Презентація. Оксигеновмісні та нітрогеновмісні органічні сполуки 2 частина

Про матеріал

Інтерактивна презентація "Оксигеновмісні та нітрогеновмісні органічні сполуки" використовується як єдиний файл під час повторення матеріалу 9-ого класу
(2-й урок). Фрагменти презентації можна використати при викладанні тем "Вуглеводні", "Оксигеновмісні органічні сполуки", "Білки". Відеофрагменти якісних реакцій на відповідні класи органічних сполук надають можливість їх демонстрації під час проведення віртуальних дослідних робіт.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОксигеновмісніТа нітрогеновмісні органічні сполуки2 частина

Номер слайду 2

План:

Номер слайду 3

+=Реакція етерифікації+Н2 ОРеакція утворення естеру із спирту і кислоти є оборотною: пряма реакція називається етерифікацією. Етанова к-та. Етанол Етилетаноат

Номер слайду 4

Естери. Продукти взаємодії карбонових кислот зі спиртами називають естерами ( складними ефірами ). За своєю будовою естери на перший погляд схожі з солями. Насправді ж схожість тут лише формальна. Естери , на відміну від більшості солей, нерозчинні у воді, але розчиняються в органічних розчинниках. Розчини їх не проводять електричного струму.

Номер слайду 5

Назва складається таким чином: спочатку вказується група R‘ (від спирту), приєднана до кислоти, потім — назва кислоти із суфіксом ат. Наприклад:етил+етаноат - етилетаноат. Номенклатура естерів

Номер слайду 6

Багато естерів карбонових кислот мають характерні фруктові або квіткові запахи, через що їх використовують як штучні ароматизатори:

Номер слайду 7

Властивості та застосування естерів

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Жири

Номер слайду 10

Поняття про жири. Жири – це складні ефіри, утворені вищими одноосновними карбоновими кислотами і триатомним спиртом гліцерином. Гліцерин СН2 -ОНСН-ОН СН2 -ОН Вищі карбонові кислоти. Насичені: С15 Н33 СООН пальмітинова С17 Н35 СООН стеаринова. Ненасичені: С17 Н33 СООН олеїнова Жири – тригліцериди

Номер слайду 11

Склад і будова молекул жиру Н2 С-О-СО-С15 Н31 Н2 С-О-СО-С17 Н35 Н2 С-О-СО-С17 Н33 НС- О-СО-С15 Н31 НС-О-СО-С17 Н35 НС-О-СО-С17 Н33 Н2 С-О-СО-С15 Н31 Н2 С-О-СО-С17 Н35 Н2 С-О-СО-С17 Н33 трипальмітин тристеарин триолеїн H2 С-О-СО-R HC-O-CO-RH2 C-O-CO-R тригліцерид

Номер слайду 12

Утворення молекули жиру H2 C-OH + HO-CO-R H2 C-O-CO-R HC -OH + HO-CO -R HC-O-CO -R + 3 Н2 О H2 C-OH + HO -CO-R H2 C-O-CO -Rгліцерин карбонова кислота жир Реакція естерифікації: Хімічну природу жирів почали вивчати в першій половині ХІХ ст. Синтез жиру тристеарину здійснив французький хімік М. Бертло

Номер слайду 13

Класифікація жирів. Тверді – тваринного походження (утворені насиченими карбоновими кислотами) Рідкі – рослинного походження (утворені ненасиченими карбоновими кислотами – олії)

Номер слайду 14

Фізичні властивості жирів. Тваринні жири – частіше тверді (яловичий, баранячий), але риб’ячий жир – рідкий. Рослинні – рідкі (соняшникова, лляна олія). Жири - легше за воду, нерозчинні у воді, розчиняються в багатьох органічних розчинниках.

Номер слайду 15

Застосування жирів

Номер слайду 16

Глюкоза

Номер слайду 17

Глюко́за (від грец. γλυκύς — солодкий) (виноградний цукор, декстроза), C6 H12 O6 — важливий моносахарид; білі кристали солодкі на смак, легко розчиняються у воді. Глюкоза - альдегідоспиртrrrrr

Номер слайду 18

Класифікація вуглеводів

Номер слайду 19

Моносахариди, до яких відноситься глюкоза — найпростіші вуглеводи, вони не піддаються гідролізу. Це безбарвні кристалічні сполуки, добре розчинні у воді, але не розчинні у неполярних розчинниках, переважно солодкі на смак. Фізичні властивості глюкози

Номер слайду 20

Оскільки моносахариди містять спиртові і карбонільну групи, а вони здатні взаємодіяти між собою, то можливі і внутрішньомолекулярні реакції, коли це просторово допустимо, а саме в альдотетроз та всіх моносахаридів із кількістю атомів карбону більшою 4-ох. При цьому формується ковалентний зв'язок між карбоном карбонільної групи і оксигеном однієї з гідроксильних груп, молекула стає циклічною. Присутність в водному розчині ізомерних сполук всіх циклічних та лінійної форм глюкози носить назву таутомерії

Номер слайду 21

1. Комплексоутворення з купрум(ІІ) гідроксидом.

Номер слайду 22

Хімічні властивості глюкози

Номер слайду 23

2. Як альдегід глюкоза окиснюється (наприклад, у реакції «срібного дзеркала») до глюконової кислоти.

Номер слайду 24

1. Спиртове бродіння (ферменти): С6 Н12 О6 = 2 С2 Н5-ОН + 2 СО22. Молочнокисле бродіння (бактерії): С6 H12 O6 = 2 СН3 - СН -СООН ОН

Номер слайду 25

Амі́нокисло́ти — органічні сполуки, які одночасно містять у своєму складі аміно- (- NH2) та карбоксильну (- СООН) групи.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

У залежності від того, до якого атому вуглецю приєднана аміно-група, амінокислоти поділяються на α-, β-, γ- і тощо. α-атомом вважається той атом карбону, до якого приєднана карбоксильна група, якщо біля нього ж розташована й аміногрупа, така амінокислота називається α-амінокислотою.ɑ-аміноетанова кислота. H

Номер слайду 28

Оптичні ізомери аланіну

Номер слайду 29

Амінокислоти є мономерними одиницями білків, у складі яких залишки амінокислот з'єднані пептидними зв'язками

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Ксантопротеїнова реакція

Номер слайду 32

Біуретова реакція

Номер слайду 33

Домашнє завдання:вивчити мініпідручник

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чуб Світлана
    Реакція еСтерифікації, не етерифікації. Є велика різниця між естерами й етерами. Неприємно вразило, що в презентацію для україномовного вивчення хімії вбудовують російські відеосюжети. Це моветон, пробачте.
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 вересня 2018
Переглядів
8037
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку