Презентація "Об'єкти культурної спадщини"

Про матеріал
Презентація на тему "Об'єкти культурної спадщини". Інформація в презентації використана із підручника "Мистецтво" Гайдамака та сайту Всеукраїнська школа онлайн, фото - гугл ресурс.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Об’єкти культурної спадщини

Номер слайду 2

Історичні, археологічні, літературні, архітектурні, містобудівельні, ландшафтні й мистецькі цінності, успадковані людством від попередніх поколінь, — це культурна спадщина.

Номер слайду 3

Збереження матеріальної мистецької спадщини — це важлива частина життя суспільства. Наявність мистецьких артефактів змушує відчувати цінність нашого життя, бо в них зберігається пам’ять про події, явища, почуття, переживання людей. Завдяки цьому ми можемо краще розуміти як культуру свого народу, так і решту культур.

Номер слайду 4

Мистецтво є складовою культурної спадщини людства. Щоб зберегти її для нащадків, створюють бібліотеки, музеї та галереї. Культурно-мистецька спадщина — сукупність цінностей, які суспільство успадкувало від попередніх поколінь. Запишемо!

Номер слайду 5

Це поняття охоплює пам’ятки високої культури і водночас повсякденного побуту. Розрізняють 8 видів пам’яток: археологічні, історичні, архітектурні, пам’ятки містобудування, садово-паркового, монументального, ландшафтного мистецтв, а також об’єкти науки і техніки. Перелік видатних цінностей людства міститься у Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Запишемо!

Номер слайду 6

Також там зазначено держави, на території яких перебувають ці пам’ятки під охороною. Країна-рекордсменка за кількістю пам’яток, внесених до Списку ЮНЕСКО, — Італія. Станом на 2020 рік до Списку належать 55 пам’яток. Серед найвідоміших: історичний центр міста Флоренція, місто Венеція та Венеційська лагуна, історичний центр Рима і володіння Ватикану, зокрема базиліка Святого Павла за міськими стінами.

Номер слайду 7

Центр міста Флоренція. Венеція

Номер слайду 8

Історичний центр Рима. Базиліка Святого Петра в Римі

Номер слайду 9

До цього Списку належать і пам’ятки України. Наприклад, Софійський Собор з його архітектурним ансамблем; ансамбль історичного центру Львова; Херсонес Таврійський, що в окупованому Криму; резиденція митрополитів Буковини і Далмації в Чернівцях, нині — Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича.1 — Києво-Печерська лавра у м. Києві; 2 — історичний центр м. Львова; 3 — Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича; 4 — Херсонес Таврійський;

Номер слайду 10

Музей з давньогрецької мови буквально перекладається як «дім муз». У Давній Греції мусейонами (музеями) називалися вівтарі для жертвоприношення музам, яких вважали покровительками мистецтва і науки.

Номер слайду 11

У часи середньовіччя твори мистецтва іноді виставляли напоказ у церквах і монастирях. З XVIII століття публічні музеї стали невід'ємною частиною суспільного життя багатьох країн Європи. Сьогодні це науково-дослідні та науково-освітні заклади, які збирають, вивчають, зберігають і популяризують пам’ятки історії, матеріальної та духовної культури.

Номер слайду 12

Одним із найвідоміших та найпопулярніших музеїв світу справедливо вважають французький Лувр. Він розташований у старовинному королівському палаці у центрі Парижа. Музей можна назвати універсальним, адже його фонди охоплюють значні географічні та часові межі (від античності до середини ХХ століття).

Номер слайду 13

У серці італійського міста Флоренція, колиски доби Відродження, розташовано галерею Уффіці — один із найдавніших музеїв світу. Своїм створенням галерея зобов’язана Козімо І Медічі, який 1559 року надав для адміністративних потреб один зі своїх розкішних палаців.

Номер слайду 14

Знаний у всьому світі музей сучасного мистецтва — американський Музей модерного мистецтва (Мо. МА), відкритий у 1929 році у Нью-Йорку. До колекції музею належать архітектурні проєкти, графіка, живопис, скульптури, фотографії, друковані видання, книжкові ілюстрації, кінофільми й преса. Музей вважається найкращим у світі зібранням шедеврів сучасного західного мистецтва та налічує понад 150 000 окремих творів мистецтва.

Номер слайду 15

Із XVIII століття публічні музеї стали невід'ємною частиною суспільного життя багатьох країн Європи. Музей — це науково-дослідний та науково-освітній заклад, в якому збирають, вивчають, зберігають і популяризують пам’ятки історії, матеріальної та духовної культури.

Номер слайду 16

Унікальні твори мистецтва зберігають у музеях та приватних колекціях, продають на аукціонах за мільйони доларів. Їхню цінність важко виміряти, адже вони єдині та неповторні. Багатьом творам мистецтва, як-от відомій «Джоконді» Леонардо да Вінчі, загрожує зникнення. Картина зображена на деревині, а цей матеріал не може існувати вічно. Тому багато людей у всьому світі прагнуть хоча б раз у житті побачити її на власні очі.

Номер слайду 17

Перевір себе: Завдання 1 Видатні цінності людства перелічено в Списку об’єктів Світової спадщини: UNESCOUNICEFUnited Nations. OSCEЗавдання 2 З давньогрецької мови це слово перекладається як «дім муз» . Це науково-дослідний та науково-освітній заклад, в якому збирають, вивчають, зберігають і популяризують пам’ятки історії, матеріальної та духовної культури. Про що йдеться?про музейпро церквупро театрпро ринок. Завдання 3 Як називається ця картина видатного художника доби Ренесансу Леонардо да Вінчі, що експонується у Луврі?«Венера Мілоська»«Венера Урбінська»«Джоконда (Мона Ліза)»«Інфанта Маргарита»Завдання 4 У серці італійського міста Флоренція, колиски доби Відродження, розташовано цю галерею – один з найдавніших музеїв світу. Яка назва цієї галереї?Лувр. Прадо. Метрополітан. Уффіці

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Виконати тест, записати терміни в зошит, фото конспекту надіслати.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 9 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво 9 клас (Гайдамака О.В.)
Додано
29 квітня
Переглядів
404
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку