Презентація "Написання не з дієприслівниками

Про матеріал
Мультимедійна презентація на тему "Написання не з дієприслівниками" . Пропоную для перегляду та можливого використання у своїй роботі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Записати речення, пояснити пунктограми, вказати дієприслівники, з’ясувати їх вид. 1. Умившись, дядько одягнув чисту сорочку і сідав до столу. (Гр.Тютюнник.) 2. З вузьких провулків темрява відкочувалась на луки, залишаючи після себе дрібну росу на землі. (Гр.Тютюнник.) 3. Далеко на обрії дорога вигиналася, зникаючи десь під самим сонцем. (О.Гончар.)

Номер слайду 3

Прочитати пари слів. Пригадати правила написання НЕ з дієсловами. Зробити висновок про написання НЕ з дієприслівниками. Не бачити - не бачачи, не знати - не знаючи. Ненавидіти - ненавидівши, нехтувати - нехтуючи.

Номер слайду 4

Прочитати речення. Пояснити написання НЕ з дієприслівниками. Не поговоривши з головою, не бери руками. Не навчаючись, не навчишся. Нехтуючи честю, не вбережеш совісті. Не нагнувшись до землі, печериці не вирвеш. Не сіявши, не пожнеш. Не йди у воду, не спитавши броду. Народна творчість.

Номер слайду 5

Записати речення, розкриваючи дужки. Пояснити написання НЕ з дієприслівниками. Визначити члени речення в кожному реченні. (коментуючи) 1. Берези вміють сумувати, (не)похиливши голови. (Л.Дмитерко). 2. Дуб стоїть, зими й (не)чувши. (П.Тичина.) 3. (Не)волячи простих людей, татари просувалися далі на південь. (Д.Яворницький.) 4. А бджоли (не)вгаваючи гудуть, немов оркестр маленьких музикантів. (М.Рильський.)

Номер слайду 6

Перебудувати речення, від виділених дієслів утворивши дієприслівники. Дієприслівникові звороти підкреслити. 1. Як не напрядеш, то не ткатимеш. 2. Як не посієш, не збереш. 3. Річка, як не розіллється, не нанесе намулу.

Номер слайду 7

Записати подані слова, знімаючи риску та коментуючи їх написання. Не/знаючи, не/волячи, не/помітивши, не/дооцінювати, не/працюючи, не/хтуючи, не/сказавши, не/прочитавши, не/озираючись, не/ховаючись, не/вміючи, не/пізнавши, не/вміючи, не/навидячи, не/зловивши, не/відкидаючи, не/подолавши, не/пам’ятаючи, не/зупиняючись, не/розбивши, не/живучи, не/соромлячись, не/зчувшись, не/дочувши.

Номер слайду 8

Запитання до учнів 1. Що називається дієприслівником? 2. Якого виду бувають дієприслівники? 3. На які питання вони відповідають і як утворююються? 4. Як пишеться НЕ з дієприслівниками?

Номер слайду 9

Домашнє завдання

ppt
Додав(-ла)
Мартич Таня
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку