Презентація на тему: "Завершальний етап Другої світової війни"

Про матеріал
Презентація, яку можна використати для роботи на уроці всесвітньої історії у 10 класі за темою: "Завершальний етап Другої світової війни" як у синхронному, так і у асинхронному режимі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Завершальний етап Другої світової війни

Номер слайду 2

План уроку: Хід війни в 1943–1944 рр. Відкриття Другого фронту в Європі. Завершальний етап війни в Європі. Поразка Німеччини та її європейських союзників.

Номер слайду 3

1. Хід війни в 1943–1944 рр. Битва за Сталінград тривала із середини липня 1942 р. до початку 1943 р. І Сталін, і Гітлер наказали своїм військам боротися до останнього патрона. До початку лютого 1943 німецькі війська здалися. Сталінградська битва завершилася перемогою СРСР . Червона армія захопила стратегічну ініціативу і вже не втрачала її до повного розгрому нацистської Німеччини. На початку лютого 1943 р., розвиваючи наступ після Сталінграда, радянські війська відвоювали в німців Курськ і Бєлгород, а в середині місяця — Харків. Гітлер прагнув реваншу. Масштабна танкова битва Другої світової війни відбулася в ході Курської операції під с. Прохорівкою. У ній взяли участь з обох сторін від 6 до 6,5 тис. танків і самохідних гармат. Після переможної Курської битви радянські війська продовжили наступ.

Номер слайду 4

Розвиваючи наступ, радянські війська вийшли до Дніпра. Тут німецьке командування створило так званий «Східний вал», який було наказано утримувати до останньої людини. У результаті форсування Дніпра, що супроводжувалося величезними людськими втратами, війська Червоної армії звільнили Запоріжжя, Дніпропетровськ, а 6 листопада 1943 — Київ. У ході наступу радянські війська просунулися на захід на 300–600 км і зайняли майже дві третини окупованих територій: західні області Росії, Лівобережну Україну; Червона армія вступила в Східну Білорусь. Вермахт утратив половину своєї армії на Сході. Значними були й утрати радянських військ — понад 700 тис. убитих і поранених. У 1944 р. наступ Червоної армії продовжився. В Україні в середині лютого 1944 р. в районі Корсунь-Шевченківського (Черкаська область) капітулювало 30-тисячне угруповання німецьких військ. Невдовзі радянські війська вийшли на лінію кордону України.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Критична для А. Гітлера ситуація на Східному фронті була посилена кризою на Західному фронті. Ще в липні 1943 р. союзні війська висадилися в Сицилії й у середині серпня захопили цей італійський острів. У травні 1944 р. капітулювало 240-тисячне німецько-італійське військо в Тунісі, на півночі Африки. Наслідком цих подій стало падіння режиму Б. Муссоліні. Король відправив його у відставку й ув’язнив. Наприкінці війни Б. Муссоліні захопили й розстріляли партизани. На Далекому Сході в 1943–1944 рр. Японія відчайдушно обороняла від американських військ численні острови, на яких були розташовані японські гарнізони. Основною подією на Тихоокеанському фронті в 1943 р. стала битва за о. Окінаву. Втрати японців становили тут понад 100 тис. солдатів. Ще 20 тис. померло в печерах, у яких вони рятувалися від американських бомб, снарядів і вогнеметів. Загинуло також 80 тис. цивільного населення острова. Американці втратили в битві за Окінаву майже вдесятеро менше солдатів, ніж японці. Спроба в 1944 р. перейти в наступ проти Індії завершилася для японців черговою невдачею. Поразка Японії була питанням часу. Команда підривників зі складу морської піхоти підриває японське підземне укріплення. Бомбардування Токіо

Номер слайду 7

У січні 1944 р. розпочався новий наступ Червоної армії. Були звільнені Ленінградська і Калінінська області, уся Правобережна Україна, Крим, Білорусь, почалося визволення Прибалтики... Через бої на Карельському перешийку Фінляндія вийшла з гітлерівської коаліції. За дві доби – 18-20 травня 1944 року за межі Кримського півострова було виселено майже 200 000 людей. Крим 1944. Злочин без кари – фундамент нового злочину!У червні 1944 р. «Лінія Маннергейма» була прорвана ЧА

Номер слайду 8

2. Відкриття Другого фронту в Європі. Питання про відкриття союзниками СРСР Другого фронту в Європі було чи не головним на всіх етапах переговорів між СРСР, США та Великою Британією. У листопаді 1943 р. в іранській столиці Тегерані відбулася конференція за участю «Великої трійки»: Сталін, Рузвельт, Черчлль. У Тегерані Й. Сталін нагадав союзникам про їхню обіцянку висадити десант у 1942 р. Потім висадку військ у Франції відклали до весни 1943 р., однак і цей термін було порушено. Операція потребувала ґрунтовної підготовки. Після дискусії учасники конференції домовилися про відкриття Другого фронту навесні 1944 р. Й. Сталін пообіцяв, що майже одночасно з висадкою військ у Франції Червона армія розпочне наступ на радянсько-німецькому фронті.6 червня 1944 р. Другий фронт у Європі був відкритий – операція «Оверлорд». Союзні війська, що висадилися на узбережжі Нормандії, до 20 липня 1944 р. вели бої за створення стратегічного плацдарму

Номер слайду 9

Воєнні дії в Європі листопад 1942 р. — травень 1945 р.

Номер слайду 10

3. Завершальний етап війни в Європі. Поразка Німеччини та її європейських союзників. У 1944 р. Червона армія вступила на територію Польщі, Румунії, Болгарії, Югославії, Угорщини, Чехословаччини. Кремль підтримував прорадянськи налаштованих політиків у цих країнах. Варшавське повстання, яке очолили представники Армії Крайової почалося 1 серпня 1944 р. Рузвельт і Черчілль просили Сталіна почати наступ і підтримати варшав’ян, але він відмовив. Гітлерівці придушили повстання, перетворивши столицю Польщі на руїни. У ході повстання загинуло понад 200 тис. поляків. Лише 17 січня 1945 р. війська Червоної армії вступили в майже повністю зруйновану Варшаву. Незабаром від нацистів була звільнена вся територія країни.

Номер слайду 11

У серпні сталися важливі події й на Західному фронті: союзники за підтримки французьких партизанів, що підпорядковувалися Шарлю де Голлю, рухалися на Париж. 25 серпня за участі американських піхотинців його було звільнено. Невдовзі було звільнено всю територію Франції20 серпня 1944 р. війська Червоної армії перейшли в новий наступ на території Румунії. 23 серпня Міхай I віддав наказ про арешт маршала Антонеску. Наступного дня новий уряд оголосив війну Німеччині і приєднався до антигітлерівської коаліції.5 вересня 1944 р. СРСР оголосив війну Болгарії, і радянські війська, не зустрівши опору, увійшли в її межі. При звістці про появу радянських військ партизанські загони разом з армійськими частинами, які приєднались до них, 9 вересня 1944 р. захопили столицю Софію. Новий уряд, що прийшов до влади, підписав перемир’я із союзниками й оголосив війну Німеччині. Наприкінці вересня 1944 р. був розроблений спільний план дій частин 3-го Українського фронту і частин Народно-визвольної армії Югославії. При штурмі столиці Югославії Белграда командування фронту виконало прохання югославів: частини НВАЮ увірвалися до міста першими. У жовтні 1944 р. М. Горті заявив про вихід Угорщини з війни. Але проти цього виступило вище військове керівництво, пов’язане з Німеччиною. Хорті був змушений віддати владу ставленику Гітлера Ф. Салаші. Новий режим підтримував нацистську Німеччину і залишався вірним своїм союзницьким зобов’язанням. Лише 13 лютого 1945 р. ціною величезних втрат Червоній армії вдалося заволодіти угорською столицею. Отже, до кінця 1944 року Німеччина втратила багатьої союзників. З війни вийшла Туреччина, Фінляндія. Румунія й Болгарія оголосили війну Німеччині. Частини Червоної армії ввійшли на територію країн Центральної та Південно-Східної Європи. У цих країнах встановлювалися тоталітарні режими сталінського зразка.

Номер слайду 12

У лютому 1945 р. у Лівадійському палаці в Ялті відбулася Кримська (Ялтинська) конференція. Це була остання зустріч «Великої трійки» у повному складі — 12 квітня 1945 р. Ф. Д. Рузвельт помер.

Номер слайду 13

1945 р. став завершальним роком війни. У Східній Пруссії радянські війська захопили м. Кенігсберг (нині м. Калінінград, росія) та австрійську столицю Відень. У середині квітня розпочалась Берлінська операція. Й. Сталін вимагав узяти Берлін раніше, ніж до нього підійдуть війська союзників. 25 квітня американські війська зустрілися на Ельбі з військами 1-го Українського фронту. Кільце довкола Берліна замкнулося. Зустріч на Ельбі 25 квітня 1945 року. Першим потис руку американцю офіцер із Полтавщини30 квітня в оточеному Берліні покінчив життя самогубством А. Гітлер, а вже 2 травня берлінське угруповання почало складати зброю. У полон було взято 134 тис. німецьких солдатів; втрати Червоної армії в боях за Берлін становили 400 тис. солдатів та офіцерів. 8 травня 1945 р. в берлінському районі Карлгорст фельдмаршал Вільгельм Кейтель підписав Акт капітуляції Німеччини перед Об’єднаними Націями.

Номер слайду 14

17 липня — 2 серпня 1945 р. в передмісті Берліна, Потсдамі, відбулася остання в ході війни конференція глав урядів США, Великої Британії та СРСР за участю нового американського президента Гаррі Трумена, Вінстона Черчілля та Йосифа Сталіна. На час проведення конференції США успішно випробували атомну бомбу, яку Г. Трумен сподівався в майбутньому використати як пересторогу для радянського експансіонізму в Європі.

Номер слайду 15

На початку 1945 р. флот США мав грандіозну перевагу, але Японія володіла 7-мільйонною сухопутною армією, яка вирізнялася високим бойовим духом. 26 липня 1945 р. США, Велика Британія та Китай пред’явили Японії ультиматум, вимагаючи негайної беззаперечної капітуляції; однак його було відхилено. Це послужило формальним приводом для атомного бомбардування японських міст. Вранці 6 серпня 1945 р. американський бомбардувальник Б-29 скинув атомну бомбу на японське місто Хіросіму. Після жахливого руйнування Хіросіми США знову закликали Японію капітулювати. Відповіді не надійшло, і 9 серпня була скинута друга американська атомна бомба на місто Нагасакі.8 серпня 1945 р. Радянський Союз почав наступ на позиції японських військ в Маньчжурії. У ніч проти 9 серпня Червона армія почала воєнні дії на Далекому Сході.

Номер слайду 16

2 вересня 1945 р. у Токійській затоці на борту американського лінкора «Міссурі» під головуванням генерала Д. Макартура відбулося підписання Акта про капітуляцію Японії представниками цієї країни, США, Китаєм, Великою Британією та СРСР. Від радянської сторони його підписав українець з Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко. З капітуляцією Японії закінчилася Друга світова війна. Дерев'янко Кузьма Миколайович. Дуглас Макартур, головнокомандувач  союзних військ у Тихому океані

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Другий фронт — воєнні дії США, Великої Британії та їхніх союзників проти Німеччини в Західній Європі в 1944–1945 рр. До червня 1944 р. США воювали переважно на Тихому океані проти Японії, а Велика Британія — в Африці й Азії. «Велика трійка» — так називали керівників трьох провідних країн антигітлерівської коаліції в роки Другої світової війни: Ф. Д. Рузвельта (США), В. Черчілля (Велика Британія) та Й. Сталіна (СРСР). Липень 1943 р. — десант союзників на Сицилії. 6 листопада 1943 р. — взяття Червоною армією м. Києва.28 листопада — 1 грудня 1943 р. – Тегеранська конференція 6 червня 1944 р. – відкриття Другого фронту осінь 1944 р. – завершення визволення території СРСР від окупантів8 травня 1945 р. – підписання Акта про капітуляцію Німеччини липень–серпень 1945 р. — Берлінська (Потсдамська) конференція6 і 9 серпня 1945 р. – атомні бомбардування японських міст Хіросіми і Нагасакі 2 вересня 1945 р. – підписання Акта про капітуляцію Японії

Номер слайду 19

Пригадайте! Так чи ні?Перелом у війні і наступ СРСР розпочався з відкриття Другого фронту?Друга світова війна закінчилася капітуляцією Німеччини?Японія капітулювала наступного дня після атомних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі?Велика трійка – це лідери США, СРСР та Великобританії?На останній Пострдамській конференції вирішили питання про відкриття ІІ фронту?СРСР практикував “м’ясні штурми”, волею Сталіна знищуючи тисячі своїх солдат?Звільняючи країни Центрально – Східної Європи, підтримував і насаджував прорадянську владу?

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Опрацювати навчальну презентацію. Знати основні дати і поняття теми.

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Полянський П.Б.)
Додано
22 березня
Переглядів
383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку