Презентація «Освітні технології формування  комунікативної компетентності молодших  школярів »

Про матеріал
У матеріалі розглянуто освітні технологіїї , що використувуються у новій українській школі з метою формування комунікативних компетенцій учнів початкової ланки освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Освітні технології формування  комунікативної компетентності молодших  школярів »Підготувала Бондаренко А. К., вчитель СЗШ №31 м. Дніпра, вчитель вищої категорії.

Номер слайду 2

«Знання та вміння, взаємопов’язані з ціннісними орієнтирами учня, формують його життєві компетентності, потрібні для успішної самореалізації у житті, навчанні та праці». (Концепція Нової української школи, с.10)

Номер слайду 3

Комунікація ́ походить від латинського communication — єдність, передача, з’єднання, повідомлення. Комунікативні уміння — це здатність встановлювати і підтримувати контакти з іншими людьми . Результатом набуття комунікативних вміннь є формування комунікативної компетенції

Номер слайду 4

Комунікативні уміння молодших школярів Мовленеві (уміння висловлювати і доводити свої думки, аргументувати та переконувати однолітків)Перцептивні ( уміння слухати та чути, інтерпретувати інформацію, здійснювати рефлексію)Інтерактивні (уміння вести обговорення, спілкуватись у конфліктних сітуаціях, формувати власну вимогу)

Номер слайду 5

Формування комунікативної компетентності набуття вмінь взаємодії з оточуючими розвиток діалогічного і монологічного мовленням; оволодіння культурою усного і писемного мовлення; набуття вмінь роботи в групі ; розвиток здібностей навчальної співпраці; оволодіння різними соціальними ролями; формування уміння критично оцінювати інформацію.

Номер слайду 6

Освітні інноваційні технології, що сприяють формуванню коммунікативних компетентностей молодших школярів . Технології кооперативного навчання. Технології колективно-групового навчання. Технології ситуативногомоделювання. Технології опрацювання дискусійних питань

Номер слайду 7

Колективно-групове навчання «Мікрофон»- прийом дає можливість кожному сказати щось швидко, по черзі, відповідаючи на запитання, або висловлюючи свою думку чи позицію. «Незакінчене речення»-прийом спрямований на формування в учнів уміння чітко і правильно формулювати власну думку, говорити коротко і переконливо. «Мозковий штурм» -учні розмірковують над однією проблемою і висловлюють свою думку. Мета - зібрати за обмежений проміжок часу якомога більше ідей від усіх учнів.«Дерево рішень» -кожна група обговорює питання й робить записі на своєму «дереві» , потім групи міняються місцями і дописують на деревах сусідів свої ідеї.

Номер слайду 8

Інтерактивні технології корпоративного навчання. Робота в парах. Два-чотири-всі разом . Карусіль- утворюється два кільця: внутрішнє й зовнішнє. Внутрішнє кільце – це сидячі нерухомо учні, а внутрішнє – учні через кожні 30 секунд змінюються. Таким чином, вони встигають проговорити за кілька хвилин декілька тем і постаратися переконати у своїй правоті співрозмовника. Акваріум- декілька учнів розігрують ситуацію в колі, а інші спостерігають і аналізують.

Номер слайду 9

Технології ситуативного моделюванняІмітаційні ігриІнсценізація (ситуація за ролями)Технології опрацювання дискусійних питань«Прес»«Займи позицію» -зачитується твердження і учні займають позицію біля плаката зі словом «ТАК» або «НІ». Сторітеллінг-засіб організації комунікативного впливу через розповідь історій, оповідань про випадки з життя . Fishbone- схема роботи над проблемою включає в себе чотири основні блоки, представлені у вигляді голови, кісток та хвоста риби. Кожна з них відповідає за конкретні складові (тема, основні питання, факти, висновки)

Номер слайду 10

Використана література Вашуленко М. С., Дубовик С. Г. Формування дослідницьких умінь на уроках української мови. Учитель початкової школи, 2019. №9 Державний стандарт початкової загальної освіти . Дмитренко К. А Звичайні форми роботи - новий підхід. Розвиваємо ключові компетентності.-Основа, 2020 Пономарьова К. И. Формування комунікативних компетенцій молодших школярів у процесі навчання української мови; методичний посібник-К.; 2020 Концепція НУШ.

pptx
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку