Будова нюхової сенсорної системи (аналізатора) Нюхові рецепторні клітини (хеморецептори) булавоподібної форми розміщені у слизовій оболонці верхньої частини носової порожнини і мають війки,що постійно коливаються. Рецептори здатні сприймати молекули різних пахучих хімічних речовин за умови, що вони леткі і розчинні у воді чи жирах. Площа рецепторної зони 2-5 см, де розміщено понад 10 млн рецепторних клітин (у собак 200 млн). Людина розрізняє понад 10 тис нюхових відчуттів.
визначають за найменшою концентрацією речовини,яка спричинює відчуття запаху; її вимірюють кількістю молекул пахучої речовини в 1 см3 повітря; нюхова система швидко звикає до запаху; якщо людина заходить до кімнати з певним запахом,то через деякий час перестає його відчувати; на гостроту нюху впливає температура і вологість; оптимальна температура для сприйняття запахів становить +30 °С. ГОСТРОТА НЮХУ
Відчуття 5 основних видів смаку викликається під впливом різних речовин: а) відчуття солодкого – при дії цукрів, деяких спиртів, амінокислот; б) відчуття солоного – при дії іонів Na+; в) відчуття кислого – при дії кислот, іонів Н+; інтенсивність відчуття перебуває в прямій залежності від концентрації останніх; при однакових значеннях pH слабкі кислоти більш ефективні; г) відчуття гіркого – при дії хініну, полину, нікотину, кофеїну, а також сполук магнію, кальцію; д) відчуття умамі – при дії карбоксилатного аніону глутамінової кислоти. *
Речовини, що дають відчуття солодкого, викликають: деполяризацію смакових клітин шляхом відкривання селективних натрієвих каналів. Ці канали блокуються амілоридом; активацію аденілатциклази, що призводить до утворення циклічного аденозин-3,5-монофосфату (цАМФ), наслідком чого є закривання калієвих селективних каналів. *
Значення смакової сенсорної системи 1. Забезпечує аналіз якості їжі, перевірку її на придатність до вживання. 2. Подразнення смакових рецепторів спричиняє рефлекторне виділення слини, тому сприяє травленню, зокрема жуванню, ковтанню, виділенню, шлункового та підшлункового соків. 3. Має захисне значення, забезпечує розчинення слиною різних речовин, а також сприяє "відмиванню" язика. 4. Смак має значення для отримання задоволення від їжі. 5. Слід пам'ятати про значення цієї системи в діагностиці захворювань, оскільки порушення смакової чутливості може свідчити про патологічні зміни, і не тільки в ротовій порожнині. *