді, в помешканнях, на харчових продуктах, на тілі людини і тварин. Серед грибів є одноклітинні і багатоклітинні організми. Ці організми відносяться до еукаріотів, тому що їхні клітини мають ядро.

Номер слайду 3

Гриби займають особливе положення в системі органічного світу. Вони не є ні рослинами, ні тваринами, проте мають деякі риси подібності з представниками обох царств. Схожість із рослинами Схожість із тваринами. Вони, так само як і рослини:нерухомі, постійно зростають верхівковою частиною, мають міцні клітинні стінки, дихають киснем, здійснюють вегетативне розмноження. Вони, так само як і тварини: є гетеротрофами, тому що не мають хлорофілу, тому живляться готовими органічними речовинами. в їх клітинних стінках міститься речовина хітин, з якого складається оболонка покривів деяких тварин (комах, раків та ін).

Номер слайду 4

Вегетативне тіло гриба, називається грибницею, або міцелієм, утворене тонкими розгалуженим нитками (їх називають гіфами). Міцелій утворює велику розгалужену поверхню, що забезпечує всмоктування води і поживних речовин. Відмінні ознаки грибів

Номер слайду 5

Вегетативне плодове тіло. Капелюшок. Ніжка. Гіфи, які формують плодове тіло. Гіфи, які формують міцелій. Будова грибів

Номер слайду 6

Нижчі гриби. Нижчі гриби – це одноклітинні гриби, гіфи яких не мають поперечних перегородок, і міцелій являє собою одну сильно розгалужену клітину. До таких грибів належить відома всім біла цвіль або гриб мукор. Умовно гриби поділяють: Вищі гриби. Вищі гриби – це багатоклітинні організми, гіфи яких розділені мембранами, які поділяють їх на різні клітини. Вищі гриби можуть формувати плодові тіла. Те, що ми в побуті називаємо «грибами».

Номер слайду 7

Гриби-сапротрофи. Сапротрофи – гриби, що споживають органічні речовини решток рослин і тварин. До таких грибів належать цвілеві гриби: пеніцил, мукор. Живлення грибів: Паразити – це гриби, що оселяються на живих організмах і живляться за їхній рахунок. До таких грибів належить трутовик. Гриби-паразити

Номер слайду 8

Безстатеве розмноження. Безстатеве розмноження відбувається за допомогою спеціалізованих клітин — спорами або вегетативно (ділянками грибниці або брунькуванням (у одноклітинних дріжджових грибів). Розмноження грибів: Статеве розмноження відбувається коли грибниця утворюється в результаті злиття спеціалізованих статевих клітин. Статеве розмноження

Номер слайду 9

Роль грибів у природі та житті людини: Руйнуючи залишки рослин і тварин, гриби беруть участь у кругообігу речовин у природі і в утворенні родючого шару ґрунту. З деяких грибів отримують цінні ліки. Їстівні гриби вживають у їжу. Гриби необхідні при виготовленні хліба, сирів, у виноробстві і т. д. Але гриби можуть завдавати й великої шкоди. Деякі з них викликають хвороби рослин, тварин і людини. Гриби псують продукти харчування, руйнують будівлі. Деякі гриби виробляють отруйні речовини, ними можна важко і навіть смертельно отруїтися.

Номер слайду 10

Висновок: 1. Гриби - різноманітна група організмів, які живляться готовими органічними речовинами. Тобто їм властивий гетеротрофний тип живлення. 2. Серед грибів є одноклітинні та багатоклітинні організми. 3. Клітини грибів оточені клітинною оболонкою, до складу якої може входити вуглевод хітин. Хлоропластів вони не мають.4. Гриби можуть розмножуватись нестатево: спорами або частинами грибниці. Їм властиве й статеве розмноження.

Номер слайду 11

Домашнє завдання:1. Опрацювати §51.2. Виписати в зошит головні поняття з теми: гіфи, міцелій, плодове тіло.

Номер слайду 12

Дякую за увагу! :)УРОК №60

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
25 травня 2023
Переглядів
748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку