Презентація "Оповідання "Сам собі пан" - маніфест людської гідності. Засоби типізації образу селянина Данила"

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури 10 клас (профільний рівень) на тему "Оповідання «Сам собі пан» - маніфест людської гідності. Засоби типізації образу селянина Данила".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Б. Грінченко. «Сам собі пан» - маніфест людської гідності. Засоби типізації образу селянина Данила. реалістичність зображення. Актуальність проблематики оповідання

Номер слайду 2

Борис Грінченко широко відомий світові як письменник, лексикограф, літературознавець, етнограф, історик, публіцист, громадсько-культурний діяч. Усе своє недовге життя він віддав невтомній праці на ниві української культури. Грінченко — автор першого фундаментального «Словника української мови» (1907-1909), багатьох підручників, один з організаторів товариства «Просвіта», активно боровся за право викладати українську мову в школах. Також його називають і «майстром малої прози», бо саме у жанрі малої епічної форми письменник досяг значних вершин. У своїх творах він зумів поєднати життєві гуманістичні позиції з глибинним проникненням у загадковий світ психології. Більшість з оповідань митця присвячена показу „маленької людини” на загальному соціальному тлі.

Номер слайду 3

Автор: Борис Грінченко. Рік написання: 1902р. м. Чернігів. Жанр: оповідання. Тема: зображення суспільної нерівності, що залишалася й після відміни кріпацтва.Ідея: засудження відсутності гідності, рівності , правди серед людей. Основна думка: рівність людей , не залежить від статків чи місця в суспільстві. Головні герої: Данило – селянин, який вирішив добувати панського права. Данило постає перед нами кмітливою та веселою людиною, якій, до речі, не бракує хоробрості. Паспорт твору «Сам собі пан»

Номер слайду 4

Літературний диктант «Так — Ні».1. Розповідь ведеться від імені третьої особи. 2. Добувати панського права вирішив головний герой оповідання Данило. 3. У Данила було троє дітей — син і дві доньки. 4. Герой купує білет у вагон «первого». класу. 5. У місті Данило хотів сходити до театру. 6. Білет на концерт у «залі дворянського собранія» коштував три карбованці. 7. Данила в залі дворянського собранія заарештували і повели в поліцію. 8. «Не страшно мені тих поліцейських самих, та страшно тієї ганьби та зневаги». Ці слова належать оповідачеві. 9. Односельчани Данила дізналися про його пригоду від жінки персонажа. 10. Данило вміє читати. 11. Данило інколи їздить до міста у справах громади. 12. У оповіданні багато діалогів.

Номер слайду 5

Евристична бесіда✵ Про які часи йдеться в оповіданні «Сам собі пан»?✵ Чому Данило вирішив «панського права добути»?✵ Як до його бажання поставилася дружина? Чому?✵ Як герой почувався у вагоні «первого». класу? У «залі дворянського собранія»?✵ Знайти в тексті слова, які відображають:а) ставлення кондуктора до селянина; б) ставлення панів до селянина; в) розмову Данила із солдатом.✵ Чому Данило не став до кінця відстоювати своє право на повагу своєї людської гідності?✵ Як ви ставитеся до бажання Данила відстояти своє людське право? Чому інші персонажі — жінка, сусіди — не підтримали Данила і висміяли його?✵ Чи можемо стверджувати, що тема оповідання — відстоювання своєї людської гідності — актуальна і сьогодні? Чи потрібно було б Данилові і сьогодні «добуватися людського права»?

Номер слайду 6

Цитатна характеристика Данила«Високий літній селянин у кудлатій капелюсі, з-під якої блищала пара виразних розумних очей».«Уже не вперше посилає сільська громада до міста клопотатися за одну громадську справу».«Що так воно дивно на світі: усі люди, а життя в них неоднакове. От хоч би мужик — одно життя, а пан — зовсім інше».«Не так страшно мені тих поліцейських самих, як страшно тієї ганьби та зневаги»«Думка в мене, — нехай собі там хто що хоче, а вже я дознаю, як воно так на світі жити, щоб ніхто тобою не поштурхував, а щоб сам собі пан був!».«Ну, думаю, голубе, держись цупко, бо тут, гляди, ще дужче завихорить, як на машині в первому класі».

Номер слайду 7

Визначте засоби творення характеру Данила. Результати занесіть до таблиці

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Використовуючи метод ПРЕС, спростуйте або погодьтеся із думкою, що «Оповідання «Сам собі пан» — маніфест людської гідності»✵ Я вважаю, що … (озвучення позиції);✵ Оскільки … (обґрунтування позиції);✵ Наприклад … (наведення прикладів);✵ Таким чином … (підбиття підсумків).

Номер слайду 10

Домашнє завданнянаписання рецензії до оповідання «Сам собі пан», яка повинна спиратися на наступне: аналіз і оцінку; висловлення особистого ставлення до проблем, порушених у творі; описувати недоліки (якщо такі є); ймовірне продовження (якщо таке можливе); висновки. Рецензія має містити рекомендації читачам стосовно нового прочитання й бачення твору. Для цього достатньо зрозуміти проблематику написаного і співставити її із власним баченням або сьогоденням.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горайчук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
4349
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку