Презентація "Небезпека ядерної енергетики"

Про матеріал
Презентація "Небезпека ядерної енергетики" - сприяє більш чіткому уявленню учнів про необхідність дотримання всіх правил безпеки при експлуатації АЕС, знайомить з наслідками Чорнобильської катастрофи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Небезпека ядерної енергетики

Номер слайду 2

Атомна енергетика -. область техніки, заснована на використанні реакції ділення атомних ядер для вироблення тепла та виробництва електроенергії

Номер слайду 3

Атомна електростанція(АЕС) — електростанція, в якій атомна (ядерна) енергія перетворюється в електричну. Генератором енергії на АЕС є атомний реактор. Тепло, яке виділяється в реакторі в результаті ланцюгової реакції ділення ядер деяких важких елементів, потім як і на теплових електростанціях (ТЕС), перетвориться в електроенергію

Номер слайду 4

Ядерний реактор складається з: активної зони, де відбувається ядерна реакція, поглиначів нейтронів, захисного кожуха, парогенератора, турбіни та електричного генератора.

Номер слайду 5

Як працює ядерний реактор. В активній зоні - ядерне паливо - збагачений Уран у вигляді тепловидільних елементів (ТВЕЛів), і речовина, що гальмує нейтрони (графіт важка вода), Щоб ланцюгова реакція була керованою, необхідно регулювати число нейтронів в активній зоні за допомогою регулювальних стрижнів (Кадмій, Бор) Енергія, що виділяється в результаті поділу ядер атомів Урану, за допомогою теплоносія передається парогенератору. Пара в парову турбіну , сполучену з генератором, який виробляє електроенергію

Номер слайду 6

Енергогенеруючі українські АЕС: Запорізька АЕС у м. Енергодар (Запорізька область); найбільша в Україні (і в Європі); 6 атомних енергоблоків. Південноукраїнська АЕС у м. Южноукраїнськ (Миколаївська обл.); 3 атомних енергоблоки. Рівненська АЕС у м. Кузнецовськ (Рівненська обл.); 4 атомних енергоблоки. Хмельницька АЕС у м. Нетішин (Хмельницька обл.); 2 атомних енергоблоки. Загальна потужність АЕС складає 13 835 МВт.

Номер слайду 7

 Небезпека АЕС У результаті роботи АЕС утворюються радіоактивні відходи та відпрацьоване ядерне паливо. Вони є небезпечними для людини і довкілля, для знешкодження вимагають переробки та тривалого зберігання. Існує проблема могильників, де поховані радіоактивні речовини, дамб, які повинні захищати річки і водойми від радіаційного забруднення. Шкода пов'язана з неминучими викидами радіонуклідів, що утворюються в реакторі• поширення радіонуклідів з аерозольними викидами ("через трубу");• поширення радіонуклідів з рідкими відходами (водою);• поширення радіонуклідів з твердими радіоактивними відходами.

Номер слайду 8

Вплив радіонуклідів Один з найпоширеніших у викидах АЕС радіонуклід 137 Cs дуже швидко мігрує у харчових ланцюгах і, потрапляючи в організм людини, затримується в м'язових клітинах, будучи причиною однієї з різновидів ракових захворювань – саркоми.

Номер слайду 9

 За певних обставин може статися аварія. Особливої актуальності проблема радіоактивного забруднення довкілля набула після низки аварій на підприємствах ядерної галузі урізних країнах світу, найвідомішими з яких є аварії на АЕС у Віндскейлі (Великобританія) та на хімічному комбінаті «Маяк» («Киштимська аварія», Росія) у 1957 р., на АЕС “Три Майл Айленд”, (Пенсільванія, США, 1979 р.), на заводі з переробки ядерних відходів у Токаймурі, (Японія, 1999 р.). Наслідком цих аварій були більш чи менш масштабні викиди радіоактивності в навколишнє середовище.

Номер слайду 10

Чорнобильська катастрофа Найбільша екологічна катастрофа сучасності, яка трапилася о 1 год. 23 хв. 26 квітня 1986 року, коли вибухнув реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. Великий викид радіоактивного пилу (в тому числі йоду 131, цезію 137, стронцію 90) піднявся на висоту 1500 м і був перенесений вітром до Скандинавії, Центральної та Південно-Східної Європи, Північної Італії. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. осіб, насамперед ліквідатори катастрофи (пожежники, військові, фахівці, котрі гасили пожежу, дезактивували місцевість, споруджували захисний комплекс - Саркофаг). З обороту вилучено близько 5 млн. га землі (навколо АЕС створена 30-км зона відчуження).

Номер слайду 11

Чорнобильська зона. Навколо Чорнобильської АЕС у радіусі 30 км створено зону відчуження, яку називають Чорнобильською зоною. З неї було відселено тисячі осіб із 186-ти населених пунктів України і Білорусі. Більша частина зони знаходиться в Україні. Там обезлюдніло 75 поселень, а переселенцями стали 90 тис. жителів. У зоні залишилися їх домівки, могили родичів, пам'ятки історії, культури. Безлюдним містом-привидом стала Прип'ять – місто працівників електростанції. У зоні містяться сотні захоронень радіоактивних відходів.

Номер слайду 12

Особливість забруднених регіонів Тут зосереджена значна частина лісового фонду України, який традиційно поставляв населенню значну кількість дарів лісу – ягід, грибів – а також має важливе значення як місце традиційного збору лікарської сировини. радіонукліди з грунтів перехоять в рослини, особливов гриби, ягоди та деякі види дикоростучих рослин. Сільськогосподарські продукти і сировина, вирощені на забруднених територіях, також радіоактивно забруднені. Вживання забруднених продуктів у їжу приводить до попадання в організм радіонуклідів,які зумовлюють внутрішнє опромінення організму.

Номер слайду 13

Вплив чорнобильських радіонуклідів на здоров’я населенняце – розлади пам‘яті, уваги, сиптоми порушення вищих нервових функцій, під впливом радіації. Особливе занепокоєння викликають зміни у стані здоров‘я дітей, які потрапили під дію малих доз радіації, у зв‘язку з тим, що клітини росту дитячого організму більш радіочутливі, ніж у дорослих. Аналіз стану здоров‘я дитячого населення усіх радіаційно забруднених регіонів України демографічної ситуації та показників їх здоров‘я. Найбільш значні негативні зрушення відбулися у класі хвороб крові і кровотворних органів - зростання відзначається у 9,6 разів; на другому місці за темпами змін знаходяться новоутворення (зростання у 6,6 разів); на третьому - хвороби кровообігу (зростання у 6,4 разів). хвороби органів травлення - зростання у 5,8 разів, розлади нервової системи та психічні, а також хвороби ендокринної системи.

Номер слайду 14

Генетичні мутаціїЯк з'ясували вчені, за 25 років після Чорнобильської катастрофи генетичні мутації вдвічі збільшили число вроджених аномалій у нащадків людей, що живуть на територіях, постраждалих від радіації.

Номер слайду 15

Наслідки чорнобильської катастрофиміністерство охорони здоров'я України підрахувало, що через вплив радіації до 1994 року померло більше 124 тисяч чоловік. А з впливом аварії на ЧАЕС пов'язана загибель 532 українських ліквідаторів тільки за 2003 рік.

Номер слайду 16

Безпечна робота АЕС дотримання принципу захисту, що забезпечує максимально можливе перехоплення радіоактивних продуктів на шляху їх можливого виходу в навколишнє середовище створення і підтримка в робочому стані систем локалізації аварій, які включають в себе герметичні огородження гермооболонки наявність масивних будівельних конструкцій, які забезпечують надійний захист персоналу та населення від іонізуючого випромінювання; постійний контроль параметрів середовища в гермооболонці в процесі експлуатації (тиску, температури, активності); удосконалення системи забезпечення радіаційної безпеки персоналу АЕС і населення (у тому числі контроль і моніторинг радіаційної обстановки).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 37. Екологічні проблеми атомної енергетики
Додано
3 травня 2020
Переглядів
1931
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку