Презентація "Не стань жертвою торгівлі людьми!"

Про матеріал
На сьогодні для українців, в умовах воєнного стану, ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми як всередині країни, так і за її межами став ще більшим. Багато громадян переїхали із зони бойових дій в інші регіони або за кордон та шукають нову роботу. Торгівля людьми – тяжкий злочин, що призводить до страшних наслідків, є грубим порушенням прав людини та сучасною формою рабства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Не стань жертвою торгівлі людьми! Підготувала: практичний психолог Зизич Л.М

Номер слайду 2

Якби років сто тому хтось сказав, що у 21 столітті знову виникне рабство, у це, мабуть, ніхто й не повірив би. Але це явище – ще одна ознака нашого часу. На сьогодні для українців, в умовах воєнного стану, ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми як всередині країни, так і за її межами став ще більшим. Багато громадян переїхали із зони бойових дій в інші регіони або за кордон та шукають нову роботу. Торгівля людьми – тяжкий злочин, що призводить до страшних наслідків, є грубим порушенням прав людини та сучасною формою рабства.

Номер слайду 3

Торгівля людьми — здійснення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачі, приховування чи отримання людей шляхом погрози силою або її застосування чи інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою чи вразливістю стану або шляхом підкупу у вигляді платежів чи вигод для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу. Таке визначення торгівлі людьми дає ”Протокол з попередження торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми”, який доповнює Конвенцію ООН про боротьбу з транснаціональною організованою злочинністю.

Номер слайду 4

Торгівля людьми є одним з видів насильства щодо населення. Цей злочин має довге історичне коріння, але наприкінці XX століття він набув форми сучасного рабства. Вести єдину державну статистику кількості проданих або обманутих осіб фактично неможливо. Для цього є об’єктивне виправдання – багато людей, які стали жертвами обману, не розповідають про це, щоб не бути осміяними або стигматизованими суспільством.

Номер слайду 5

Форми торгівлі людьми трудова експлуатація; сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі; примусове жебрацтво; примусове втягнення у злочинну діяльність та збройні конфлікти; торгівля людьми з метою вилучення органів, примусового сурогатного материнства тощо.

Номер слайду 6

Торгівя людьми – це сукупність таких ознак:  вербування, перевезення, передача, продаж;  усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях; використання в порнобізнесі; використання у військових конфліктах; залучення до злочинної діяльності;  трансплантація чи насильницьке донорство;  примус до заняття проституцією;  рабство і ситуації, подібні до рабства (полон); примусова праця; залучення в боргову кабалу; використання шантажу, погроз, насильства.

Номер слайду 7

Причини поширення торгівлі людьми Війна, економічні проблеми, незадовільний стан ринку праці, значний рівень безробіття і низький рівень життя населення спонукають громадян України шукати прихисток та роботу за кордоном. Погіршення психологічного стану.  За принципом «вже гірше не буде» , «мене це не торкнеться» люди погоджуються на різні авантюрні пропозиції, навіть не думаючи про наслідки.

Номер слайду 8

Наслідки торгівлі людьми є жахливими. Жертви платять високу ціну. Небезпека бути відкинутими своїми родинами та оточенням Вони часто не мають можливостей для соціального, морального, духовного розвитку та адаптації в суспільстві. Людей, яких примусили працювати у рабстві, часто змушують вживати наркотики, а також вони страждають від неймовірного насильства. Фізичні та психологічні травми. Різні хвороби. Жертви сексуальної експлуатації страждають від фізичних та емоційних травм, які спричинені ранньою статевою активністю, примусовим вживанням алкогольних та наркотичних засобів. Особи, які постраждали від примусового донорства мають проблеми зі здоров’ям на все життя, а іноді навіть і летальні наслідки.

Номер слайду 9

Мозковий штурм «Які права порушуються в ситуації торгівлі людьми?» Торгівля людьми у сучасному світі є одним із найжорстокіших порушень прав і свобод людини. Суспільна загроза торгівлі людьми, як надзвичайно небезпечного злочину, полягає в посяганні на невід’ємні права людини – право на повагу людської гідності, на свободу та особисту недоторканність, свободу пересування і вільний вибір місця проживання, а інколи і право на життя.

Номер слайду 10

Аналіз ситуацій Запитання для обговорення: Чи можна цю ситуацію назвати торгівлею людьми? Які причини такого явища? Хто є жертвою у даній ситуації? Які права людини порушені? Чи можна було цього уникнути?

Номер слайду 11

Жертвою торгівлі людьми може стати будь-хто, незалежно від статі, віку, соціального статусу, рівня освіти тощо. Як не стати жертвою торгівлі людьми за кордоном? -  не довіряйте незнайомцям; -  ніколи нікому не віддавайте паспорт чи інші документи, що підтверджують особу, тримайте їх копії окремо від оригіналів; -  постійно контактуйте з близькою людиною в Україні, особливо під час перетину кордону; -  працевлаштовуйтеся офіційно, не довіряйте пропозиціям швидкого заробітку; -  тримайте під рукою найважливіші контакти: телефони гарячих ліній, волонтерів, юристів, адреси посольств тощо.

Номер слайду 12

Як захистити себе? Торговці людьми завжди з’являються там, де є безвихідь та людське горе. Через війну, яку переживає наш народ, цього горя стало невимовно багато. Для того, щоб проінформувати українців про ризики за кордоном, з’явилась зокрема платформа “Наука убезпечити себе” https://sciencetoprotect.stemisfem.org/ де можна отримати інформацію про те, як захистити себе в дорозі, в країні до якої прибули українці або при пошуку роботи. 

Номер слайду 13

Куди звернутися за допомогою? Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми 527 (безкоштовно з мобільних телефонів) або 0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) Національна дитяча «гаряча лінія» 0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного) Національна «гаряча» лінія з попередження насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (для дзвінків з мобільного) ГО «Ла Страда-Україна»

Номер слайду 14

Урядова «гаряча» лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей – 1547. 0 800 500 202 / 102  «гаряча лінія» Національної поліції України 0 800 213 103 контакт-центр системи безоплатної правової допомоги Закарпатська громадська жіноча організація «Веста», яка надає послуги щодо захисту внутрішньо-переміщених осіб та постраждалого населення внаслідок збройної агресії росії Сабадош Інна Василівна Роб.: 0312-61-62-91, Моб.: +38-050-693-95-13

Номер слайду 15

Законодавство Наша держава однією з перших у Європі ухвалила закон про кримінальну відповідальність за здійснення зазначеного злочину. Так, ключовими актами у національному законодавстві, що діє у сфері протидії торгівлі людьми є Конституція України, Кримінальний кодекс України, Закон України “Про протидію торгівлі людьми”, Закон України “Про охорону дитинства”, Закон України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” тощо.

Номер слайду 16

Торгівля людьми не визнає державних кордонів, не зважає на відмінності між розвинутими державами і державами, що розвиваються. Вона легко адаптується як до бідності, так і до розкоші, є актуальною для всіх народів. Боротьба з цим злочином, порушенням прав людини в сучасному світі вимагає об'єднання зусиль міжнародної спільноти та громадськості кожної країни.

Номер слайду 17

Міжнародні організації, що протидіють торгівлі людьми Організація Об'єднаних Націй (Глобальна ініціатива ООН з боротьби з торгівлею людьми) Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Міжнародна організація з міграції (МOM)

Номер слайду 18

Дякую за увагу !

ppt
Додано
23 квітня
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку