Доведення ідентичностіДовгий час хіміки помилково вважали, що кислота з вина і кислота з ацетатів насправді являються двома різними речовинами. Ідентичність речовин, отриманих різними способами, була доведена німецьким алхіміком XVI века Андреа Лібавіусом (нім. Andreas Libavius) и французьким хіміком Пьєром Августом Аде (фр. Pierre Auguste Adet)
Етанова (оцтова) кислота – безбарвна рідина, з характерним запахом, летка, кисла на смак. Змішується з багатьма розчинниками. Фізичні властивості Густина етанової кислоти за звичайних умов — 1,05 г/см3, вона трохи важча за воду;Температура плавлення становить 16,6 °С;Температура кипіння – 181,1 °С.
Оцтова кислота має всі властивості карбонових кислот. Зв'язок між Гідрогеном і Оксигеном, карбоксильної групи (–COOH) карбонової кислоти є сильно полярним, внаслідок чого ці сполуки здатні легко дисоціювати та проявляюти кислотні властивості. Хімічні властивості Електролітична дисоціація Дія на індикатори. Оцтова кислота – слабкий електроліт. Зміна забарвлення індикаторів у кислому середовищі оцтової кислоти: метилоранжевий-рожевий лакмус-червоний
Водні розчини оцтової кислоти широко використовуються в харчовій промисловості (харчова добавка E260) і побутовій кулінарії, а також в консервуванні. Оцтову кислоту застосовують для одержання лікарських і запашних речовин, як розчинник (наприклад, у виробництві ацетилцелюлози, ацетону). Вона використовується в книгодрукуванні і фарбуванні. Застосування етанової кислоти Медичних цілях в якості заміни нашатирного спирту для виведення хворого з непритомного стану.