Презентація «Пелікан рожевий – птах року 2015 року»

Про матеріал
Дану презентацію можна використати як додаткову інформацію при проведенні позакласних заходів, під час гурткової роботи; матеріал, який може бути використано на уроці біології, природознавства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕЛІКАН РОЖЕВИЙ

Номер слайду 2

ПЕЛІКАН РОЖЕВИЙ Тип: Хордові (Chordata) Підтип: Черепні (Craniata) Надклас: Щелепні (Gnathostomata) Клас: Птахи (Aves) Ряд: Веслоногі, або Пеліканоподібні (Steganopodes, або Pelecaniformes) Родина: Пеліканові (Pelecanidae) Рід: Пелікан (Pelecanus) Вид: Рожевий пелікан

Номер слайду 3

ПЕЛІКАН РОЖЕВИЙ Опис Пелікан рожевий (Pelecanus onocrotalus) — великий птах масою 10-12 кілограм, довжина крила у самців 70-75 см, у самиць — 64-69 см, розмах крил 1.7-2 метри. Пір'я дорослого птаха біле з рожевим відтінком. Махові пера крил чорні з білими стрижнями, при цьому другорядні махові світліші за першорядні. Навколо ока є неоперене кільце жовтого або сірого кольору

Номер слайду 4

ПЕЛІКАН РОЖЕВИЙ Рожевий пелікан на території України — сезонний мігрант. В українській частині дельти Дунаю молоді пелікани з колоній румунської частини дельти (стають на крило в серпні) з'являються в середині вересня.

Номер слайду 5

Поширення пелікана рожевого Рожеві пелікани в українській дельті Дунаю

Номер слайду 6

Cередовище існування З 2000 року поодинокі гнізда рожевого пелікану час від часу виявляються співробітниками Дунайського біосферного заповідника в українській частині дельти Дунаю. На прольоті та влітку зустрічається в дельті Дунаю та на придунайських водоймах (лиман Сасик, придунайські прісноводні озера), на лиманах у межиріччі Дністра і Дніпра, в районі Чорноморського Біосферного Заповідника, біля берегів Кримського півострова, подекуди на азовському узбережжі.

Номер слайду 7

Спосіб життя Гніздиться рожевий пелікан від південно-східної Європи (дельта Дунаю). Зимує в північно-східній Африці, частково на півдні Азії. Харчується рожевий пелікан, як і всі пелікани, переважно рибою. Пірнати пелікани не можуть і, здобуваючи рибу, занурюють під воду шию або переднюю частину тулуба.

Номер слайду 8

Місця перебування Гніздиться на великих слабопроточних та стоячих прісних порослих очеретом водоймах, багатих на рибу; зрідка на солоних акваторіях без рослинності, з низькими острівцями.

Номер слайду 9

Чисельність В Україні, місцями численний у дельті Дунаю та на придунайських водоймах (у літньо-осінній період буває до 7000). На схід від дельти Дунаю вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів кількість птахів значно зменшується (але зустрічаються зграї понад 250 особин). Зграя рожевих пеліканів у повітрі

Номер слайду 10

Розмноження Гніздиться колоніями від кількох десятків до багатьох сотень пар. Кладка з 2, рідше з 1-3 яєць. Яйця відносно невеликі: вагою 150–200 грам, 80-112 мм завдовжки, 50-75 мм завширшки, з товстою білою шкарлупою без плям. Насиджує переважно самиця 30-39 днів, на час годівлі на гнізді її замінює самець. Статевозрілим рожевий пелікан стає у 3-річному віці. Живиться майже винятково рибою.

Номер слайду 11

Є випадки одержання потомства в зоопарках України (Київ, м. Мена Чернігівської обл.). Розмножується в багатьох зоопарках світу.

Номер слайду 12

Заходи охорони Вид занесено до Червоної книги України. Охороняється в Дунайському біосферному заповіднику (рекомендовано здійснити охоронний режим у повному обсязі, не використовувати акваторії заповідника для рибного господарства).

Номер слайду 13

ПТАХИ – НАШІ ДРУЗІ БЕРЕЖІТЬ ПТАХІВ

Номер слайду 14

ppt
Додано
23 січня 2019
Переглядів
1685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку