Презентація «Навчальна література, тексти із ЗМІ (загальне ознайомлення)»

Про матеріал
Презентація «Навчальна література, тексти із ЗМІ (загальне ознайомлення)» з української літератури у 6 класі НУШ. Робота містить ілюстративний матеріал, текст , теоретичні відомості, зображення до твору. Матеріал допоможе вчителю в підготовці до уроку. Розроблено згідно з модельною навчальною програмою «Українська література. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Архипова В.П., Січкар С.І., Шило С.Б.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальна література, тексти із ЗМІ (загальне ознайомлення).

Номер слайду 2

Сучасне суспільство як ніколи насичене новітніми технічними засобами: радіоприймачами, телевізійною та комп'ютерною технікою, якими користуються у найвіддаленіших куточках нашої планети. Зараз навряд чи знайдеться сім'я, в якій не було б телевізора чи радіоприймача.

Номер слайду 3

ЗМІ, тобто засоби масової інформації, — це ресурси, які передають інформацію. Проте в наш час отримувати новини чи знання ми можемо з різних джерел. Кожен сам обирає, що і де читати, слухати чи дивитись. Щодня кількість інформації значно перевищує ту, яку ми можемо сприйняти. До того ж не вся вона є правдивою, актуальною і потрібною нам. Вигадані новини називають фейковими. Їх можуть поширювати, щоб рекламувати когось або щось, маніпулювати свідомістю, дезінформувати, залякувати людей і сіяти паніку

Номер слайду 4

Працюємо з підручником!

Номер слайду 5

Засоби масової інформації - це систематичне розповсюдження інформації через телебачення, пресу, радіо, Інтернет, метою якого є утвердження духовних цінностей даного суспільства та чинення ідеологічного, політичного, економічного та організаційного впливу на погляди, думки й поведінку людей.

Номер слайду 6

Основні види ЗМІАдепти нової соціологічної теорії "інформативного суспільства" прямо пов'язують людину з використанням розвинених технічних засобів інформації - преси (засобів поширення інформації за допомогою друкованого відтворення тексту й зображення), радіо (передачі звукової інформації за допомогою електромагнітних хвиль), телебачення (передачі звукової та відеоінформації також за допомогою електромагнітних хвиль) та персонального комп'ютера з підключенням до Інтернету. Для радіо й телебачення обов'язкове використання відповідного приймача, а для користування Інтернетом чи занурювання у віртуальний світ гри необхідний комп'ютер.

Номер слайду 7

Основні риси ЗМІ:1. публічність - тобто необмежене коло користувачів;2. непостійний обсяг аудиторії, що змінюється залежно від виявленого інтересу до тієї або іншої передачі, повідомлення або статті;3. наявність спеціальних технічних приладів, апаратури, видання.

Номер слайду 8

Преса та друк. До друкованих видань відносяться газети, щотижневики, журнали, альманахи, книги, які займають особливе місце в системі ЗМІ. Це продукція, що вийшла з-під друкованого верстата, несе інформацію у вигляді надрукованого літерного тексту, фотографій, малюнків, плакатів, схем, графіків та інших зображувально-графічних форм, які сприймаються читачем-глядачем без допомоги яких-небудь додаткових засобів (тоді як для одержання радіо чи телевізійної інформації потрібні телевізор, радіоприймач, магнітофон і т.і.). Це сприяє появі ряду важливих рис взаємин між пресою та аудиторією.

Номер слайду 9

Преса та друк. У друкованих ЗМІ є й свої недоліки, через що вони програють іншим засобам інформації. Якщо телебачення, а особливо радіо здатні передавати інформацію практично безупинно й найвищою мірою оперативно, то преса самою технологією приречена на випуски номерів та книг. У цей час, частота випуску друкованої періодики коливається від щоденного (газета) до щорічного (альманах). Звичайно, можна робити випуски газет, особливо з екстреною інформацією, і кілька разів на добу (так часто траплялося в умовах нерозвиненості інших засобів комунікацій), але це пов'язане із труднощами друку й доставки, і тому з появою радіо й телебачення така практика майже припинилася.

Номер слайду 10

Працюємо з підручником!

Номер слайду 11

Цікаві факти про Антарктиду. Антарктида (в перекладі з грецької – “протилежність Арктиці”) – континент, розташований на самому півдні Землі, центр Антарктиди приблизно збігається з південним географічним полюсом. Площа континенту становить близько 15 млн км (з них 1,6 млн км. складають шельфові льодовики). Висота крижаного панцира, який покриває Антарктиду, досягає 2040 метрів, це в 2,8 рази більше середньої висоти поверхні всіх інших материків. Антарктида – п’ятий найбільший і другий найменший континент на планеті, він розташований у Південній півкулі. Клімат там настільки холодний, що якщо кинути на лід шматок твердої сталі, він розіб’ється вщент. Це одна з головних причин того, чому це місце непридатне для житла.

Номер слайду 12

Це єдине місце на Землі, де можна знайти Імператорських пінгвінів. Це високі і великі із всіх видів пінгвінів. Також імператорські пінгвіни є єдиним видом, який розмножується під час антарктичної зими, тоді як пінгвін Аделі порівняно з іншими видами розмножується в самій південній частині материка. З 17 видів пінгвінів, 6 різновидів знаходяться в Антарктиді. Самим «літнім» місяцем в Антарктиді є грудень. Саме в цей час відбувається зміна вчених на дослідних станціях. Згідно з конвенцією про Антарктику, Антарктида не належить жодній державі.

Номер слайду 13

Що тобі відомо про Антарктиду?Що потрібно спеціалісту, щоб пристосуватися до суворих умов роботи в Антарктиді?

Номер слайду 14

Що роблять метеорологи в Антарктиді?Хто такі метеорологи?Розкажи про робочий день науковців-полярників.

Номер слайду 15

Що відстежують науковці на антарктичній станції? На що впливають їхні дослідження?

Номер слайду 16

Як думаєте, чи змогли б ви працювати в таких умовах?

Номер слайду 17

Як ви думаєте, прочитаний матеріал є фейковим чи правдивим? Обгрунтуйте свою думку.

Номер слайду 18

Добери інформацію з інтернету, яка б складалася із кількох фактів і фейків. Озвуч її однокласникам / однокласницям і запропонуй розпізнати неправдиві твердження.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Степанова Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня
Переглядів
1743
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку