Презентація Педагогічна рада Інформаційний дайджест з елементами тренінгу «Методи та прийоми організації ситуації успіху на уроках як один із напрямків підвищення рівня навчання уч

Про матеріал
Мета: ознайомитися з методами і прийомами організації ситуації успіху на уроках, стимулювати вироблення бажання застосовувати їх у своїй практиці
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогічна радаІнформаційний дайджест з елементами тренінгу «Методи та прийоми організації ситуації успіху на уроках як один із напрямків підвищення рівня навчання учнів»Мета: ознайомитися з методами і прийомами організації ситуації успіху на уроках, стимулювати вироблення бажання застосовувати їх у своїй практиці

Номер слайду 2

Афорізми«Все, що перестає вдаватися, перестає і залучати» (Франсуа де Ларошфуко)«Дитина має бути переконана, що успіхом він зобов'язаний передусім самому собі. Допомога вчителя, якою б ефективною вона не була, все одно має бути прихованою. Варто дитині відчути, що відкриття зроблене за допомогою подачі вчителя... радість успіху може згаснути»(В. А. Сухомлинський)

Номер слайду 3

Прийом “Рефреймінг” продовжіть думку “За вікном холодно, зате…”(Рефреймінг за допомогою "Зате". Даний спосіб рефреймінга найпростіший з технічної точки зору. Його основний принцип полягає в компенсації нестачі гідністю. Його формулювання "Дорого, Зате Якісно", «Я опинилася під дощем, у мене немає парасольки, і тепер я ні за що не встигну на зустріч, ЗАТЕ я можу зайти в найближчий магазин і купити нову парасольку радісного забарвлення замість забутої вдома»)

Номер слайду 4

Перші методики створення ситуації успіху. «Успіх підтримує інтерес учнів до навчання» Ушинський К. Д.«Для того, щоб діти не падали духом, дати їм пережити радість успіху» Коменський Я. А.«Ситуація авансування довірою» А. С. Макаренко«Говорити про успішність процесу навчання і виховання можна лише в тому випадку, коли хоча б один з його учасників пережив або переживає відчуття радості за успіхи» «Школа радості» В. О. Сухомлинський«Невимушена примусовість» Т. В. Конніков«Педагогіка емоційного зараження» А. М. Лутошкін«Педагогіка творчості» В. А Караковський«Ситуація успіху» А. С. Бєлкін, Б. С. Вовків, Н.Є. Щуркова

Номер слайду 5

Незакінчені речення Я починаю речення, а ви, в ролі учня, продовжуєте його.1. Якщо я одержую гарну оцінку – це означає,що… а) мене похвалять батьки; б) я добре знаю матеріал; в) учитель зрадіє ; г) у мене підвищується настрій і з`являється бажання робити уроки та ходити до школи.

Номер слайду 6

Незакінчені речення 2. Якщо я одержую погану оцінку - це означає,що…а) у мене зіпсується настрій;б) мене покарають;в) учитель буде незадоволеним;г) мене вважатимуть поганим учнем;д) у мене зникне інтерес до навчання.

Номер слайду 7

Незакінчені речення 3. Мені завжди приємно, коли педагоги в школі…а) мене поважають;б) звертають увагу на мене;в) мене хвалять; г) розмовляють зі мною чемно;д) довіряють мені;е) відчувають, коли мені погано;є) називають по імені;ж) справедливо оцінюють кожного.

Номер слайду 8

Незакінчені речення 4. Коли я дивлюся на вчителя, мені здається,що…а) у мене зіпсувався настрій,б) учитель буде незадоволеним;в) я нервуюся;г) мене вважатимуть поганим учнем;д) у мене зникає інтерес до навчального предмета.

Номер слайду 9

Незакінчені речення 5. Я почуваюся впевненно, коли в школі…а) мене хвалять;б) ставлять гарні оцінки;в) викликають до дошки;г) мені допомагають;д) доброзичливі до мене;е) мене розуміють і підтримують.

Номер слайду 10

Поговоримо малюнками. Завдання кожного з вас – спробувати намалювати на папері щось на тему «Моя робота – це...» Ви починаєте малюнок протягом 5 секунд і далі передаєте сусідові ліворуч, одержуєте інший аркуш і продовжуєте чужий малюнок тощо, доки ваша робота не повернеться до вас. Подумайте, яку ідею ви хочете донести, і щоб саме її було продовжено вашими колегами. Бажано, щоб малюнки вийшли не лише яскравими, але й оригінальними, зрозумілими, несхожими.

Номер слайду 11

Асоціативний кущ очікування радість переживання задоволеннясподівання досягнення звершення

Номер слайду 12

Що ж таке успіх?Успіх – удача в діяльності, досягнення якихось результатів, переживання стану радості, задоволення від того, що є результат до якого особистість прямувала у своїй діяльності, або збігся з її очікуванням, сподіванням. Ситуація успіху – поєднання умов, які забезпечують успіх як результат цієї ситуації. Ситуація успіху – це те, що може організувати вчитель для успішного навчання учня і досягнення ним радості.

Номер слайду 13

«Я»- концепціїПро формування позитивної Я-концепції можна говорити, коли в учнях проявляється і закріплюється бажання і прагнення до самопізнання і саморегуляції власної поведінки, позитивне відношення до себе, самоповага, прийняття себе, відчуття власної цінності.

Номер слайду 14

«Авансування» Репетиція майбутньої дії, що створює психологічну настанову на успіх. Можна заздалегідь оголосити питання семінару, назвати прізвищ учнів, яких учитель планує опитати, дати пробну контрольну роботу тощо.

Номер слайду 15

«Холодний душ»Учитель не поспішає з поліпшенням оцінок , навпаки дещо відтягує час. Він не тільки не «поливає бальзамом» зачеплене самолюбство, ущемлені амбіції, але й трохи «підсипає солі» ( за А. С. Макаренко).

Номер слайду 16

«Еврика»Прагнення вчителя активізувати учнів нехай на маленьке, але власне відкриття відомих фактів, що спонукає їх мислити, відкривати для себе нове, розкривати красу процесу пізнання.

Номер слайду 17

«Емоційне гладження»Вселити дитині віру в себе, похвалити за будь – що, навіть незначне; усмішкою, поглядом дати зрозуміти учню, що серце, душа вчителя розкриті і готові піти на емоційний контакт.

Номер слайду 18

Вільний діалог. Результати успіху «Діти щасливих батьків, як правило, бувають щасливі в шлюбі» «Щасливу людину може виховати лише щасливий»

Номер слайду 19

Тест «Ваше прагнення до успіху» Поставте собі по 1 балу за відповіді «так» на запитання 2,3,4,5,7,8,9,10,14,15,16,17,21,22,25,26,27,28,29,30,32,37,41. Поставте собі також по 1 балу за відповіді «ні» на запитання 6,13,18,20,24,31,36,38,39. Відповіді на запитання 1,11,12,19,23,33,34,35.40 не враховуємо

Номер слайду 20

Гра «Я – успішний» Успіх – це …

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Приз Вікторія
    Дякую за розробку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
7 серпня 2019
Переглядів
793
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку