Презентація "Особливості поширення ВІЛ-інфекції в Україні і світі"

Про матеріал
Систематизувати знання учнів про особливості поширення ВІЛ-інфекції в Україні і світі, ознайомити з причинами і наслідками стигматизації і дискримінації, положенням законодавства України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції; розвивати навички оцінки ризиків ВІЛ-інфікування у різних ситуаціях, уміння розрізняти прояви дискримінації, зокрема щодо ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД людей; виховувати впевненість у поведінкових реакціях, негативне ставлення до виявів стигми і дискримінації людей, які живуть із ВІЛ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добрий день!

Номер слайду 2

Тема уроку. Особливості поширення ВІЛ-інфекції в Україні і світі

Номер слайду 3

Запитання. Чому ВІЛ – інфекція дуже небезпечна?

Номер слайду 4

Що таке ВІЛ?ВІЛ (HIV) В – вірусІ – імунодефіциту. Л – людини ВІЛ – інфекція – це довготривале інфекційне захворювання, яке розвивається в результаті інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) і характеризується прогресуючим ураженням імунної системи людини.

Номер слайду 5

Що таке СНІД?ВІЛ (HIV) В – вірусІ – імунодефіциту. Л – людини ВІЛ – інфекція – це довготривале інфекційне захворювання, яке розвивається в результаті інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) і характеризується прогресуючим ураженням імунної системи людини.

Номер слайду 6

ВІЛ – не передається

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Щоб убезпечити від інфікування ВІЛ-інфекцією, потрібно додержуватися таких правил: Уникати небезпечних компаній і ситуацій. Знати шляхи передачі ВІЛ-інфекціїУникати контакти із чужою кров’ю. Не торкатися шприців, голок, гострих предметів. Додержуватися правил здорового способу життя

Номер слайду 9

Червона стрічка Сьогодні в усьому світі червона стрічка символізує:усвідомлення серйозності проблеми ВІЛ/СНІДу;надію на те, що буде знайдено вакцину проти ВІЛ і ліки від СНІДу;солідарність із людьми, які живуть з ВІЛ, їхніми близькими, рідними і друзями;пам’ять про мільйони людей, життя яких забрала ця недуга;протест проти істерії й невігластва, дискримінації та суспільної ізоляції людей, які живуть з ВІЛ.

Номер слайду 10

Запитання. Чому до ВІЛ – інфікованих людей слід ставитися толерантно?

Номер слайду 11

Молодь в епіцентрі епідемії Епідемію ВІЛ/СНІДу називають молодою не лише тому, що вона почалася не так давно, а й тому, що передусім уражує молодь. Половину нових випадків інфікування реєструють серед осіб віком від 15 до 24 років.

Номер слайду 12

Усі громадяни України мають однакові права. Про це чітко написано в основному законі країни – Конституції України 

Номер слайду 13

Люди з ВІЛ мають усі права громадянина на:

Номер слайду 14

Стигма і дискримінація ВІЛ-позитивних Стигма (тавро) — уявлення, що існує в суспільстві, згідно з яким певні якості людей або їхня поведінка є ганебними й аморальними. Так, про СНІД склалося уявлення, що це хвороба тих, хто вживає ін’єкційні наркотики, жінок секс-бізнесу і розпусників. Тому коли дізнаються, що хтось ВІЛ-інфікований, до нього починають ставитися з відразою. Дискримінація — несправедливе ставлення до людини, порушення її прав через національність, релігію, колір шкіри або стан здоров’я.

Номер слайду 15

Особливості поширення ВІЛ-інфекції в УкраїніПорівнюючи поширення епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні з іншими країнами світу, можна зробити такі висновки: У деяких державах ця епідемія почалася раніше, ніж в Україні. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки перші випадки інфікування ВІЛ було зареєстровано в 1981 році. Є країни, які набагато більше постраждали від епідемії. Це країни Африканського континенту на південь від Сахари. У багатьох із них майже не залишилося людей працездатного віку, економіка зазнала величезних втрат, проблеми бідності та сирітства набули загрозливих масштабів. Останнім часом епідемія стрімкими темпами поширюється у Центральній Азії Східній Європі, зокрема і в Україні. Темпи розвитку епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні на сьогодні є одними з найвищих у світі. За швидкістю поширення ВІЛ серед молоді до 24 років Україна посідає перше місце в Європі. Особливістю поширення епідемії в Україні є те, що найбільшу кількість випадків ВІЛ-інфікування реєструють у тих, хто вживає ін’єкційні наркотики. Постійно зростає частка інфікованих статевим шляхом.

Номер слайду 16

Статистика ВІЛ/ СНІДу в Україні Станом на січень 2014 року кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції перевищила 240 тисяч осіб. 25% людей з діагнозом ВІЛ-інфекція молодші 20 років. Темпи поширення ВІЛ-інфекції в Україні - одні з найвищих у світі. Україна посідає перше місце в Європі за темпами поширення ВІЛ-інфекції серед молоді 15-24 років.

Номер слайду 17

Висновок до уроку. У світі не залишилося жодної країни, в якій немає ВІЛ/СНІДу. Найбільш ураженим регіоном є Африка. Статистика свідчить про швидкі темпи поширення ВІЛ-інфекції в Україні. Ефективні заходи боротьби з епідемією ґрунтуються на визнанні і захисті прав людей. Держави, які забезпечують громадянам можливості для реалізації їхніх прав на отримання інформації, високоякісну освіту та охорону здоров’я, захист від дискримінації, є менш уразливими до епідемії.

Номер слайду 18

Домашнє завдання: 1. Опрацювати §28-29, с.108-113.2. Розробити проєкт буклетів для просвітницьких акцій «Зупинимо ВІЛ/СНІД!»*.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 травня
Переглядів
144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку