Презентація «Орнаменти в українській вишивці»

Про матеріал

До Вашої уваги презентація «Орнаменти в українській вишивці», у якій розглядаються різновиди орнаментів та символізм кольорів у вишивців українців. Матеріали даної презентації можна використати під час проведення виховної години на відповідну тему, а також на заходах до Дня вишиванки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Орнаменти в українській вишивці

Номер слайду 2

Вишивка – один із давніх і найбільш розповсюджених видів народного декоративно-прикладного мистецтва.

Номер слайду 3

У давнину основні мотиви вишивки відображали елементи символіки різних древніх культів. Протягом багатьох століть безпосередній конкретний зміст символів на вишивках губився, але традиції їхнього використання не зникли. За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи: геометричні рослинні зооморфні.

Номер слайду 4

Геометричний орнамент

Номер слайду 5

Рослинний орнамент

Номер слайду 6

Зооморфний орнамент

Номер слайду 7

Значно пізніше, з налагодженням комунікації між регіонами і розвитком торгівлі, народився комбінований орнамент, який поєднує всі традиційні види в одне ціле. Він, до речі, є дуже поширеним у роботах сучасних майстрів. Комбінований орнамент

Номер слайду 8

Символізм кольорів у вишивці давніх українців  Найпоширеніші та найбільш шановані давніми українцями кольори – червоний та чорний. Червоний свідчив про життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі. Чорний – в жодному разі не колір смерті чи жалоби; пращури наділяли його магією життєвої сили рідної землі, він уособлював безліч таємних знаків і закликів до родючого ґрунту, що забезпечував урожай і достаток.

Номер слайду 9

Білий колір символізує світло і високодуховність, синій – холод і воду (є дуже часто антиподом червоному), жовтий – відображає свободу і щастя. Символізм кольорів у вишивці давніх українців 

Номер слайду 10

Символізм кольорів у вишивці давніх українців  Щодо зеленого кольору, то він є найулюбленішим серед українців після чорного і червоного. Він символізує ріст і розвиток, прагнення життя і молоду, дужу силу. 

Номер слайду 11

Символізм кольорів у вишивці давніх українців  Коричневей у вишивці ототожнюється із засіяною ріллею, а сірий – з рівновагою та здійсненням бажань.

Номер слайду 12

Кожний регіон – це скарбниця народного мистецтва і відбиває історичний розвиток народу та його ментальність. Це характерно також для вишивки, яка є найулюбленішим заняттям українців. У роботах народних майстрів відчувається їх любов до вишивання і прикрашання свого побуту.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бушуева Мария
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 липня 2018
Переглядів
3093
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку