Презентація "Пам'ять про голодомор 1932 - 1933"

Про матеріал
Ознайомлення вихованців з трагічним минулим нашого народу, зокрема голодомором 1932-1933 років. Вшанування пам'яті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ять про Голодомор1932-1933 Підготувала: Бацман Олена Володимирівнакерівник гуртка “М’яка іграшка” Первомайський будинок дитячої та юнацької творчості

Номер слайду 2

Голодомор – злочин геноциду проти Українського народу, результат спеціально організованого штучного голоду у 1932-1933 роках, що спричинив загибель мільйонів людей. Визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні”. У кожну четверту суботу листопада в Україні щорічно відзначається скорботна пам’ятна дата — День пам’яті жертв Голодомору 

Номер слайду 3

Як це відбувалось. У 1932 р. погодні умови склалися сприятливі і хліб, слава Богу, вродив, українці, працьовиті люди, не полінувались зібрати його. Але становище у країні на той час було катастрофічним. Тому державна верхівка прийняла холоднокровне рішення: вийти з кризи шляхом конфіскації запасів зерна у селян.

Номер слайду 4

Так восени 1932 р. організовувалися з України т. зв. «зелені ешелони», для забезпечення промислових центрів Росії продуктами харчування. З України вивозили вже не тільки хліб, посівний матеріал, але й навіть, квашені огірки, капусту та помідори, залишаючи людей приреченими на голодну смерть.

Номер слайду 5

Люди пухли від голоду, вимирали цілі села. Наступила голодна зима. Хліба не стало вже до Нового року. Голодуючі сім’ї їли кукурудзяні качани, стебла, просяне лушпиння, стручки акації, сушену солому, трави, гнилі кавуни та буряки.

Номер слайду 6

Села вимирали тихо, благаючи хліба. Виснажені, напівживі жінки пекли перепічки, замішані на тирсі, товчених жолудях, ліщинових сережках. Та з кожним наступним днем ставало все скрутніше і голодніше.

Номер слайду 7

Голодомор в Україні тривав 17 місяців – з квітня 1932 року до листопада 1933 року. За різними даними, загинуло від 4 до 7 млн людей, хоча деякі історики вказують про 10-11 млн загиблих.

Номер слайду 8

Влада намагалася знищити навіть саму пам’ять про ті страшні часи, але письменники, поети, історики, художники, не дивлячись на заборону, висвітлювали цю тему у своїх творах, чим і зберегли пам’ять про ті страшні події.

Номер слайду 9

Збірка художніх творів для дітей «Зернятко надії», упорядник Людмила Юрченко. До збірки увійшли вірші та оповідання сучасних українських авторів. Співають коники у житі,А жито мріє на ланах. Отак би в світі жити й жити,Аби лиш хліб у хаті пах. Аби лиш хліб... А як немає?Тоді немає і життя. Народ мій ціну й крихті знає –Він повернувся з «небуття».

Номер слайду 10

Ця трагічна сторінка української історії відгукується і в серцях сучасних майстринь української народної ляльки. Авторські ляльки Валентини Мірошник,майстрині з Черкащини.

Номер слайду 11

У багатьох містах і селах України, а також за кордоном, встановлені меморіали та пам'ятники жертвам Голодомору в Україні 1932–1933 років. М. Варшава. М. Вашингтон. М. Житомир. М. Київ

Номер слайду 12

Меморіал побудований в пам'ять про українських селян, які померли від голоду в Харківській області. Скульптурна композиція символізує українську родину - чоловіка, жінку та двох дітей, хлопчика і дівчинку. Чоловік і жінка стоять притулившись спинами один до одного, а з боків до них притискаються перелякані діти. Автор скульптурної композиції Рідний А. М. Меморіал жертвам голодомору. М. Харків

Номер слайду 13

На меморіальному комплексі відкритий перший в Україні регіональний музей з автентичними свідченнями Голодомору 1932-1233 років в Харківській області. Щодо експонатів музею, то це предмети вжитку, що дійшли до наших днів, одяг того часу, глиняний посуд, колоски, що висохли, листи, поминальні записки.

Номер слайду 14

Пройдуть роки, минуть десятиліття, а трагедія 1933 року все одно хвилюватиме серця людей. І тих, кого вона зачепила своїм чорним крилом, і тих, хто народився після тих страшних років. Вона завжди буде об’єднувати всіх живих одним спогадом, однією печаллю, однією надією.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

28 листопада о 16:00 – загальнонаціональна хвилина мовчання.

Номер слайду 17

pptx
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
3547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку