Презентація "Особливості обміну речовин гетеротрофного організму"

Про матеріал
Презентація створена для вивчення нової теми "Особливості обміну речовин гетеротрофного організму" та також для узагальнення знань. Домашне завдання задає вчитель на свій розсуд.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості обміну речовин гетеротрофного організму

Номер слайду 2

Епіграф уроку: Аби не влада шлунку, жоден птах не потрапив би в силки мисливця, таі сам мисливець не став би ставити силки. Абу-аль-Фарадж.

Номер слайду 3

Яке буває живлення?Гетеротрофне та автотрофне Гетеротро́фи (від грец. heterone — «інший» і nutrition — «живлення») — організми, що потребують органічних сполук як джерела вуглецю для росту й розвитку.

Номер слайду 4

Яке буває живлення?Гетеротрофне та автотрофне Автотро́фи, автотро́фні організми — організми, що синтезують із неорганічних речовин ( води, діоксиду вуглецю, неорганічних сполук азоту тощо) всі необхідні для життя органічні речовини використовуючи енергію фотосинтезу (фототрофи — всі зелені рослини) чи хемосинтезу (хемотрофи — деякі бактерії (залізобактерії, сіркобактерії)) та ін.

Номер слайду 5

Роздивимось схему

Номер слайду 6

Що таке живлення?Жи́влення організмів— процес поглинання і засвоєння організмами поживних речовин, необхідних для підтримання їх життєдіяльності

Номер слайду 7

Поглинання. Перетравлення. Всмоктування. Засвоєння. Роздивимось стадії живлення

Номер слайду 8

Типи гетеротрофного живлення. Голозойний Сапротрофний мікрофаги. Макрофаги

Номер слайду 9

 Голозойний. При цьому типі живлення завдяки складному комплексу травних ферментів організм може вживати в їжу складні, найчастіше тверді, органічні сполуки. Сапротрофний. При цьому типі живлення організм харчується розчинами простих органічних речовин. Іноді організм виділяє ферменти безпосередньо на субстрат, а потім всмоктує живильні речовини, що утворилися. Знищуючи мертві рослини й тварин, сапротрофи відіграють важливу роль у колообігу речовин. Мікрофаги - поглинають їжу дрібними частками. Макрофаги - поглинають їжу великими шматками.

Номер слайду 10

Способи живлення тварин: 1 . Фітофагія (живлення рослинами) – Тварини , що живляться лише рослинною їжею.

Номер слайду 11

Способи живлення тварин: 2. Зоофагія (живлення тваринами) – це живлення під час якого одні тварини поїдають інших

Номер слайду 12

Способи живлення тварин: 3. Мікофагія ( живлення грибами) Личинки грунтових кліщів. Деякі види комарів

Номер слайду 13

Способи живлення тварин: 4. Бактеріофагія – живлення бактеріями. Грунтові нематоди. Глибоководні черви

Номер слайду 14

Способи живлення тварин: 5. Сапротрофне – це живлення відмерлими рештками тварин і рослин. Жуки-гнойовики Дощові черви. Личинки мух Морські огірки

Номер слайду 15

Способи живлення тварин: 6. Симбіотрофне - притаманне тваринам, що у своєму живленні співіснують з іншими організмами та залежать один від одного. Наприклад: актинія, яка живе на черепашці рака-самітника, живиться рештками його їжі;терміти співіснують із джгутиковими одноклітинними, що живуть в їх кишечнику і допомагають перетравлювати деревину.

Номер слайду 16

Що таке симбіоз: Симбіоз – поширене в живій природі явище закономірного, не випадкового, співжиття живих істот ( симбіонтів), що належать до різних систематичних груп.

Номер слайду 17

Що таке мутуалізм: Мутуалізм – один із видів співжиття організмів, при якому кожний з них приносить іншому певну користь. Наприклад, рак-самітник і актинія, жуйні тварини і мікроорганізми їхнього рубця.

Номер слайду 18

Що таке коменсалізм: Коменсалізм – форма взаємовідносин між двома видами тварин, при якій один вид ( коменсал) живиться рештками їжі другого ( хазяїна) або мікроорганізми, що живуть у тому ж організмі хазяїна. Наприклад, багато джгутиконосців і амеб, які живуть в організмі вищих тварин і людини, живляться головним чином бактеріями, що живуть у ньому, і не спричиняють захворювання хазяїна

Номер слайду 19

Що таке паразитизм: Паразитизм - це специфічна форма співжиття ( симбіозу)організмів різних видів , з яких один ( паразит) перебуває в більш або менш тривалому безпосередньому зв’язку з іншим ( хазяїном) , використовуючи його як джерело живлення і життєве середовище

Номер слайду 20

Найпоширеніші способи захоплення їжі тваринамиза допомогою псевдоподій (амеби), за допомогою війок (інфузорії), за допомогою щупалець (каракатиці), зішкрябування (садовий равлик), заковтування, всмоктування.

Номер слайду 21

Що таке травлення. Етапи. Види травлення.

Номер слайду 22

Травлення - сукупність процесів, що забезпечують механічне подрібнення та хімічне розщеплення харчових продуктів на компоненти, які всмоктуються та беруть участь в обміні речовин. Травлення

Номер слайду 23

1. Механічна обробка їжі – відбувається за допомогою язика з теркою(у черевоногих молюсків), зубів, рогових щелеп, дзьоба.2. Хімічна обробка їжі – це розщеплення їжі за допомогою ферментів.3. Всмоктування – прості речовини проникають через стінки кишечника в кров.4. Транспорт і засвоєння простих сполук – прості речовини транспортуються до клітин і проникають у них через клітинні мембрани.5. Видалення неперетравлених решток – відбувається через органи виділення. Етапи травлення:

Номер слайду 24

Лікарі, майстри манікюру, тату, пірсингу та інші обов’язково мають стерилізувати, або використовувати одноразовий інструмент, щоб не допустити передачу вірусу через кров - оскільки є багато людей, які не підозрюють, що хворі. Шлях 4: При використанні нестерильних медичних інструментів, неперевіреної крові, при пересадці органів

Номер слайду 25

Травлення. Внутрішньоклітинне. Зовнішньоклітинне. Порожнисте

Номер слайду 26

Внутрішньоклітинне травлення — субстрат — надходить у клітину, де розщеплюється ферментами цитоплазми або за участі лізосом, а також у травних вакуолях (піноцитоз, фагоцитоз) одноклітинних та нижчих багатоклітинних організмів. Зовнішньоклітинне травлення — ферменти, що синтезуються в клітинах, виділяються в зовнішнє середовище та розщеплюють речовини на значній відстані від клітин, які їх утворюють (кишковопорожнинні, кільчасті черви, ракоподібні, хордові, крім ланцетника).

Номер слайду 27

Позаорганізмове травлення. Відбувається поза організмом. Наприклад: у павуків, які вводять в жертву отруту, яка розщеплює вміст тіла на рідку масу

Номер слайду 28

Внутрішньоклітинне травлення: Відбувається всередині клітини завдяки ферментам травних вакуоль. Притаманне одноклітинним і нижчим багатоклітинним тваринам.

Номер слайду 29

Внутрішньоклітинне травлення — субстрат — надходить у клітину, де розщеплюється ферментами цитоплазми або за участі лізосом, а також у травних вакуолях (піноцитоз, фагоцитоз) одноклітинних та нижчих багатоклітинних організмів. Зовнішньоклітинне травлення — ферменти, що синтезуються в клітинах, виділяються в зовнішнє середовище та розщеплюють речовини на значній відстані від клітин, які їх утворюють (кишковопорожнинні, кільчасті черви, ракоподібні, хордові, крім ланцетника).

Номер слайду 30

Позаклітинне травлення: Відбувається під впливом ферментів, що секретуються клітинами або травними залозами у кишкову порожнину, або порожнини органів травлення. Притаманне кишковопорожнинним, червам членистоногим, молюскам, хордовим.

Номер слайду 31

Типи травних систем:1. Сліпозамкнена2. Наскрізна

Номер слайду 32

Сліпозамкнена травна система складається з ротового отвору й замкненого кишечника (наприклад, у плоского черв’яка білої планарії, медузи, гідри).

Номер слайду 33

Наскрізна травна система складається з ротового отвору, кишечника й закінчується анальним отвором.

Номер слайду 34

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Передній. Рот, ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок. Механічна і початкова хімічна обробка їжіСередній. Тонка кишка, підшлункова залоза, печінка. Завершальне перетравлення і всмоктування поживних речовин у кров і лімфу. Задній. Товстий кишечник, пряма кишка, анальний отвір або клоака. Формування і виділення неперетравлених залишків їжі. Відділи травної системи:

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
22 січня
Переглядів
190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку