Презентація "Особові займенники"

Про матеріал
Презентація допоможе вчителю навчити учнів розпізнавати особові займенники, визначати особу, число, відмінок та формувати вміння свідомо користуватись займенниками в усному й писемному мовленні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з української мови в 4 класіза темою : «Особові займенники»Дистанційне навчання. Вчитель початкових класів. Дичик Ольга Степанівна

Номер слайду 2

Який у вас сьогодні настрій?

Номер слайду 3

• Що таке займенник?• На які питання відповідає займенник?• Назвіть особові займенники.• Назвіть займенники 1-ої особи однини та множини.• Назвіть займенники 2-ої особи однини та множини.• Назвіть займенники 3-ої особи однини та множини. Повторення про займенник

Номер слайду 4

Займенник. Хто? Який? Скільки?Вказує предмет, ознаку, кількість, але не називає. Має особи:1 особа- хто говорить- я,ми;2 особа- з ким говорять – ти,ви;3 особа –не бере участь у розмові–він,вона,вони,воно; Змінюється за числами і відмінками. Має рід (в однині 3-ї особи) :він – чоловічий рід;вона – жіночій рід;воно – середній рід;В реченні – підмет або другорядний член

Номер слайду 5

Приколю свою картинку над столом у мами я. Ми для тебе із татом подарунок шукаєм весь день. Ти ж бо гідна дарунку такого, що лиш в казці бува золотим. Ми сміливі, ми правдиві. Пішов йому десятий рік, він працювати добре звик. Гра “Спіймай займенник”.

Номер слайду 6

Хороші друзі в мене є,І ми – одна сім’я. Ми завжди думаєм одне – І ти, і він, і я. Нам любе сонце й тихий гай,Долини і поля. Ми дуже любим рідний край – І ти, і він, і я! Послухайте віршик та віднайдіть у ньому займенники. Визначте особу, число та відмінок.

Номер слайду 7

Утвори слова, замість крапок додавши особовий займенник. …рина, …мофій, …хайло, …зик, …рса, …егрет, …рослава, …пробування, …нулий, …слати, …рок, …кість, …ниця, …вдоха.

Номер слайду 8

На схилах яру лежав зірчастий сніг. Сніг тулився й до дерев, корчився під кущами - всюди, де снігу не могло дістати не дуже палке березневе сонце. Але сонце все набирало сили, до сонця пробивалися проліски. Замінити іменники, де це доцільно, відповідними формами займенників.

Номер слайду 9

Ішов дід лісом, а за ним бігла собачка, та й загубив дід рукавичку . Був собі дід та баба, та не було у них дітей. Я по коробу метений, На яйцях спечений,Як од баби та од діда втік, Так і од тебе втечу. Визначити, з якої казки уривок. Виділити усі особові займенники, їх число, відмінок, і рід (у займенників 3-ої особи).

Номер слайду 10

ГРА « ЗІЙДІТЬ СХІДЦЯМИ»   я  1я   2я    3я     4я      5я      6я      Провалля (яр)Заглибина в землі (яма)Орган у порожнині рота (язик)Хижа тварина (ягуар)Плід (яблуко)6) Житель Японії (японець) 

Номер слайду 11

Старався. Працював нижче своїх можливостей. Працював ефективно, творчо, активно.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Вправа 3 Ст.28 Опрацювати правило на ст.26

pptx
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
984
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку