Презентація "Населення Євразії"

Про матеріал
Дана презентація дає знання учням про розміщення населення на материку Євразія, про расовий та національний склад населення, належність до мовних груп, що об'єднуються у мовні сім'ї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:«Населення Євразії»

Номер слайду 2

Євразія - це найбільший материк Землі, що складається з двох частин світу Європи та Азії.

Номер слайду 3

На її території мешкає близько 4,4 млрд чоловік, що становить 2/3 населення планети. Більшість населення розташоване на рівнинній території.

Номер слайду 4

Євразія густо заселена. Середня густота населення становить більше 90 чоловік на 1 км2

Номер слайду 5

Розміщення населення в Європі

Номер слайду 6

Розміщення населення в Азії

Номер слайду 7

Приріст населення материка здійснюється головним чином за рахунок азіатських країн, для яких характерними є високі показники народжуваності.

Номер слайду 8

У Європі приріст населення низький, що призводить до скорочення частки дітей і молоді та збільшення частки людей похилого віку. Відбувається процес «старіння нації».

Номер слайду 9

У Європі міські жителі складають близько 70 % населення, в Азії цей показник значно нижчий — близько 50 %.

Номер слайду 10

На материку проживають представники монголоїдної та європеоїдної рас, на островах Індонезії — представники австралоїдної раси. Монголоїди живуть на сході Азії, європеоїди — на заході та півдні Азії, у Європі.

Номер слайду 11

Європеоїди становлять 45 % від усього населення материка. Вони представлені двома головними гілками: північною та південною.

Номер слайду 12

Представники північної гілки — світлошкірі й світловолосі, переважають у північній частині Європи.

Номер слайду 13

Представники південної гілки мають смагляву шкіру й темне волосся. Вони проживають на півдні Європи, у Південно-Західній Азії, на півострові Індостан.

Номер слайду 14

В Азії відбувалося формування монголоїдної раси. Монголоїди становлять близько 37 % від усього населення материка. Вони населяють Східну, Південно-Східну Азію, частково Північну, Центральну та Середню Азію.

Номер слайду 15

Расові ознаки

Номер слайду 16

Національний склад населення материка є дуже складним. Європу населяють безліч різних народів.

Номер слайду 17

Серед них: Слов’яни. НімціФранцузи

Номер слайду 18

ІталійціІрландціІспанці

Номер слайду 19

АнглійціІндійціНорвежціКитайці

Номер слайду 20

Південно-Західну Азію населяють арабські народи, а також турки, курди і перси; Північну Азію — росіяни; Південну — гіндустанці, бенгальці, пакистанці; Південно-Східну — в’єтнамці, тайці, бірманці, малайці. У Центральній Азії проживають тибетці, уйгури, монголи, у Східній — китайці, японці, корейці.

Номер слайду 21

Мови деяких народів Євразії мають в своїй основі багато спільного й складають кілька мовних груп.

Номер слайду 22

південні (серби, хорвати, словенці, болгари); західні (чехи, словаки, поляки);східні (українці, білоруси, росіяни). До слов’янської групи народів належать:

Номер слайду 23

німці;англійці;датчани;голландці;норвежці та інші. Народи германської групи займають Північну й частину Західної Європи:

Номер слайду 24

італійці, французи, іспанці, португальці, румуни й молдавани. Романські мови виникли на основі латинської, якою розмовляли в Древньому Римі. Романську групу народів складають:

Номер слайду 25

В Південній Азії на індійських мовах говорить близько 600 млн. осіб. До китайсько-тибетських народів належать китайці, тибетці, в’єтнамці, лао та багато інших народів Південно-Східної Азії. В азіатській частині материка найчисленніші групи індійських і китайсько-тибетських народів.

Номер слайду 26

На Зондських островах живуть народи індонезійської групи. В Західній Азії живуть перси, афганці й таджики – народи іранської мовної групи.

Номер слайду 27

Особливу групу становлять японці – великий по чисельності зі своєрідною мовою народ.

Номер слайду 28

Населення розміщується на материку нерівномірно. Тут можна виділити ареали з густотою сільського населення понад 100 осіб/км2 (Південна Азія, Східний Китай). Західна Європа теж густо заселена (особливо узбережжя Атлантики), але тут переважає міське населення. Значна частина материка заселена дуже рідко (менш ніж 1 особа/км2). Це нагір’я Тибету і Гобі, Центральна і Північна Азія, півострів Аравія.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
18 березня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку