Презентація: Основні способи словотворення: префіксальний, суфіксальний, префіксально-суфіксальний, безафіксний, складання основ (або слів)

Про матеріал

пригадати та поглибити відомості про значущі частини слова: корінь, суфікс, префікс, основу, закінчення, вивчити основні способи словотворення та правильно визначати, яким способом утворене слово; розвивати культуру усного та писемного мовлення, збагачувати словниковий запас учнів; сприяти вихованню кращих моральних основ дитячої особистості засобами слова

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Основні способи словотворення: префіксальний, суфіксальний, префіксально-суфіксальний, безафіксний, складання основ (або слів)

Номер слайду 2

Мета: пригадати та поглибити відомості про значущі частини слова: корінь, суфікс, префікс, основу, закінчення, вивчити основні способи словотворення та правильно визначати, яким способом утворене слово; розвивати культуру усного та писемного мовлення, збагачувати словниковий запас учнів; сприяти вихованню кращих моральних основ дитячої особистості засобами слова

Номер слайду 3

Соціокультурна змістова лінія: Моральні цінності: людяність, чесність, порядність, щедрість тощо.

Номер слайду 4

“Способи словотворення” МОРФОЛОГІЧНІ СПОСОБИ СЛОВОТВОРЕННЯНазва способу словотворення. Як утворено слова. Приклади. ПРЕФІКСАЛЬНИЙ СПОСІБ За допомогою префіксів. При-нести - нести. СУФІКСАЛЬНИЙ СПОСІБЗа допомогою суфіксів. Зим-ов-ий - зима. ПРЕФІКСАЛЬНО-СУФІКСАЛЬНИЙСПОСІБДозволяє створювати словаодночасним додаванням дотвірної основи словотворчогопрефікса і суфікса. При-піч-ок - піч. БЕЗАФІКСНИЙ СПОСІБВідкиданням префіксів, суфіксів,закінчень (тобто афіксів)Переклад – переклад-ати. ОСНОВОСКЛАДАННЯПри якому дві і більше основпоєднуються в одне слово Сніг-о-пад – сніг, падає

Номер слайду 5

НЕМОРФОЛОГІЧНІ СПОСОБИ СЛОВОТВОРЕННЯПри неморфологічних способах творення утворення нового слова відбувається:1) через злиття цілого словосполучення; (цього дня - сьогодні, добра ніч - добраніч); 2) через набуття ним нового значення: корінь (у рослин) - корінь (у математиці); супутник (людина) - супутник (літальний апарат);3) шляхом переходу однієї частини мови в іншу: завідуючий, операційна, кругом, відпочиваючий.

Номер слайду 6

Перший дослідник У кого радість, а в кого горе. Діти зібрались їхати на екскурсію. Хотіла поїхати й Галя. Та ось у неї тяжко захворіла мама. Приходить Галя до школи заплакана. - Чого це ти така сумна? - питають товариші.- Мама дуже хвора. Не поїду я на екскурсію. Тяжко стало на душі в дітей. Як же можна радіти, веселитися, коли в товариша горе?І вирішили діти: почекаємо, поки в Галі одужає мама, тоді й поїдемо на екскурсію. Минуло три тижні. Галина мама одужала і весь клас поїхав на екскурсію. Поїхала й Галя. Коли в тебе радість, у другої людини може бути горе.

Номер слайду 7

Другий дослідник. Вогник у вікніШкола стоїть на околиці села. Микола живе за яром, за кілометр до школи. Йому з дому видно, як світиться в школі вікно. На вікні стоїть акваріум із рибками. Вдень і вночі воду підігріває електрична лампочка - її видно Миколі. Стояли люті морози. Одного разу навіть до школи малюки не поприходили - так було холодно. Сидів Микола якось увечері вдома, дивився в темінь і милувався тремтячим вогником у шкільному вікні. Коли це вогник погас. „Лампочка перегоріла, - подумав собі. - Рибки до ранку загинуть, мороз он який ". Микола одягнув пальто, шапку, рукавиці та й подався до школи. Була вже ніч. Знайшов сторожа, попросив ключа. Відчинив школу, зайшов до класу, в якому акваріум. Вода була вже холодна. Він вийняв лампочку, що перегоріла і встановив нову. - Грійтесь, рибки, - тихо сказав Микола, зачинив школу і пішов додому. Ще тричі взимку доводилось приходити хлопцеві серед ночі до школи - рибок рятувати. Тепер він не боявся ні морозу, ні темноти. Ти став мужній, Миколо, - сказав йому вчитель.

Номер слайду 8

Третій дослідник. Важко бути людиною. Діти поверталися з лісу. Вони сьогодні ходили в далекий похід. Шлях додому пролягав через невеликий хутірець, що лежав у долині за кілька кілометрів до села. Втомлені, знесилені, діти ледве дійшли до хутірця. Зайшли в крайню хату, попросили води. З хати вийшла жінка, за нею вибіг маленький хлопчик. Жінка витягла з колодязя води, поставила на стіл серед двору, а сама пішла до хати. Діти напилися, відпочили на траві. Де й узялися сили. Відійшли на кілометр від хутірця, Марійка тут і згадала:- Але ми не подякували жінці за воду. Діти зупинилися. Справді, забули подякувати.- Що ж... - каже Роман, - це не велика біда. Жінка вже й забула, мабуть. Хіба варто повертатися через таку дрібницю?- Варто, - наполягає Марійка. - Хіба тобі самому не соромно перед собою, Романе?Роман усміхнувся. Видно, що йому не соромно.- Ви як хочете, - каже Марійка, - а я повернуся й подякую...- Чому? Скажи, чи ж обов'язково це зробити? - питає Роман... - Адже ми так потомилися...- Бо ми люди... Якби ми були телята, можна було б і не вертатися... Вона рушила до хутірця. За нею пішли всі. Роман постояв хвилинку й, зітхнувши, теж поплівся за гуртом. Важко бути людиною... - сказав він.

Номер слайду 9

Картка № 1 Доброчесність необхідна для побудови нормальної сім'ї. Доброчесність породжує смиренномудрість, бо тільки смиренні можуть жити по правді, бачити велич Божу, мати доброту до всіх.«Алегорія доброчесності» Ганс Мемлінг

Номер слайду 10

Картка № 2 Поміркованість і стриманість — прекрасні риси при високому становищі.

Номер слайду 11

Картка № 3 Навіть на високих посадах бажана старанність: вона, як правило, свідчить і про обдарування. Хто не мріє вибороти перше місце в значній справі, намагаючись посісти хоча б середнє місце в значному, тому винятком служить благородність устремлінь; але в того, хто задовольняється середнім місцем у значній справі, коли б міг відзначитися в високому, тому вибачення нема.

Номер слайду 12

Чи знаєте ви?Спосіб словотворення. Християнські чесноти. Протистоїть…Спосіб словотворення. Основоскладання. Добр-о-чесність. Суфіксальний. Стриман-ість. Суфіксальний. Старанн-ість. Лагідність. Ще́дрість. Доброзичливість. Смиренність. Довідка: гордість, заздрість,зажерливість, гнів, лінь,нестриманість, хтивість

Номер слайду 13

Кросворд1. Ставлення до життя?2. Тактовне спілкування з іншими людьми? 3. Вміння говорити правду за будь-яких обставин? 4. Відношення у всіх справах і стосунках? 5. Гуманне ставлення до інших? Ключове слово ??? 1. 2. 3. 4. 5. 

Номер слайду 14

Епіграф. Виховуй у собі Людину – ось що найголовніше. Виховай у собі людську душу… Прагни бути справжньою людиною. Сенс життя – у служінні людям. В. О. Сухомлинський

Номер слайду 15

Висновок Бог піклується і всім світом, і кожним з нас окремо. Обдаровуючи нас всім належним до гідного життя, Господь ставить перед кожною людиною просте, але дуже відповідальне завдання: не втомлюватись робити Добро, дотримуватись Істини і примножувати Красу в створеному Богом світі. Коли людина виконує це завдання, у неї будуть і чиста душа, і добре серце. Вона буде чемною, ввічливою, чуйною, доброю, слухняною, вмітиме прощати образи, протистоятиме злу. Нехай душі ваші ніколи не стають тим кам'янистим грунтом, на якому все живе гине. А навпаки, завжди будуть світлими, теплими. Щоб зерна Слова Божого давали багатий урожай добра, милосердя, щедрості.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Вибери сам. Достатній рівень:- §10, таблицю на с. 96-97 (вивчити);- Виконати вправу 158. Високий рівень:- Написати твір на тему: «Чесноти у моїй душі і серці»;Для допитливих: Опрацювати притчі: I група: «Добрий Самарянин», II група: «Повернення блудного сина»,III група: «Притча про сіяча», з’ясувати символічне значення ключових понять та яка чеснота в основі кожної?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
8407
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку