Презентація "National Cuisine and Dishes of the UK Countries, part II -Welsh and Irish Cuisine"

Про матеріал
Презентація «National Cuisine and Dishes of the UK Countries» з англійської мови створена до теми «Food» до підручника А.Несвіт «English: We Learn English» для 10 класу. Рart ІІ – «Welsh and Irish Cuisine» 20 слайдів до впр.5 ст. 102-103. Тексти вправ насичені назвами національних страв, які є новими та незрозумілими для учнів. Презентація містить яскравий ілюстративний матеріал із переліком основних інгредієнтів страв, що дає можливість ефективно подавати навчальний матеріал, стимулювати інтерес учнів до навчання. Матеріали презентації сприяють розвитку соціокультурної компетенції. Кожен слайд презентацій може демонструватися стільки часу, скільки необхідно для засвоєння того чи іншого матеріалу та виконання поставленого завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Welsh Cuisine. Part IIАвтор - Кульбачна Оксана Володимирівнаучитель англійської мови. Черкаська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №32 Черкаської міської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Wels cake The cakes are also known as bakestones within Wales because they are traditionally cooked on a bakestone Welsh cakes are made from flour, sultanas, raisins, and/or currants, and may also include such spices as cinnamon and nutmeg.

Номер слайду 3

Crempogs a Welsh pancake made with self-raising flour, salt, eggs, milk and salted butter it is a  traditional dish for a birthday celebration in Wales.

Номер слайду 4

Welsh Rarebita dish made with a savoury sauce of melted cheese and various other ingredients and served hot, after being poured over slices (or other pieces) of toasted bread, or the hot cheese sauce may be served in a bowl accompanied by sliced, toasted bread. 

Номер слайду 5

Laverbread (Cookery) laver seaweed fried as a breakfast food; popular in Wales with oatmeal on the top,  is often fried and served with eggs for breakfast.

Номер слайду 6

Glamorgan Sausageis a traditional Welsh vegetarian sausage for which the main ingredients are cheese, usually Caerphilly, leeks and breadcrumbs.

Номер слайду 7

Faggots It is made from meat off-cuts and offal, especially pork. A faggot is traditionally made from pig's heart, liver and fatty belly meat or bacon minced together, with herbs added for flavouring and sometimes bread crumbs.

Номер слайду 8

Cawl. Welsh stew made of lamb, leeks, potatoes, carrots and other vegetables

Номер слайду 9

Irish Cuisine

Номер слайду 10

Irish Stewa traditional stew made from lamb, or mutton(mutton is used as it comes from less tender sheep over a year old, is fattier, and has a stronger flavour) as well as potatoes, onions, and parsley. It may sometimes also include carrots.

Номер слайду 11

Boxty is a traditional Irish potato pancake. There are many recipes but all contain finely grated, raw potatoes and all are served fried.

Номер слайду 12

Coddle  an Irish dish consisting of layers of roughly sliced pork sausages and rashers (thinly sliced, somewhat fatty back bacon) with sliced potatoes, and onions. Traditionally, it can also include barley.

Номер слайду 13

Colcannon A traditional dish made of potato, cabbage or curly kale ,with wild garlic. It is also the name of a song about the dish.

Номер слайду 14

Champ An Irish dish made by combining mashed potatoes and chopped spring onions with butter and milk, and optionally, salt and pepper.

Номер слайду 15

Prawns and Oysters large prawns and oysters from Dublin Bay usually used in a dish of scampi, boil in salted water for a maximum of 10 minutes.

Номер слайду 16

Dublin Lawyer. A fresh lobster baked with cream and Irish whiskey   and mustard

Номер слайду 17

Salmon

Номер слайду 18

Blaa is a doughy, white bread roll specialty which is particular to Waterford City and County, Ireland. Eaten mainly at breakfast with butter, they are also eaten at other times of the day with a wide variety of fillings

Номер слайду 19

White Bread Roll of Waterford is a piece of bread, usually small and round and is commonly considered a side dish. Bread rolls are often used in the same way as sandwiches are—cut transversely, with fillings placed between the two halves.

Номер слайду 20

Список використаних джерел: А. М. Несвіт. Англійська мова: підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів: профільний рівень. – Київ: “ Генеза”, 2010. – 304 с. Навчальні програми з іноземних мов для загальноосвітніх навчальних закладів. Іноземні мови (рівень стандарту, академічний, профільний рівень) 10-11 класи - К : Видавничий дім « Поліграфкнига », 2010 (Наказ МОН України від 28.10.2010 № 1021 )www.google.com.uawww.en.wikipedia.org

pptx
До підручника
Англійська мова (9-й рік навчання, профільний рівень) 10 клас (Несвіт А.М.)
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
303
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку