Презентація: Олександр Олесь. „Наші предки – слов’яни”, „Початки Києва”, „Аскольд і Дір”

Про матеріал

Мета: повторити життєпис письменника, ознайомити з змістом творів „Наші предки – слов'яни”, „Початки Києва”, „Аскольд і Дір”; розвивати навички роботи в групі, виразного та усвідомленого читання поезій, вміння аналізувати прочитане; сприяти вихованню шанобливого ставлення до героїчного минулого наших пращурів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Олександр Олесь „Наші предки – слов’яни”, „Початки Києва”, „Аскольд і Дір” – робота над змістом творів

Номер слайду 2

Перший історик. Князь Аскольд – київський князь, володар давньоруської держави, або скоріше - лише Києва. Здобув владу можливо перед 860, загинув у 882 році. Князь Аскольд народився у скандинавській колонії на річці Ладога, за походженням він був готом. Його ім'я у перекладі з готського значить „честь аріїв”. Таке ім'я давали майбутнім воїнам. Ян Длугош стверджував, що Аскольд походив з князівської династії, започаткованої Києм, і був рідним братом князя Діра. За іншою версією - був воєводою Діра і успадкував владу після його смерті. Деякі дослідники вважають Аскольда нащадком засновника Києва князя Кия.

Номер слайду 3

Отже, Аскольд... У 860 році Аскольд очолив перший документований похід Русі на Константинополь, якщо не рахувати походів на Севілью і Андалусію. Але це були походи на службі у еміра Кордови. Причиною і приводом для походу на Константинополь могли бути, зокрема утиски київських послів і купців або ж напад на руських рибалок біля острова Березань і Білобережжя (Тендрівської коси). За повідомленням літопису Аскольд був вбитий князем Олегом, який передягнувся торгівцем і підступом виманив князя з Києва. Не виключено, що перемогу Олега забезпечила підтримка київських язичників, невдоволених наверненням Аскольда до християнства. За легендою, Аскольда поховали на місці загибелі, на правому березі Дніпра в урочищі, де знаходився двір угорського ватажка Олмоша - тому в давнину воно називалося Угорським. На могилі Аскольда збудували церкву святого Миколи.

Номер слайду 4

Аскольдова могила

Номер слайду 5

Другий історик. Дір - напівлегендарний київський князь. Дата і причини смерті Діра невідомі. З огляду на те, що походом русів на Константинополь 860 року керував єдиний володар і швидше за все ним був Аскольд, можна вважати, що Дір помер принаймні трохи раніше (в той же час Михайло Грушевський вважав, що Дір міг правити й пізніше за Аскольда). Похований, за даними літопису, в урочищі, де пізніше була збудована церква Св. Ірини, але жодних інших підтверджень цьому не має.(Повість минулих літ) про Аскольда та Діра: "І було в нього (Рюрика) два мужі, Аскольд і Дір, не його племені, а бояри". Легенда, викладена у Повісті временних літ, згідно з якою Дір правив Києвом разом з Аскольдом і разом з ним загинув від руки Олега у 882 році, є малоймовірною - зокрема із огляду на різні місця поховання князів.

Номер слайду 6

Інші дослідники вважають... За іншою версією князя Діра, як окремої людини, не існувало взагалі, а Дір - це прізвисько князя Аскольда, існування якого не викликає ні яких сумнівів і навіть місце поховання якого достеменно відоме майже всім (Аскольдова могила в Києві). Борис Рибаков зазначав – „особистість князя Діра нам не зрозуміла. Відчувається, що його ім’я штучно приєднано до Оскольда, тому що при опису їх спільних дій, граматична форма дає нам одиничне, а не подвійне число, як то мало би бути при опису спільних дій двох осіб”

pptx
Додано
5 серпня 2018
Переглядів
2047
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку