Презентація:"Падіння авторитарних режимів у Південно-Західній Європі в 1970-х рр.

Про матеріал
Презентація знайомить із португальським авторитарним режимом, встановленим ще в 1926 р., що був найстарішим у Західній Європі та припинив існування в період революції "червоних гвоздик". Перехід до демократії у Іспанії. Режимом "чорних полковників" у Греції..Авторитарні режими приречені.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВВсесвітня історія 11 клас. Падіння авторитарних режимів у Південно-Західній Європі в 1970-х рр.

Номер слайду 2

План уроку:1. «Революція гвоздик» у Португалії.2. Перехід до демократії в Іспанії після смерті генерала Ф. Франко.3. Ліквідація режиму «чорних полковників» у Грецїї.4. Утвердження принципів громадянського суспільства.5. Тенденції повоєнного розвитку партійних систем.

Номер слайду 3

Португальський авторитарний режим. Португальський авторитарний режим, встановлений ще в 1926 р., фактично був найстаршим у Західній Європі. Жорстка авторитарна структура влади. Кредо режиму містилось у твердженні: «Без Африки ми маленька країна, з Африкою - впливова держава». Антоніо Салазар (1932-1968)Марчело Каетано (1968-1974)

Номер слайду 4

«Рух збройних сил» (MFA). Організація була заснована молодими офіцерами лівих поглядів, що скористались невдоволенням в армійських лавах, яке виникло внаслідок тривалих і неефективних колоніальних воєн в Анголі, Мозамбіку, на Східному Тиморі.

Номер слайду 5

«Революція гвоздик».25 квітня 1974 р. військові підрозділи, очолювані Сальґуейро де Майя, Антоніо де Спінолою та Франціско де Кошта Гомешом, зайняли найважливіші адміністративні установи в столиці країни - Лісабоні. Трансляція пісні «Грандола» була сигналом до початку революції. Символом революції стали червоні гвоздики в дулах стрілецької зброї солдатів, які масово переходили на бік повстанців.

Номер слайду 6

Увечері 25 квітня 1974 р. було оголошено про повалення авторитарного режиму. Влада перейшла до уряду національного порятунку

Номер слайду 7

У країні було встановлено режим ліберальної демократії, закріплений за президентства Ромальйо Еаніша (1976-1986).

Номер слайду 8

Перехід до демократії в Іспанії. Ф. Франко вдався до відновлення у країні монархії. Улітку 1969 р. він визнав своїм наступником Хуана Карлоса Бурбона, онука Альфонса XIII, і за три тижні до своєї смерті - 30 жовтня 1975 р. - передав йому владу. Генерал Франсіско Франко (1939-1975)

Номер слайду 9

 Під час референдуму 15 грудня 1976 р. абсолютна більшість іспанців виступили за відхід від старих порядків. У липні 1977 р. відбулися демократичні вибори та було укладено угоду між урядом і політичними партіями («пакт Монклоа»), яка передбачала проведення політичних реформ і стабілізацію економіки. Ухвалена у грудні 1978 р. після мирного перехідного періоду конституція визначила Іспанію як парламентську монархію, правову соціальну і демократичну державу.

Номер слайду 10

Режим «чорних полковників» у Грецїї.21 квітня 1967 р. у Греції відбувся державний переворот, у результаті якого в країні було встановлено військову диктатуру на чолі з Георгосом Пападопулосом (режим «чорних полковників» - назва за кольором уніформи). Самі військові назвали переворот «Революцією 21 квітня, покликаною вивести країну із стану хаосу і розрухи». Дімітріс Іоанідіс, Георгіос Пападопулос, Стілліанос Паттакос.

Номер слайду 11

Ідейні основи режиму: Антикомунізм.Ідеологія «грецького християнства» («Греція - країна християн»). Теза про спадкоємність Візантійської імперії.

Номер слайду 12

Перші масові виступи проти режиму: Чашу терпіння переповнило розігнання танками в листопаді 1973 р. студентів Політехнічного університету столиці, після чого довіра до режиму різко впала.21—22 квітня 1971 р. в Афінах відбулись нечисленні демонстрації студентів.

Номер слайду 13

У серпні 1974 р., на зміну режиму «чорних полковників», до влади прийшов цивільний уряд на чолі з Константиносом Караманлісом. Колишні керівники Греції були заарештовані і засуджені, зокрема Г. Пападопулос, С. Паттакос, Н. Макарезос та Д. Іоанідіс - до смертної кари (пізніше замінена на довічне ув’язнення).

Номер слайду 14

Принципи громадянського суспільства: Наявність багатьох дієвих неурядових організацій. Незалежність створених громадянами асоціацій від державної влади. Почуття громадянської відповідальності в поєднанні з цивілізованою поведінкою та активною громадянською позицією.

Номер слайду 15

Зміни у партійно-політичних системах країн Заходу після Другої світової війни (упродовж 1950-1960-х рр.):такі партії, як нацистська та фашистська, втратили можливість легальної діяльності;деідеологізація партій і їхня орієнтація на представництво загальнонаціональних інтересів привели до загального зрушення в бік центру;перехід влади від однієї партії до іншої став менш болючим для держави;відбулися зміни в політичній культурі суспільства, унаслідок чого наголос з конфронтації змістився на діалог і співпрацю.

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Опрацювати § 4

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Демченко Лілія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Ладиченко Т.В.)
Додано
10 жовтня 2022
Переглядів
4904
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку