Презентація "Педагогіка партнерства-інноваційний підхід до функціонування та перспектив розвитку інклюзивної освіти

Про матеріал
Педагогіка партнерства - інноваційний підхід до функціонування та перспектив розвитку інклюзивної освіти в закладі загальної середньої освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогіка партнерства -інноваційний підхід до функціонування та перспектив розвитку інклюзивної освіти в закладі загальної середньої освіти.&Пономаренко Н. А.

Номер слайду 2

“…Коли ми почнемо називати речі своїми іменами, коли ми визнаємо, що люди з особливими потребами, найперше є людьми, то побачимо, що у них значно більше спільного з усіма, ніж відмінного.”

Номер слайду 3

Інклюзивна освіта -перспектива нова, хоч різні можливості-рівні права. Кожна дитина-це цілий світ, освіта,повага, рівність для всіх!

Номер слайду 4

Метою функціонування будь-якої школи є формуванняповноцінної, всебічно розвиненої особистості учня. Проте досягнутицього зусиллями одної лише школи вкрай важко, адже саме в сім’їпочинається шлях дитини до пізнання світу, свого становлення якособистості, шлях до шкільного навчання

Номер слайду 5

В освітньому процесі батьки – це джерело інформації длявчителів. Саме батьки найкраще знають своїх дітей і можуть допомогтивчителям краще зрозуміти характери та інтереси школярів. Вони також– джерело для удосконалення школи. Якщо навчальні закладидослухаються до думок та зауважень щодо навчального процесу, тотворять кращу освіту.

Номер слайду 6

педагогіка партнертсва?Однією з особливостей інклюзивної освіти є спільне навчання здорових дітей та дітей з ООП в одному організованому колективі групи/класу закладу освіти, однаково реалізуючи при цьому права кожної з них на освіту. Через те основою організації інклюзивної освіти є принцип партнерської взаємодіїWhat is

Номер слайду 7

Педагогіка партнерства, яка власне полягає у взаємодії між школою та сім’єю є невід’ємною складовою формули нової української школи.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Основні принципи цього підходу: • повага до особистості; • доброзичливість і позитивне ставлення; • довіра у відносинах; • діалог – взаємодія – взаємоповага; • розподілене лідерство (проактивність, право вибору та відповідальність за нього, горизонтальність зв’язків); • принципи соціального партнерства (рівність сторін, добровільність прийняття зобов’язань, обов’язковість виконання домовленостей).

Номер слайду 10

Взаємодія батьків, учня, вчителів, психологічної служби і керівника школи – незамінна для формулювання індивідуальних освітніх траєкторій та втілення їх в індивідуальних навчальних планах кожного учня особливо дітей з ООП Така можливість передбачена законом “Про освіту”.

Номер слайду 11

Основним завданням закладів освіти з інклюзивним навчанням є створення всіх необхідних умов для розвитку особливої дитини в освітньому середовищі. Наріжним каменем такої співпраці є рівноправ᾿я, взаємодія, спілкування, партнерство віковічної педагогічної тріади − педагогів, здобувачів освіти і їхніх батьків.

Номер слайду 12

ЗАВДАННЯ КОМАНДИ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУзбір інформації про особливості розвитку дитини, її інтереси, труднощі, освітні потреби на етапах створення, реалізації та моніторингу виконання ІПР;визначення напрямів психолого-педагогічних, корекційно- розвиткових послуг, що можуть бути надані в межах закладу освіти на підставі висновку ІРЦ, і забезпечення надання цих послуг;розроблення ІПР для кожної дитини з ООП і моніторинг її виконання з метою коригування та визначення динаміки розвитку дитини;надання методичної підтримки педагогічним працівникам закладу освіти з організації інклюзивного навчання;створення належних умов для інтеграції дітей з ООП в освітнє середовище;проведення консультативної роботи з батьками дітей з ООП щодо особливостей їхнього розвитку, навчання і виховання;проведення інформаційно-просвітницької роботи у закладі освіти серед педагогічних працівників, батьків і дітей з метою недопущення дискримінації та порушення прав дитини, формування дружнього і неупередженого ставлення до дітей з ООП.

Номер слайду 13

БАЗОВА КОМАНДА: КЛАСНИЙ КЕРІВНИК, АСИСТЕНТ УЧИТЕЛЯ,АСИСТЕНТ ДИТИНИ,ЗДОБУВАЧ ОСВІТИ,БАТЬКИ КОМАНДА ПІДТРИМКИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ: КОНСУЛЬТАНТИ НАУКОВИХ ЗАКЛАДІВ,МІСЦЕВІ СЛУЖБИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ,ЛІКАРІ-ФІЗІОТЕРАПЕВТИ,СІМЕЙНИЙ ЛІКАР,ЛІКАРІ-ПСИХІАТРИ,ФАХІВЦІ ІНКЛЮЗИВНО- РЕСУРСНОГО ЦЕНТРУШКІЛЬНА КОМАНДА: ГОЛОВНИЙ КООРДИНАТОР: ДИРЕКТОРКООРДИНАТОР ДІЙ: ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА,ШКІЛЬНИЙ ПСИХОЛОГ,УЧИТЕЛЬ-ДЕФЕКТОЛОГ,ЛОГОПЕД,СОЦІАЛЬНИЙ ПЕДАГОГ,ВЧИТЕЛЬ-РЕАБІЛІТОЛОГ,УЧИТЕЛЬ ЛІКУВАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ,МЕДПРАЦІВНИКСКДАД КОМАНДИ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ

Номер слайду 14

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ДІЯЛЬНОСТІ КППСповага до індивідуальних особливостей дитини з ООП;дотримання інтересів дитини з ООП, недопущення дискримінації та порушення її прав;командний підхід;активна співпраця з батьками дитини з ООП, залучення їх до освітнього процесу і розробки ІПР;міжвідомча співпраця.

Номер слайду 15

Завданням класних керівників, вихователів, шкільного психолога та соціального педагога і асистента вчителя є сприяти усвідомленню батьками їх власної відповідальності не лише за утримання, але і за виховання, рівень навчальної успішності їх дітей. Успішність навчання як і будь-якого іншого виду діяльності залежить в першу чергу від рівня вмотивованості учня, а також від наполегливості у досягненні мети. Саме батьки повинні формувати у своїй дитині позитивне ставлення до школи та навчання, заохочувати її пізнавальну активність, плекати любов до книги, показати дитині важливість успішного навчання для формування подальших життєвих перспектив.

Номер слайду 16

ЗАНЯТТЯ З ПРАКТИЧНИМ ПСИХОЛОГОМ,СОЦІАЛЬНИМ ПЕДАГОГОМ

Номер слайду 17

методики у роботі з батьками. Форми і Відвідування батьків удома. Запрошення батьків до школи. Класні батьківські збори. День відкритих дверей для батьків у школі. Бесіди і лекції на педагогічну тематику. Тематичні вечори, вечори запитань та відповідей. Дематичні вечори, вечори запитань та відповідейІндивідуальна робота з батьками. Онлайн-спілкування. Онлайн-зустрічі.

Номер слайду 18

В нашому закладі організовано ефективну та результативнувзаємодію ліцею та батьківської громадськості: між школою та батьками склалась атмосфераспівробітництва, взаєморозуміння в досягненні мети; спілкування педагогів та батьків – це партнерськавзаємодія: спільно радимося, розмірковуємо, вирішуємо; батьки впевнені в професійності та компетентностіпедагогічних працівників і в їх знаннях; склались добрі довірливі стосунки на основідоброзичливості, щирості, взаємодопомоги та взаємоповаги; школа, сім’я, громадськість регіону – одна шкільнародина

Номер слайду 19

Педагогіка партнерства є ключовим елементом у створенні інклюзивного освітнього середовища, де діти з ООП зможуть максимально розвивати свій потенціал, відчуватимуть підтримку та почуватимуть себе щасливими та захищеними.

Номер слайду 20

Thank You!