Презентація" Особливості чайної церемонії у Японії"

Про матеріал
Церемонія приготування чаю є ритуальною формою, яка досі проводиться в країнах Східної Азії. Не просто приготування чи подання, а мистецтво виконання цього процесу й називається чайною церемонією. В кожній країні, зокрема Китаї, Японії та Індії є свої особливості приготування чаю, всюди є свої традиції і цей процес проходить по-різному, але у всіх них одна мета - досягти гармонії людини з природою
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Церемонія приготування чаю є ритуальною формою, яка досі проводиться в країнах Східної Азії. Не просто приготування чи подання, а мистецтво виконання цього процесу й називається чайною церемонією. В кожній країні, зокрема Китаї, Японії та Індії є свої особливості приготування чаю, всюди є свої традиції і цей процес проходить по-різному, але у всіх них одна мета - досягти гармонії людини з природою. Особливості чайної церемонії у Японії

Номер слайду 2

Чайна церемонія в Японії поширилася з XII ст. Монах Ейсай у 1168 р. привіз з Китаю насіння чайного куща й посадив його у дворі храму. З того часу існує поняття «шлях чаю», яке пов'язане з дзен-буддизмом. У Японії є багато легенд, згідно з якими Будда сприяв поширенню чайного дійства. Чайна церемонія — це не просто процес вживання напою, а ритуал (його називають японською тяною). У ньому беруть участь усі, хто заварює чай, і всі, хто його п'є. Чаювання в Японії здавна розглядають як поклоніння прекрасному серед бруду повсякденного буття. У давнину для чайної церемонії будували спеціальні будинки, довкола яких вирощували сад, що мав сприяти створенню особливого настрою. У саду мають бути й ліхтарики, і кам'яна криниця для омивання рота... У чайному будинку зазвичай були низькі двері, щоб людина обов'язково стала на коліна, схиляючись перед традицією та Буддою. Кімната для чаювання — невелика, адже тому, у кого безмежні думки, не потрібен великий простір.

Номер слайду 3

У Японії для цього ще в давнину почали будувати спеціальні чайні будиночки в чайних садах. Кімнати в яких проводили ці церемонії називали Тяшіцу. Сад поділяється на зовнішній, який заспокоював і підготовлював до медитації і внутрішній. Сама церемонія, яку ще називають Тядо, Садо або Тяною – це ціла культура, знання, які передавались з покоління в покоління. Зараз відомо три найдавніших основних шкіл де навчають чайної церемонії.

Номер слайду 4

В цілому дана церемонія являється процесом зустрічі господарем (чайним майстром) його гостей і складається з декількох дій виконаних в зазначеному порядку. Чайна церемонія будується на чотирьох основних принципах: гармонія, шанування, чистота, спокій. Тяною – є неймовірним ритуалом гармонії душі й тіла. Завдяки ній розумієш наскільки мала чаша людських радощів і наскільки мудрі ті, хто вміє її заповнити. Саме в чашці чаю можна знайти щось загально людське. Можливо для нас – це просто церемонія, для японців – це релігія.

Номер слайду 5

Зазвичай на чайній церемонії використовують лише зелений чай - матте, а ще багато всього, що потрібно для приготування, починаючи з філіжанок або піалочок і закінчуючи спеціальним посудом для солодощів. Все залежить від того яку саме церемонію ви для себе обрали, адже вони поділяються і по порам року, днях і навіть те, який саме період доби обрано для проведення церемонії. Отже, якщо ви таки вирішили провести у себе вдома чайну церемонію, вам потрібно зробити все в наступному порядку.

Номер слайду 6

Крок 1 Слід підготувати все, що буде потрібно для проведення церемонії. Посуд, чай, солодощі (вагасі), якщо ви вирішили подавати їх з чаєм. Важливим на цьому етапі досягти гармонії з собою, адже лише так, сповна можна буде насолодитись процесом приготування чаю. Набір посуду, який використовується для проведення церемонії називається Чабако - Chabako (茶箱). Туди входить чайничок, піалка, спеціальний віничок, савочок, мірна ложечка для чаю та ще кілька предметів. Крок 2 Не лише господар дому готується до церемонії. Його гості повинні підготуватись духовно, очистити свої думки й серця та залишити всі турботи позаду. Вони чекають поки господар дому покличе їх на церемонію. Інколи це здійснювалось з допомогою дори (銅鑼) - це спеціальний гонг, який видає дзвінкий та гарний звук при ударі, який означав, що чайний майстер готовий та чекає на гостей. Господар дому вітає кожного гостя мовчазним поклоном. Спершу подають вагасі, а потім починається чайна церемонія.

Номер слайду 7

Крок 3 Сам процес починається з очищення столових приборів. Господар очищає піалку, чайник, савок і віник з дуже граційними рухами. Далі йде сам процес приготування чаю. Крок 4 Спершу потрібно прогріти піалку гарячою водою, також слід замочити в воді віничок, щоб пилинки чаю не прилипали до нього. Крок 5 Господар насипає 1-2 чайних ложки матте в піалку та заливає його гарячою половиною склянки води.

Номер слайду 8

Крок 6 Віничком слід спершу розмішати, а потім добре збити матте, щоб він повністю розчинився, а на поверхні чашки появилась пишна піна.

Номер слайду 9

Крок 7 Господар передає піалку одному з гостей і вони обмінюються поклонами. Кожен гість захоплюється чаєм і дякує господареві за цей чудовий напій. Поряд з японською чайною церемонією особливе місце займає китайська церемонія. Вважається, що саме в Піднебесній зародилась традиція проведення чайних церемоній. Тут чай вважають «наймудрішою рослиною». Гунфу-ча, або чайна церемонія покликана розкрити аромат і смак цієї дивовижної рослини. Мир та спокій – обов’язкові умови проведення гуну-ча.

Номер слайду 10

Японську чайну церемонію остаточно довершив геніальний майстер Сен Рікю в XVI столітті. У 2012 року його нащадок у 15-му поколінні Хоунсай Ґеншіцу Сен приїжджав в Україну. Уявіть собі: переповнений величезний зал Будинку культури КПІ, а посередині на сцені люди в кімоно урочисто й зосереджено п’ють чай. Звісно, це була просто демонстрація, далека від справжньої суті чайної церемонії. Мене вразила розповідь Майстра. Хоунсай Ґеншіцу Сен під час Другої світової війни був у загоні камікадзе, але дивом вижив. Потім солдати американської армії почали приходити до них додому (їхній дім з усім комплексом чайних кімнат у старій частині Кіото, до речі, проголошено національним культурним надбанням) — вчитися чайної церемонії в його батька. Син дивувався і батькові, який проводив чайну церемонію окупантам, і самим американцям, які цікавилися нею після кривавої війни… Потім Хоунсай Ґеншіцу Сен став японським послом доброї волі ООН і головою асоціації ООН в Японії — і от уже 60 років пропагує чайну церемонію по всьому світу під гаслом «Досягнення миру за допомогою чашки чаю». І от я думаю: простір у три крапки між останніми двома реченнями — може, це і є той «вільний простір», який лишається після втрат?

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лиманська Ганна Андріївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
10 квітня 2022
Переглядів
2772
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку