Презентація "Особливості діалогічного мовлення в різних сферах спілкування. Дебати як форма дискусій"

Про матеріал
Презентація містить короткий опис чотирьох найпопулярніших форматів проведення дебатних ігор
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості діалогічного мовлення в різних сферах спілкування. Дебати як форма дискусій Міщенко Тетяна Іванівна, КЗ “Ліплявський ліцей” Ліплявської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Дебати – це не суперечка, а інтелектуальна гра. А кожна гра має свої правила! І перемогти в дебатах може лише та команда, яка чітко їх дотримується. У світі існує безліч форматів проведення дебатних ігор, але найпопулярнішими є наступні чотири: формат “Карла Поппера” та “Британський парламентарій”, формат “Лінкольна-Дугласа” та “Американський парламентарій”. Інститут “Республіка” традиційно використовує два з них: восени студентські команди дебатують за форматом К. Поппера, а навесні проходять дебати за британським форматом. 

Номер слайду 3

Формат “Карла Поппера” Карл Поппер – впливовий австрійський та британській філософ ХХ століття. Він був прибічником ідеї «відкритого суспільства», а таке суспільство не можливо уявити без вміння говорити та слухати. Міжнародна благодійна організація Інститут “Відкрите суспільство” назвала розроблений формат дебатів саме на його честь. Часто їх ще називають ціннісними дебатами, які покликані відобразити різні точки зору на спірні питання історії, релігії, культури, сімейного та суспільного устрою. Наразі, формат К.Поппера вважають класичним. Його використовують з метою навчання гравців – початківців, школярів або студентів першокурсників, адже він є найм’якшим форматом командних дебатів.

Номер слайду 4

Правила гри: Дебатують 2 команди в кожній з яких по 3 спікера.  Команди завчасно готують теми за якими доведеться вести дискусію, але не знають, яка роль їм випаде: сторони “ствердження” чи “заперечення”. Тому, вони готують одразу аргументи “за” та “проти”. Кожному гравцю надається час для доведення своєї позиції та спростування позицій суперників. Перші спікери мають на виступ 6 хвилини, другий та третій – 5 хвилин. Перший та другий гравці мають ще додатковий час для відповіді на запитання від протилежної сторони – 3 хвилини. Третій спікер робить загальний підсумок виступу всієї команди і не відповідає на запитання. Під час гри кожна команда має право взяти декілька хвилин на підготовку (в сумі не більше 8 хвилин за всю гру).  

Номер слайду 5

Під час оцінювання судді звертають увагу не лише на аргументи, але й на те, як учасники використовують свій час для виступу. Ідеальною позицією є використати відведений час повністю. Учасники не можуть підказувати один одному або відповідати один за одного. У кожного з них є чітко визначена роль і виступ наступного учасника має бути продовженням попереднього виступу, як результат оцінюється злагоджена командна гра, а не окремий спікер. Також важливим є вміння не просто аргументувати свою думку, але й аргументовано спростовувати думки, які озвучені гравцем з команди суперника.  

Номер слайду 6

Формат “Британський парламентарій” Цей формат був сформований на початку ХХ століття в Великобританії завдяки підтримці університетів Оксфорду та Кембриджу. Сьогодні він є офіційним форматом проведення Всесвітнього чемпіонату з парламентських дебатів в якому беруть участь більш ніж 300 команд з усього світу. Ці команди представляють коледжі та університети, а сам формат звикли вважати студентським.   

Номер слайду 7

Правила гри: Учасників розподіляють на дві палати парламенту: Уряд та Опозицію. Грають 4 команди: перший Уряд – перша Опозиція; другий Уряд – друга Опозиція. В кожній команді по 2 гравців. До складу першого Уряду та Опозиції входять: Прем’єр-Міністр та його заступник, Лідер опозиції та його заступник. До складу другого Уряду та другої Опозиції – член та секретар Уряду і член та секретар Опозиції.  Уряд повинен запропонувати законопроект на тему дебатів та переконати суддю, що його варто прийняти. Опозиція – аргументувати не доцільність прийняття такого законопроекту.  Кожному гравцю надається від 5 до 7 хвилин на виступ. Після кожного виступу представників з Уряду виступ переймає представник із Опозиції.  Після промови учасника гравець з протилежної команди може задати запитання на яке відводиться не більше 15 секунд. 

Номер слайду 8

Пам’ятайте, що під час звернення із запитанням Ви повинні підняти одну руку, а іншою триматися за потилицю. Це не обов’язково, однак буде свідчити, що ви поважаєте історію дебатів. Така традиція походить від дискусій, які відбувалися в палаті лордів британського парламенту, адже вони повинні були підтримувати рукою перуку. 

Номер слайду 9

Формат “Лінкольна-Дугласа” Формат “Лінкольна-Дугласа” найчастіше використовують кандидати в президенти під час виборів. Він виник завдяки серії дебатів між Авраамом Лінкольном та Стівеном Дугласом ще в 1858 році. Великі дебати А. Лінкольна та С. Дугласа складалися з 7 виступів в різних містах штату Іллінойс. Кожна їх дискусія тривала 3 години та стосувалася питання рабства в США. 

Номер слайду 10

Правила гри: Участь приймає 2 гравці: один виступає “за”, а інший “проти” запропонованої тези. Першим виступає гравець “за” та відповідає на запитання гравця “проти”. Потім виступає гравець “проти” і також відповідає на запитання гравця “за”. Після того як сторони довели свою точку зору, вони повинні заперечити думку противної сторони. Для цього кожному гравцю надається ще додатковий час. Останньою виступає сторона “за” – вона підводить підсумки. Важливо не заважати опоненту під час виступу, але під час запитань можна перебивати гравця.

Номер слайду 11

В сучасному світі цей формат дебатів використовують для врегулювання наявних в суспільстві розбіжностей щодо соціальних, політичних, економічних позицій. Він розрахований на протистояння між 2 особами, які відображають два протилежні ціннісні підходи до однієї ситуації.

Номер слайду 12

Формат “Американський парламентський” Такий формат проведення дебатів популярний серед студентів США та Канади, який став популярним  в середині 1990-х років. Дві найвідоміші організації, що проводять дебати в форматі “Американського парламентарія”: Canadian University Student Intercollegiate Debate Organization (CUSID) та American Parliamentary Debate Association (APDA).  Правила гри: Участь приймає 2 команди: Уряд та Опозиція. Кожна команда складається з 2 гравців. В команді Уряду: Прем’єр-міністр та член Уряду. В команді Опозиції: лідер опозиції та член опозиції. Гра складається з 6-ти виступів. Прем’єр-міністр та лідер опозиції виступають 2 рази – з конструктивною промовою на початку та з висновками в кінці гри. Між їх виступами для підкріплення позиції виступають член Уряду та член Опозиції.

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
6 травня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку