Презентація. ОЗП (RAM)

Про матеріал
Допоміжна презентація до уроку теоритичного навчання.Тема: Оперативний запом'ятаючий пристрій. Класифікація, пристрій, характеристики, призначення RAM
Зміст слайдів
Номер слайду 1

RAM

Номер слайду 2

Оперативна пам`ять, ОЗП(Оперативний запам'ятовуючий пристрій) RAM (Random Access Memory)Оперативна пам'ять — швидкодійна комп'ютерна пам'ять, призначена для запису, зберігання та читання інформації у процесі її обробки. В обчисленні, пам'ять належить до комп'ютерних пристроїв, що використовуються для зберігання інформації для негайного використання в комп'ютері; вона є синонімом терміна «первинне зберігання». Комп'ютерна пам'ять працює на високій швидкості, наприклад, оперативна пам'ять (RAM - Random Access Memory, пам'ять з довільним доступом), на відміну від пам'яті для тривалого зберігання, що забезпечує зберігання даних та програм, пропонує більш високі можливості.

Номер слайду 3

ОЗП на материнській платі

Номер слайду 4

Пристрій ОЗП1. Чіпи (мікросхеми) пам'яті 2. SPD (Serial Presence Detect) – мікросхема енергонезалежної пам'яті, в яку записані базові налаштування будь-якого модуля. Під час старту системи BIOS материнської плати зчитує інформацію, відображену в SPD, і виставляє відповідні таймінги та частоту роботи ОЗП;3. "Ключ" - спеціальний проріз плати, за якою можна визначити тип модуля. Механічно перешкоджає неправильному встановленню плашок у слоти, призначені для оперативної пам'яті; 4. SMD-компоненти модулів (резистори, конденсатори). Забезпечують електричну розв'язку сигнальних ланцюгів та керування живленням чіпів; 5. Cтикери виробника - вказують стандарт пам'яті, штатну частоту роботи та базові таймінги; 6. РСВ - друкована плата. На ній розпаюються інші компоненти модуля. Від якості часто залежить результат розгону: на різних платах однакові чіпи можуть поводитися по-різному.

Номер слайду 5

Принцип роботи ОЗПСпочатку дані з носія інформації надходять саме в нього, а потім – обробляються процесором. Інфообмен між цими компонентами може відбуватися безпосередньо, але, як правило, в цьому процесі задіяна кеш-пам'ять. Сash memory- високошвидкісна локальна пам'ять, яка містить невеликі сектори. Вона потрібна як тимчасове сховище тих даних, до яких користувач звертається найчастіше. Завдяки їй інформація швидше поставляється в процесорні регістри. В результаті зменшуються або зовсім виключаються вимушені простої ЦП, і, відповідно, підвищується загальна продуктивність збірки. За роботу ОЗП відповідає розміщений в North Bridge чіпсета плати контролер. Завдяки цьому CPU під'єднується до вузлів, які застосовують високошвидкісні шини: оператива, графічний пристрій.

Номер слайду 6

Форм-фактор. Всі модулі ОЗП залежно від сфери застосування випускаються у 2 основних форм-факторах: Long-DIMM та SO-DIMM. Long-DIMM призначений для настільних комп'ютерів, SO-DIMM – для ноутбуків та різноманітних міні-комп'ютерів

Номер слайду 7

Типи ОЗПЗустрічається оперативна пам'ять наступних типів (розміщені за хронологією появи):• SDR SDRAM (тактова частота шини 66 - 133 МГц);• DDR SDRAM (100 – 267 МГц);• DDR2 SDRAM (400 – 1066 МГц);• DDR3 SDRAM (800 – 2400 МГц).• DDR4 SDRAM (1600 - 4266 МГц).• DDR5 SDRAM (4800 – 8400 МГц). Перші 3 типи пам'яті дуже старі, але все ще використовуються в деяких системах. DDR3 та DDR4 використовується в абсолютній більшості сучасних комп'ютерів. DDR5 - новий тип пам'яті, її використання ще не стало масовим. При виборі типу оперативної пам'яті необхідно враховувати можливості процесора та материнської плати комп'ютера, з якими вона використовуватиметься. Кожен процесор підтримує, зазвичай, лише один (максимум 2) типи пам'яті. Тобто, можливість вибору пам'яті обмежується насамперед можливостями процесора. Материнська плата також впливає на вибір. Наприклад, процесори Intel 12-го покоління підтримують оперативну пам'ять DDR4 та DDR5. Однак, кожна конкретна материнська плата, яка підтримує ці процесори, дозволяє використовувати чи DDR4 чи DDR5.

Номер слайду 8

Маркування ОЗПДля десктопних збірок (звичайний ПК): DIMM, UDIMM, Для лептопів (Ноутбуків): SO-DIMMПо маркуванню також можна обчислити вид пам'яті в плані буферизації. Буферизованная ОЗП має регістр, який тимчасово зберігає інформацію перш, ніж відправляти її на процесор. Це підвищує надійність. З іншого боку, реєстрова пам'ять трохи повільніше обробляє дані. U-DIMM – застосовується в більшості домашніх PC. «U» говорить про те, що модуль не захищений від помилок, які можуть з'явитися, коли система звертається до осередків пам'яті. Це підвищує швидкість роботи планок і знижує їх вартість. У простих завданнях незахищеність не є критичною, тому часто «U» просто не пишеться. R-DIMM, LR-DIMM і FB-DIMM – серверні варіанти{07023 B6 B-6 EB7-45 C9-947 D-600347 B9 A6 C9}Маркування Що означаєU-DIMMне має буфера. R-DIMMз буфером. LR -DIMMмає буфер і відрізняється зниженим енергоспоживанням. FB-DIMMмоделі з повною буферизацией. Розшифровка номерів за каталогом Kingston(Приклад)

Номер слайду 9

Вибір та характеристики ОЗП1. Тактова частота. Цей параметр відповідає за швидкість роботи ПК. Вимірюється вона в МГц. На перший погляд, чим вище частота, тим швидше будуть завантажуватися файли. Але це не зовсім так. Вся справа в тому, що робота ОЗП узгоджена з роботою процесора. Тому при виборі планки пам'яті слід враховувати:• яку пам'ять може підтримувати процесор;• з якою частотою працює сам процесор. Якщо частота, на якій працює процесор, невисока, купувати пам'ять, що підтримує високу частоту немає сенсу, так як процесор не зможе обробляти дані з такою швидкістю, з якою їх поставляє ОЗП. Тому, перш ніж купувати оперативну пам'ять, уточніть частоту, на якій працює процесор, і зробіть вибір, виходячи з цієї характеристики. Якщо ви збираєтеся модернізувати ПК, то немає сенсу купувати пам'ять DDR3 типу, так як вони поступово застарівають. Сучасна комплектація ПК спирається на планки DDR4. Якщо процесор не відрізняється високою швидкістю, досить такої плати з частотою 2600-3200 МГц. Якщо ви одночасно змінюєте і процесор на більш потужний пристрій, то і пам'ять можна встановити з більш високою частотою. До речі, при укомплектуванні ігрового комп'ютера, не слід гнатися за високою частотою оперативної пам'яті, так як якість гри в більшій мірі залежить від характеристик процесора і відеокарти.

Номер слайду 10

2. Обсяг. Від цієї величини, вимірюваної в Гб, залежить можливість ОЗП обробити ємний процес, а також швидкість одночасної обробки декількох, більш легких, процесів. ОЗП працює з програмами, запущеними в реальному часі. Кожна запущена програма займає в ній певний обсяг, так само, як і кожна відкрита в браузері вкладка. Тому краще карта пам'яті з великим об'ємом. Але обсяг істотно впливає на вартість, тому, якщо є обмеження в бюджеті, слід приблизно розрахувати оптимальний обсяг:• для роботи в Інтернеті цілком достатньо плати оперативної пам'яті об'ємом 4 Гб;• для ведення не дуже важких ігор необхідна пам'ять обсягом не менше 8 Гб;• для ігор на високих налаштуваннях і для роботи з такими програмами, як Фотошоп, знадобиться 16 Гб пам'яті;• оперативну пам'ять об'ємом більше 16 Гб встановлюють ті, хто хоче зробити запас на майбутнє. Між швидкістю та обсягом ОЗП також існує певна залежність: планка малого обсягу буде істотно гальмувати роботу ПК, навіть якщо вона має досить високу частоту, і, навпаки, низька частота перешкоджатиме швидкій роботі оперативки, навіть якщо вона має високу ємність. При обмежених коштах можна купити планку обсягом, який задовольнить сьогоднішні потреби користувача, пізніше можна буде встановити додаткову плату пам'яті.

Номер слайду 11

3. Пропускна здатність. Характеризує допустиму швидкість передачі даних, тому вимірюється в Мб / с. Дана величина безпосередньо залежить від тактової частоти. Параметр також узгоджується з можливостями процесора «межа пропускної здатності пам'яті», але так як в процесорі ця величина закладена з великим запасом, то на неї мало звертають увагу.4. Таймінги. Даний параметр висловлює тимчасові затримки між тактами. Тому, швидше працює та ОЗП, в якій таймінги нижче, хоча в нових поколіннях DDR таймінги вище. Величина не представляє особливої важливості, але, якщо є можливість вибору між двома планками з рівними характеристиками, крім таймінгу, то слід віддавати перевагу тій, у якій таймінги нижче, хоча на особливий приріст продуктивності розраховувати не варто.5. Багатоканальність. Практично всі сучасні планки оперативної пам'яті підтримують цю функцію. Вона має на увазі одночасне використання декількох планок ОЗП. Спільне виконання 2-ма або більше планками одного процесу сприяє його прискоренню. Так робота в 2-х канальному режимі сприяє прискоренню роботи пам'яті на 15-20%. Можлива робота і в 3-х або 4-х канальному режимі, якщо тільки материнська плата має досить слотів для установки планок ОЗП.

Номер слайду 12

6. Наявність радіатора і зовнішній вигляд плати. Сучасне покоління оперативної пам'яті характеризується зменшеним вольтажем, а, отже, і нагрів їх істотно зменшується. А тому потреба в оснащенні ОЗП радіаторами відпадає. Проте, багато виробників пропонують модулі, оснащені радіаторами, які грають, скоріше естетичну функцію. Щоб зробити дизайн оригінальним, багато виробників оснащують також свої моделі підсвічуваннями, мигалками і т.д. Що стосується радіаторів, то вони все ж можуть бути корисними, якщо тільки ви плануєте використовувати розгін (підвищення частоти пам'яті). Під час розгону підвищується вольтаж, а, отже, виникає потреба в охолодженні.7. Буферизація. Під цим терміном мається на увазі наявність на модулі ОЗП додаткового буфера для зберігання часто використовуваних даних. Буфер призначений для підвищення надійності пристрою. Функція буферизації корисна для серверів.

Номер слайду 13

8. ЕСС функція. На ЕСС покладається завдання відшукувати і виправляти помилки, що виникають в процесі роботи пам'яті. Помилки, як правило, призводять до зависання роботи комп'ютера. Вони можуть виникати через незлагодженість роботи з процесором або коли обсяг пам'яті повністю заповнений. У таких випадках на допомогу приходить ЕСС. Але, як і попередня функція, ЕСС корисна для оперативної пам'яті, використовуваної в сервері, який повинен працювати в безперервному режимі.9. XMP профіль. Додаткова функція. Використовується він тільки для конфігурацій, побудованих на базі процесорів Intel, і являє собою особливу заготовку для розгону. Розгону можуть підлягати такі параметри, як частота, вольтаж і таймінги. Щоб не розганяти кожен параметр окремо, і були заготовлені спеціальні пресети. XMP профіль сумісний тільки з процесорами Intel і далеко не з кожною материнкою. ТОсобливого значення для роботи ПК вона не має.

Номер слайду 14

Домашнє завдання1 Зробити блок-схему конспекту теми2 Подивитись відео : https://www.youtube.com/watch?v=PVad0c2cljo&ab_channel=Power. Cert. Animated. Videos

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
14 березня
Переглядів
40
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку