Презентація "Омар Хайям. Життя і творчість. Основні теми й мотиви творчості Омара Хайяма. Лаконізм і місткість жанру рубаї"

Про матеріал
Презентація до уроку "Омар Хайям. Життя і творчість. Основні теми й мотиви творчості Омара Хайяма. Лаконізм і місткість жанру рубаї"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Омар Хайям. Ні, не гнітять мене перестрахи й жалі,Що вмерти мушу я, що строки в нас малі: Того, що суджено, боятися не треба. Боюсь неправедно прожити на землі. Підготувала: Панченко І. С.

Номер слайду 2

Народився Хайям 18 травня 1048 року у місті Нішапурі – одному із головних культурних центрів Ірану.

Номер слайду 3

Повне ім’я поета звучить так: Гіяс ад Дін (традиційне поважне ім’я вченого)Абу-аль-Фатг (імена предків-дідусів)Омар (власне ім’я поета)ібн Ібрагім (ім’я батька)аль-Хайям (прізвище)ан-Нішапур (місце народження)

Номер слайду 4

Цікаві факти: У 8 років знав напам’ять Коран, цікавився математикою, астрономією і навіть філософією. У 12 років став учнем Нішапурського медресе (релігійної школи), де блискуче закінчив курс мусульманського права й медицини, отримавши кваліфікацію хакіма, тобто лікаря. Наполегливо вивчав твори відомого математика й астронома Сабіт ібн Куррі, праці грецьких математиків, серед них і Архимеда та Евкліда. У 16 років подався до Самарканду, став учнем одного з медресе, але кількома виступами на диспутах настільки вразив усіх своєю вченістю, що його одразу зробили наставником, тобто вчителем. Хайяма запросили в Ісхафан до двору султана, де він став духовним наставником правителя, тобто імамом. Керував обсерваторією. Сонячний календар, запропонований Хайямом, на 7 секунд точніший від нині діючих, як і григоріанського, котрим користуємося ми.

Номер слайду 5

Наукові праці: 4 фундаментальних тарктати з математики, наприклад «Трактат про докази проблем з алгебри», у якому виклав алгебраїчний метод розв’язання квадратних рівнянь. Розвиває геометричний метод розв’язання кубічних рівнянь. Праця «Труднощі в арифметиці» присвячена методу знаходження коренів будь-якого ступеня із цілих чисел. В основі методу лежала формула, що пізніше одержала назву бінома Ньютона. У «Трактаті про тлумачення темних положень Евкліда» розглядає ірраціональні числа як цілком законні. Цікавився питанням про паралельні лінії, безмежність Всесвіту й обмеженість людського життя. Вивчав медицину, хімію, архітектуру, історію, твори грецьких та східних філософів

Номер слайду 6

Омар Хайям – один із небагатьох учених світу, який ще за життя був удостоєний багатьох почесних титулів:«Цар філософів Сходу і Заходу»«Знавець грецької мови»«Доказ істини»«Учений муж століття»

Номер слайду 7

Едвард Фітцджеральд1859 року видав 24-сторінкову книжечку «Рубайят Омара Хайяма». У ній було 100 рубаї.

Номер слайду 8

Рубаї – жанр східної поезії, чотиривірш філософського змісту, закінчений за змістом і художньою формою, римуються 1, 2 і 4 рядки, а 3-й - без рими

Номер слайду 9

Омар Хайям відійшов у вічність 4 грудня 1131 року. Його останні слова були звернені до Бога: «О Боже мій, ти знаєш, що я пізнав тебе в міру моєї можливості. Прости мені моє знання тебе – це мій шлях до тебе».

pptx
Додано
18 березня 2022
Переглядів
4009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку