Презентація "Наукова лабораторія. Дивовижний макросвіт"

Про матеріал
Презентація до заняття із використанням цимфрового мікроскопа "Дивовижний макросвіт". Для дітей 4-5 класів. У матеріалах презентації: 1. Що спільного між піском та камінням? 2. Звичайні речі в незвичному ракурсі (сіль, перець, цукор). 3. Лабораторна робота "Розщеплення перекису водню ферментами, які містяться в листках елодеї". 4. Лабораторна робота по спостереженню за дафнією. 5. Лабораторна робота "Домашні "неулюбленці"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Управління освіти Чернівецької міської ради. Міський центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молодіНАУКОВА ЛАБОРАТОРІЯ«Дивовижний макросвіт»

Номер слайду 2

Лабораторна робота №1 «Світ навколо нас»Що спільного між піском і камінням??

Номер слайду 3

Камінь (англ. stone, нім. Stein) — тверда гірська порода чи мінерал у вигляді суцільної маси або окремих шматків. З гірських порід, в свою чергу, складається вся тверда оболонка нашої планети – літосфера. Пісок - це те, що залишилося від скель, валунів, звичайних каменів. Час, вітер, дощ, сонце і ще раз час зруйнували гори, обсипали скелі, потовкли валуни, роздрібнили камені, перетворивши їх в мільярди мільярдів піщинок, зробивши з них пісок.

Номер слайду 4

Вітер, сонце, дощ. Вітер, сонце, дощ. Вітер, сонце, дощгорибулижниккамінняпісок

Номер слайду 5

Лабораторна робота №2«Звичайні речі в незвичайному ракурсі»сільперецьцукор

Номер слайду 6

Лабораторна робота №3«Розщеплення перекису водню ферментами, які містяться в листках елодеї»МЕТА: оволодіти методом якісно-демонстраційного визначення активності каталази.

Номер слайду 7

Зміст та етапи роботи:готуємо мікропрепарат листка елодеї і розглядаємо його в мікроскоп; З одного боку покривного скла наносять краплю перекису водню (Н2 О2), з іншого боку відтягують воду фільтрувальним папером. Спостерігаємо під мікроскопом за явищем, що відбувається. ?

Номер слайду 8

Елодея - є найпоширенішою водною рослиною в світі. Батьківщиною її є Північна Америка. Через свою здатність швидко рости і щільно заповнять водойми, отримало назву "водяна чума". Йдеться про елодею канадську, найбільш поширену у акваріумістів. В акваріумі з каламутною водою елодея стає прекрасним фільтром, збираючи на собі часточки каламуті, так що вода робиться кристально чистою. Завдяки дуже швидкому росту, вона засвоює багато речовин, що накопичуються в воді акваріума, що також сприяє її очищенню.

Номер слайду 9

Лабораторна робота №4«Невловимі мешканці водойм» Дафнія - один з представників нижчих ракоподібних . Рід невеликих планктонних ракоподібних розмірами від 0,2 до 5 мм, а ще вони являються очисними «фільтрами» та біоіндикаторами водойм.

Номер слайду 10

Живляться дафнії, відфільтровуючи з води різні водорості, найпростіших і бактерії. Так, одна дафнія за добу здатна з’їсти до 40 мільйонів одноклітинних організмів. Дафнії здатні ширяти в товщі води й виконувати різкі стрибки, звідси їхня друга назва — водяні блохи. Тіло цих рачків поміщено у двостулкову черепашку, з якої стирчать голова й гіллясті вусики. У дафній в тілі накопичуються крапельки жиру, які видно крізь прозорі покрови.

Номер слайду 11

А хто ще живе у воді ??

Номер слайду 12

Лабораторна робота №5«Домашні «неулюбленці»МЕТА: виявити особливості зовнішньої будови павука на прикладі виду Фолькус (Pholcus phalangioides) як представника типу Членистоногі класу Павукоподібні; виявити риси пристосованості павукоподібних до середовища проживання.

Номер слайду 13

Сімейство Павуки-сінокоси (Pholcidae). Вид Фолькус фаланговидний (Pholcus phalangioides), павук довгоногий, павук-косарик, павук-довгоножка. Довжина ніг може в кілька разів перевищувати довжину тіла. Довжина тіла павука-сінокосця до 10мм. Форма тіла з кулястим черевцем або витягнута. Голова і ноги світлі, черевце сіре з ледве помітним більш темним малюнком. Павутинні сітки павука-сінокосця безладні, при наближенні небезпеки, павук трясе і розхитує павутину.

pptx
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку