Презентація "Нетрадиційні методи оздоровлення дитини"

Про матеріал
Спробуйте зацікавити ваших дітей йогою. Допомагаючи їм робити окремі вправи. Підтримуйте їхнє бажання вивчати цю мудрість разом з іншими дітьми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нетрадиційні методи оздоровлення дитини

Номер слайду 2

ВИДИ НЕТРАДИЦІЙНИХ МЕТОДІВ оздоровлення фіто - та аромотерапією музикотерапія, логоритмика та танцювально – рухлива техніка гімнастика “Хатха- йоги” дихальна гімнастика загартування самомасаж релаксація

Номер слайду 3

ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ «ХАТХА – ЙОГИ» Йога – це найдавніше індійське вчення систематизоване мудрецем Патанджалі приблизно в 2 столітті до н. е. Слово “ йога” походить з давньої мови санскрат і означає поєднуватись”. “ Хатха – йога” - одна з складових частин йоги. Елементи цієї давньої гімнастики все ширше входять у наше життя.

Номер слайду 4

ВПЛИВ ВПРАВ НА ДИТЯЧИЙ ОРГАНІЗМ Покращують кровообіг. Допомагають нормалізувати роботу внутрішніх органів. Поліпшують осанку. Профілактика простудних захворювань, вегетативної дистонії , скаліозiв. Діти стають спокійнішими, добрішими, у них з’являється впевненість у свої сили.

Номер слайду 5

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ Гімнастика “Хатха-йоги” доступна людям любого віку . Виконання поєднувати зі спокійним диханням і розслабленням. Кожну вправу доцільно розучувати окремо. Показ супроводжується поясненням. Дуже важливо підтримувати на заняттях спокійну доброзичливу обстановку.

Номер слайду 6

Для занять підходить чисте, провітрене приміщення. При використанні вправ з вихідним положенням сидячі і лежачи використовують килимки, розміри яких відповідають росту дитини. Одяг повинен бути легкий, не ускладнювати рух, добре пропускати повітря. Взуття не потрібне. Тривалість занять збільшується до 30-40 хвилин.

Номер слайду 7

ВПРАВИ З ЕЛЕМЕНТАМИ «ХАТХА-ЙОГИ» Ходьба по колу одне за одним: на пальцях, руки на поясі; на п’ятах, руки - за спиною; навприсядки, руки - на коліна(спина пряма); ходьба звичайна. Точковий масаж: супроводжується такими словами: “ Уявіть, що ви у зимовому лісі. День сонячний і морозний. Ваші пальчики замерзли - потріть їх швидко - швидко, відчуваєте, що їм стало тепло?” Замерзли наші вушка. Давайте їх зігріємо. (Потерти пальцями мочки вух, долонями потерти вуха.) “Морозець - морозець, пощипай нам вушка”. (Пощипування двома пальцями рук вушних раковин згори – вниз.) ”Морозець – морозець, пощипай нам ніжки”. (Пощипування ахілесових сухожиль.)

Номер слайду 8

Вправи на дихання. Повітря в лісі холодне, але чисте і свіже давайте подихаємо з насолодою. Ліву руку покласти на живіт, праву – на груди, на 1 глибокий вдих носом, щоб живіт був утягнутий, 2 - видих також носом, щоб живіт був надутий, руками трішки допомагати. Повторити тричі, затримуючи дихання на 4 сек. (Можно збільшувати до 10 разів.) Рузультат : здійснюється хороша вентиляція легенів.

Номер слайду 9

«Сидіння по-турецькому». Сісти, схрестивши ноги. Руки покласти на стегна догори долонями, спину тримати прямо. Спокійно вдихнути і видихнути через ніс. Затримати подих на 3 с. Повторити три рази. Коли діти добре засвоять вправу, кількість повторень збільшується до шести разів.

Номер слайду 10

«Поза сонячного сплетіння». Сісти на килим, підтягнути ноги під себе, згинаючи їх у колінах, стопи ніг поставити на підлогу, долонями спертися позаду себе. Вдих — витягти ноги і підняти їх, не згинаючи, під кутом 45 градусів від підлоги. Тулуб при цьому відхиляти трішки назад, руки зігнути в ліктях. Затриматись на 2 с. На видиху повернутись у вихідне положення. Повторити двічі. Виконавши вправу, лягти на спину і розслабитись.

Номер слайду 11

«Ластівка» Лягти на килим обличчям донизу, підборіддям — на руки долонями вниз, лікті — в сторони. Вдих — трохи підняти тулуб, розводячи руки в сторони, як “ ластівка”, і прогинаючись у хребті. Ноги від підлоги не відривати. Затриматись у такому положенні на 1—2 с. Видихаючи, опуститися на килим, поклавши підборіддя на руки. Розслабити м'язи. Повторити двічі.  

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ТРОННА ПОЗА, АБО «МЕТЕЛИК» Сядьте на підлогу з витягнутими вперед і розведеними в сторони ногами. Поволі підтягніть ноги якомога ближче до тіла так, щоб стопи з'єдналися. З допомогою рук ступні присунути ближче до тіла. Руки покласти на коліна (пальці разом, повернені до середини). Не зрушуючи з місця ступні, надавляємо коліна, стараючись притиснути їх до підлоги. Кінцева ціль — досягнути коліном підлоги. Після цього випрямляєм ноги і повторюємо вправу декілька раз. Р Е З У Л Ь Т А Т: сильне розтягнення м'язів і зв'язок у цій вправі стимулює діяльність серця і легень, зміцнюючи їх.

Номер слайду 14

ПОЗА «ЧОЛО-КОЛІНО» Сісти. Ноги разом, прямі. Спину тримаємо рівно, руки вгору. Нагнутись вперед настільки, наскільки дозволяє гнучкість тазу. Колін старатись не згинати. Руками взятись за великі пальці ніг, ступні або щиколотки. Руки зігнути в ліктях і старатись ліктями доторкнутись до підлоги. Чоло весь час тримаєм до колін. Випрямляючись — вдихайте, нагинаючись — видихайте. У кожному крайньому положенні затримайте дихання на 5-8 секунд. P Е ЗУ Л ЬТ AT: розвиває мускульну систему всього тіла. Благодійно впливає на діяльність нервової системи і травлення. Попереджує і лікує запори.

Номер слайду 15

«НАПІВВЕРБЛЮД» Станьте на коліна. Поволі нахиляйтесь назад, поки руки не торкнулися п'ят. За допомогою рук утримуємо позу до хвилини. Стоячи на колінах — вдих, при випрямленні — видих. Виконавши позу — розслабтесь. P Е ЗУ Л Ь Т А Т: цю позу називають «діамант». Стимулює емоційні функції, допомагає збільшувати зріст, розвиває гнучкість суглобів і всього тіла. Позитивно впливає на волю і самопочуття.

Номер слайду 16

Спробуйте зацікавити ваших дітей йогою. Допомагаючи їм робити окремі вправи. Підтримуйте їхнє бажання вивчати цю мудрість разом з іншими дітьми.

ppt
Додано
10 грудня 2021
Переглядів
1238
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку