Презентація"Падіння авторитарних режимів у Південно - Західній Європі в 1970 - х рр"

Про матеріал
охарактеризували перебіг подій в Португалії, Іспанії та Греції під час революцій 1970 – х рр., називати основні ознаки утвердження демократії в західних країнах; проаналізували причини падіння диктаторських режимів у Південно – Західній Європі; - закріплюємо вміння виділяти головне у тексті, давати оцінку історичним подіям; - виховувати в учнів повагу до історії країн інших народів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Падіння авторитарних режимів у Південно – Західній Європі в 1970 – х рр. Підготувала вчитель історії та правознавства. Михалковська Вікторія Вікторівна

Номер слайду 2

Мета уроку:- охарактеризували перебіг подій в Португалії, Іспанії та Греції під час революцій 1970 – х рр., називати основні ознаки утвердження демократії в західних країнах; проаналізували причини падіння диктаторських режимів у Південно – Західній Європі; - закріплюємо вміння виділяти головне у тексті, давати оцінку історичним подіям; - виховувати в учнів повагу до історії країн інших народів.

Номер слайду 3

«Революція гвоздик» у ПортугаліїАнтоніо Салазар Марчело Каетано. Кредо режиму: «Без Африки ми маленька країна, з Африкою – впливова держава».

Номер слайду 4

Військові на чолі Сальгуейро де Майя, Антоніо де Спінола та Франціско де Кошта Гомеш 25 квітня 1974 року підняли повстання у Лісабоні. Трансляція пісні «Грандола» селище-смуглянка», яка вийшла в ефір о 1:05 25 квітня,  була сигналом до початку революції.

Номер слайду 5

Тривав сезон гвоздик, і назву свою революція, за чутками, отримала від жесту жительки Лісабона Селести Каейру — вона вставляла у стволи гвинтівок солдат гвоздики. За її прикладом громадяни в масовому порядку роздавали солдатам червоні гвоздики.

Номер слайду 6

Марселу Каетану був змушений емігрувати спочатку на острів Мадейра, а згодом у Бразилію, де і помер у 1980 році. Багато підприємств було націоналізовано. Вже за рік, 25 квітня 1975 року, були проведені перші вільні вибори до національного парламенту, де більшість здобула Соціалістична партія. Новообраний парламент розробив проект нової конституції, який було ухвалено у 1976 році. Усі португальські колонії в Африці, а також Східний Тимор отримали незалежність.

Номер слайду 7

Перехід до демократії в Іспанії після смерті генерала Ф. Франко. В останні роки свого життя Франко послабив контроль над державними справами. У червні 1973 р. він поступився посадою прем'єр-міністра, яку обіймав протягом 34 років, адміралу Луїсу Карреро Бланко. У грудні Карреро Бланко був убитий баскськими терористами, і його замінив Карлос Аріас Наварро, перший цивільний прем'єр-міністр після 1939 року. 

Номер слайду 8

У листопаді 1975 р. Франко помер. Ще в 1969 р. Франко оголосив своїм наступником принца Хуана Карлоса з династії Бурбонів, онука короля Альфонса XIII, який очолив державу як король Хуан Карлос I. Хуан Карлос IСмерть Франко прискорила процес лібералізації, що почався ще за його життя. До червня 1976 р. кортеси дозволили політичні мітинги і легалізували демократичні політичні партії. У липні прем'єр-міністр країни Аріас, послідовний консерватор, змушений був поступитися своїм кріслом Адольфо Суаресу Гонсалесу. Законопроект, що готував основу для проведення вільних виборів до парламенту, був прийнятий кортесами в листопаді 1976 р. і схвалений на національному референдумі. У 1978 р. парламент ухвалив нову Конституцію, яка була схвалена на загальному референдумі в грудні.

Номер слайду 9

Процес переходу до демократії завершився в середині 1980-х років. До того часу країна подолала небезпеку повернення до старого. 1980-х роках Іспанія почала тісніше співпрацювати із західними країнами в економічній і політичній сферах. У 1986 р. країна була прийнята до ЄЕС, а в 1988 р. продовжила на вісім років двосторонню угоду про оборону, яка дозволяє США використовувати військові бази на території Іспанії. У листопаді 1992 р. Іспанія ратифікувала Маастрихтський договір про утворення ЄС.

Номер слайду 10

Ліквідація режиму «чорних полковників» у ГреціїЧорні полковники — військова диктатура в Греції, встановлена 21 квітня 1967 року, щоб запобігти перемозі на виборах лівого «Союзу центру» Папандреу. В результаті Грецька військова хунта встановила націоналістичний диктаторський режим.

Номер слайду 11

Чорні полковники прийшли до влади під гаслами вирішення економічних, політичних і соціальних проблем. Та частина населення, яка повірила в це, з роками стала розчаровуватися у владі військових, які не збиралися йти, передавши владу цивільному уряду. Йшли роки, економічне становище погіршувався. Почалися процеси інфляції, темп яких сильно перевищував зростання зарплат в країні. Населення вже не підтримувало хунту. Тоді уряд вирішив встановити межу зростання цін, на що виробники відповіли різко негативно, після чого диктатура чорних полковників відправила у вільне плавання ціни на більш ніж 150 видів товарів і послуг. Ціни зросли ще більше!

Номер слайду 12

Щоб якось відвернути населення від внутрішніх проблем, режим чорних полковників вирішив провести маленьку звитяжну війну, в ході якої передбачалося приєднати Кіпр. Сталося це в липні 1974 року. Однак атаки Греції були відбиті, війська були змушені покинути острів. Після цього хунта була зміщена, а влада перейшла в руки демократичного уряду. На цьому 7-річний період правління чорних полковників у Греції завершився. На зміну до влади прийшов цивільний урядна чолі з Константиносом Караманлісом.

Номер слайду 13

Узагальнення ! 1. У якому році у Португалії почалася революція?25 квітня 1974 р. 2. Яка подія була сигналом до початку революції?Трансляція пісні «Грандола» 3. Яка квітка стала символом революції?Гвоздика4. Яка форма правління була встановлена у Португалії після повалення диктатури?Демократія 5. В якому році помер Ф. Франко? 1975 р. 6. Кого назвав своїм наступником Ф. Франко? Хуан Карлос I7. В якому році відбулися демократичні вибори в Іспанії?1977 р.

Номер слайду 14

8. Як називалася угода між урядом і політичними партіями, що була укладена під час демократичних виборів в Іспанії?«пакт Монклоа»9. Як називався режим, що був встановлений у Греції 1967 р.?Режим «чорних полковників» 10. З якою країною Греція розпочала військовий конфлікт через острів Кіпр?Туреччина11. В якому році було повалено режим «чорних полковників»? 1974 р.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Москаленко Олена Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Демчук Люда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Алєксєєнко Вікторія Станіславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
18 червня 2020
Переглядів
27773
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку