Презентація "Переказ тексту "Граченя" до уроків української мови

Про матеріал

Розробка уроку до написання переказу містить орфографічну, підготовку ,прислів"я, загадки, інтерактивні вправи : складання сенкану та асоціативний кущ ,план та опорні слова.В презентації багато ілюстрацій до даної теми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок зв′язного мовлення. Переказ “Граченя”Підготувала вчитель початкових класів КЗ Верхівцевського НВК Попова Л. П.

Номер слайду 2

Складіть прислів′я. Як птиць не гусениць багато буде. ЗАГАДКАЧорний пан за плугом ходить, Черв’яків, жуків знаходить, Сторож вірний, друг полів, Перший вісник теплих днів. 

Номер слайду 3

Грак - типовий житель Євразії. Тривалість життя: до 22 років., Дорослі граки - практично всеїдні птахи. Вони харчуються комахами, фруктами, черв'яками, насінням, гризунами та зернами злаків. У колонії граків існує певний порядок, відповідно до якого, старі та досвідченіші птахи гніздуються в центрі, а по краях знаходяться гнізда молодих. Завдяки цьому гнізда в центрі краще захищені.

Номер слайду 4

 Граки разом з іншими представниками родини воронових наділені високими розумовими здібностями. Так, в одному з досліджень граки не могли дістатится до хробака, який плавав у вузькій високій склянці з водою. Птахи здогадалися кидати камінці у склянку. Граки швидко зрозуміли, що чим більші камінці будуть у воді, тим швидше підійметься її рівень. Граки – корисні птахи, вони знищують безліч гризунів і шкідливих комах. У пошуках їжі, вони відлітають від своїх гнізд на відстань 3 і більше кілометрів. Будьмо і ми їхніми друзями! 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Асоціативний кущчорнийпташенязграячервяквеснагніздожива природа

Номер слайду 7

Граченя  Під час грози блискавка відчахнула від ясена гілку, на якій було грачине гніздо.

Номер слайду 8

Випало з гнізда граченя і, мабуть, загинуло б, та його підібрав Дмитрик. 

Номер слайду 9

Узяв хлопчик коробку з-під торта, намостив сінця і посадив туди пташеня. Так і підростало воно поволеньки. Дмитрик давав йому розмочену в молоці булку, а мама ще й сиром, салатом та яєчним жовтком підгодовувала. 

Номер слайду 10

Згодом з’явились у дворі маленькі каченята. Граченя почало пастися з ними.  Під осінь молодий грачок уже добре літав. А потім, як дихнуло прохолодою, пристав до грачиної зграї і полетів у вирій. 

Номер слайду 11

Вірить Дмитрусь, що навесні його вихованець повернеться і обов’язково постукає до них у вікно. 

Номер слайду 12

 - Що сталося під час грози? - Хто підібрав граченя? - Чому він це зробив? - Куди поклав хлопчик пташку? - Навіщо він намостив у коробку сінця?

Номер слайду 13

- Як доглядав Дмитрик за пташкою? - Чим годувала граченя мама? - З ким згодом почав пастися молодий грачок? - Що було восени? - У що вірить Дмитрусь? 

Номер слайду 14

- Хто головні герої твору? - Який це текст за метою? - Яка його тема? - Що хотів нам сказати автор? - Яка головна думка твору? До чого він нас закликає? - Як би ви вчинили на місці хлопчика? 

Номер слайду 15

Підібрать прикметники. Гніздо грачине. Булка розмочена у молоціЖовток яєчний. Каченята маленькіГрачок молодий. Зграя грачина

Номер слайду 16

Складання«Сенкану».Іменник.                            2  прикметники.            Порівняння.    Речення.  Асоціація.                       

Номер слайду 17

  Добір синонімів Граченя – Дмитрик –Відчахнула –Поволеньки – Дихнуло прохолодою-Пристав – Вирій-

Номер слайду 18

ПЛАН 1. Граченя в біді. 2. Догляд за пташкою. 3. Дружба з каченятами. 4. У вирій. 5. Віра Дмитрика. 

Номер слайду 19

Орфографічна підготовка відчахнула ,грачине гніздо, граченя мабуть,  узяв коробку, з-під, намостив сінця, пташеня, поволеньки , розмочену ,  

Номер слайду 20

згодом, з’явились, каченята, дихнуло пристав до зграї, полетів у вирій ,навесні , вихованець, повернеться, обов’язково ,постукає.  

Номер слайду 21

Самоперевірка робіт за пам’яткою 1. Чи чітко передано думку? 2. Чи використано повтори? 3. Чи всі слова використані доречно? 

pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
4544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку