Презентація: "Перша світова війна".

Про матеріал
В презентації надано ілюстрований, із карто - схемами матеріал з історії Першої світової війни. Для проведення онлайн уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша світова війна(1914. 1. VІІІ – 1918. 11. ХІ)

Номер слайду 2

1914.28. VІ - в Сараєві сербський студент Гаврило Принцип убив ерцгерцога Франца Фердинанда, спадкоємця австро-угорського престолу. Студент був членом організації «Млада Босна». Станом на 1914 рік найбільш напружені відносини склалися на Балканському півострові. Продовжувався процес розпаду Османської імперії.

Номер слайду 3

1912 – Перша Балканська війна. Внаслідок двох Балканських війн продовжився розподіл територій між балканськими державами. В цей процес активно втрутилися провідні держави Європи (Велика Британія, Франція, Австро – Угорщина, Російська імперія). За рахунок Османської імперії додали території Сербія, Чорногорія, Болгарія, Греція. Була утворена Албанія. Лише Румунія отримала за рахунок Болгарії Південну Добруджу.

Номер слайду 4

1913 – Друга Балканська війна. Під час Другої Балканської війни Сербії, Греції, Османської імперії проти Болгарії, Болгарія втратила частину територій на користь Сербії, Греції, Османської імперії. Нестабільністю на Балканах скористалися Російська імперія, Велика Британія, які руками Сербії спробували нанести удар по Австро - Угорщині. Фінансуя терористичні сербські організації, вони й спонукали їх до дестабілізації ситуації в регіоні. Подією, яка роздмухала пожежу світової війни, й стало вбивство в Сараєво.

Номер слайду 5

23. VІІ - Австро-Угорська імперія висловила звинувачення, що за вбивством стоять сербські діячі й висунула ультиматум до Королівства Сербія, щоб та покарала причетних до скоєного та допустила австро-угорську поліцію на свою територію. У той же день Сербія оголосила мобілізацію і повідомила, що погоджується на умови ультиматиму лише частково.28. VІІ - Австро-Угорська імперія оголосила Королівству Сербія війну. Росія оголосила спочатку часткову, а потім і загальну мобілізацію. 1914.1. VІІІ Німеччина оголосила Росії війну. Надалі, - Франції; Бельгії.4. VІІІ - війну Німеччині оголосила Британія. Хронологія подій

Номер слайду 6

1914 р.4. VІІІ - німецьки війська вторглися у Бельгію та Люксембург. («план Шліффена»). Французьки війська вступили в Ельзас - Лотарингію і рушили на Берлін. Після запеклих боїв фронт стабілізувався на лінії р. Іпр (північна Бельгія) - м. Верден (Франція).

Номер слайду 7

На Балканах серби прикували до себе значні австрійські сили під Белградом.1. ХІ.1914 року, у війну на боці Центральних країн увійшла Туреччини.

Номер слайду 8

На Східному фронті, у середині серпня дві російські армії (генералів П. Ранненкампфа і О. Самсонова) вторглися у Східну Пруссію. Німецькі війська оточили й розбили їх.

Номер слайду 9

У Галицькій битві 18 серпня — 21 вересня 1914 р. російська армія захопили Львів і, розвиваючи наступ, взяли в облогу фортецю Перемишль. За результатами Галицької битви російські війська оволоділи Східною Галичиною, Північною Буковиною і вийшли до Карпатських перевалів.

Номер слайду 10

На Західному фронті німецькі війська підійшли до Парижа й форсували річку Марна. 5—12 вересня 1914 р. тут відбулася грандіозна битва. Французьким військам вдалося зупинити німецькі війська й перейти в наступ. За висловом французьких солдатів, відбулося «диво на Марні», у результаті якого Німеччина зазнала поразки, план «Бліц кригу» було зірвано.

Номер слайду 11

У ніч із 15 на 16 жовтня 1914 р. за сприяння турецького уряду німецькі крейсери «Гебен» і «Бреслау» обстріляли міста Севастополь, Одесу, Феодосію й Новоросійськ. Антанта оголосила війну Османській імперії. Виник російсько-турецький Кавказький фронт, що простягався на 350 км. Спроби наступу турецької армії були невдалими. У Сарикамиській битві (грудень 1914 — січень 1915 р.) російські війська розгромили основні сили Туреччини. Російська армія розгорнула наступ та увійшла на територію Туреччини.

Номер слайду 12

Наприкінці 1915 р. із 2,1 млн вірменів у країні залишилося лише 600 тис. осіб. Цю депортацію вважають першим масштабним проявом геноциду. З кінця літа 1914 р. настала «сидяча», або «окопна», війна - війська копали шанці й не вели масштабних бойових дій.

Номер слайду 13

1914.9. ХІ - в Тихому океані австралійський крейсер «Сідней» потопив німецький корабель «Інден». Німецька ескадра адмірала Шпее затопила два британські судна біля узбережжя Чилі, але у грудні 1914 р. сама була потоплена ескадрою адмірала Стерді. Наприкінці 1914 р. німецький флот зосередився у Балтійському морі.

Номер слайду 14

Кампанії 1915. Німецько-австрійський наступ на Сході. Навесні німці завдали поразки російським військам біля Мазурських озер. По тому у травні німецько- австрійські війська прорвали російську оборону на південному фланзі російського фронту на ділянці завдовжки у півсотні кілометрів і на осінь зайняли Польщу, Галичину й частину Білорусі та Прибалтики.2—10. V.-Х. Горлицький прорив.1915 р. австро-угорські війська прорвали російський фронт між Горліце й Тарнувом і перейшли в наступ. VІІ - німецькі війська розпочали наступ у Польщі та Литві. У серпні вони захопили Варшаву. До кінця воєнної кампанії 1915 р. на Східному фронті німецькі та австро-угорські війська захопили Польщу, Литву, частину Латвії та Білорусі, Галичину, Буковину та частину Волині. Втрати російської армії досягли 850 тис. убитими й пораненими та 900 тис. полоненими. Результатом воєнної кампанії став перехід до позиційної війни на всьому Східному фронті.

Номер слайду 15

Наприкінці квітня 1915 р. Італія підписала таємний Лондонський договір з Англією, Францією та Росією й за 50 млн фунтів англійської позики зобов’язалася через місяць відкрити новий фронт проти Центральних держав. У підсумку одинадцяти сутичок біля р. Асонзо (1915-1917) австрійські дивізії повністю блокували італійську армію, яка зазнала набагато масштабніших втрат (725 тис.), ніж австрійці. Дванадцята битва на р. Асонзо, відома як битва при Капоретто, закінчилася перемогою австрійської армії.

Номер слайду 16

На початку вересня 1915 р. Болгарія офіційно приєдналася до блоку Центральних держав. Усю територію Сербії було окуповано. На початку 1916 р. акт капітуляції підписав уряд Чорногорії.

Номер слайду 17

1915. V – наступ німецьких військ в районі р. Іпру, уперше застосувавши отруйні гази. У результаті німецької газової атаки понад 5 тис. британських і французьких вояків загинули, а ще 10 тис. отримали тяжкі отруєння.

Номер слайду 18

КАМПАНІЇ 1916 РОКІВВЕРДЕНСЬКА М’ЯСОРУБКА.1916.ІІ - німецьке командування розпочало штурм французького міста Вердена. Командувач обороною міста Ф. Петен неухильно виконував наказ за будь-яку ціну утримати Верден. Місто насправді було врятоване, але ціною перемоги стала загибель французької армії. Бойовий дух Франції був підірваний; вона сумувала за жертвами Вердена до закінчення війни. Не меншими були і німецькі втрати. У цілому на полі бою загинуло понад 700 тис. французьких і німецьких солдатів. Наступ під Сомми. Упродовж восьми днів на німецьку оборону було скинуто 52 тис, тонн боєприпасів, а 1 липня 1916 р. англійці й французи пішли у наступ. Втративши 400 тис. чол. (втрати серед французів становили 200 тис., а серед німців - 800 тис.), англійці здобули менше, ніж було пролито крові, яка забарвила води Сомми в червоний колір...

Номер слайду 19

Румунія вступила у війну на боці Антанти й оголосила війну Австро-Угорщині. За це держави Антанти пообіцяли віддати Румунії Трансильванію, частину Буковини й Банат. Проте румунські війська були розгромлені німецькими, австро-угорськими й болгарськими дивізіями, а країну було окуповано. Росії довелося рятувати нового союзника, перекинувши до Румунії значні сили. У 1916 р. тут утворився Румунський фронт. Брусиловський прорив. 1916. VІ - російська армія на чолі з О. Брусиловим прорвала на Східному франті лінію оборони австрійських і німецьких військ на ділянці близько 350 км. Втративши 1,5 млн чол., німці й австрійці залишили Луцьк і Чернівці. За 11 днів росіяни просунулися на більш як 70 км, що для Першої світової війни було небаченою раніше швидкістю. Наступу О. Брусилова сприяв і вступ у серпні у війну Румунії, хоча румунська армія й зазнала блискавичної поразки від болгарських і турецьких військ, у результаті якої впав Бухарест.

Номер слайду 20

Німеччина та її союзники опинилися в морській блокаді. У Північному морі панував флот Великої Британії, Середземне море контролювали британський і французький флоти. Росія володарювала на Чорному морі.22 вересня 1914 р. німецький підводний човен поблизу узбережжя Нідерландів за одну атаку потопив три британські крейсери. У лютому 1915 р. Німеччина оголосила води, що омивають Велику Британію, зоною бойових дій. На початку травня 1915 р. об'єктоматаки став британський лайнер «Лузитанія» із 1960 пасажирами на борту, серед яких було 124 американці. Загинуло 1198 осіб. 31 травня — 1 червня 1916 р. у Північному морі, біля Ютландськогопівострова (Данія), відбулася єдина за всю війну велика морська битваміж британським та німецьким флотами.

Номер слайду 21

Події 1917-1918 років. Вихід Росії з війни.1917.ІІІ – Микола ІІ відрікся від престолу. До влади прийшов Тимчасовий уряд.

Номер слайду 22

Вступ у війну США – 1917. ІV.61917.2.ІV - В. Вілсон звернувся до конгресу з посланням, закликавши оголосити війну Німеччині. На початку 1917 р. під час весняної кампанії на Західному фронті в районі міста Реймс за наказом французького командувача генерала Робера Нівеля, війська Антанти атакували противника. Наступ провалився й увійшов в історію як «бійня генерала Нівеля». Р. Нівеля усунули з посади. Війська Антанти очолив генерал Анрі Філіпп Петен.

Номер слайду 23

1917. Х – повалено владу Тимчасового уряду. До влади прийшов уряд під керівництвом В. Леніна – влади рад робітничих і солдатських депутатів. Ленінський уряд фактично вийшов з війни. Та розпочав перемовини з німецьким урядом про мир.

Номер слайду 24

1917. VІІ-ХІ – невдалий наступ британській та французькій армій в районі містечка Іпр.1917.12. VІІ - німецьке командування наказало вперше застосувати під Іпром ще одну нову хімічну зброю — гірчичний газ, який згодом за місцем боїв назвали іпритом.

Номер слайду 25

1917. ХІІ – переговори у Брест-Литовську про мир між Німеччиною і радянською Росією. У березні 1918 р. у м. Бересті-Литовському більшовистська Росія, поступившись німцям територією понад 1 млн кв. км з населенням 62 млн осіб, уклала сепаратний мир з Німеччиною, Австро-Угорщиною, Болгарією та Туреччиною і вийшла з війни. Російського фронту більше не існувало й Німеччина повністю зосередила свої армії на Заході.

Номер слайду 26

Вся територія України опинилася під владою німецької військової адміністрації.

Номер слайду 27

1918.ІІІ - німецький наступ на Марні. Союзники домовилися між собою про єдиного командувача всіх їхніх сил - французького маршала Ф. Фоша. Оборонна лінія союзників прогнулася, але не прорвалася. Німці, які тепер атакували, зазнавали таких само жахливих втрат. Воєнні дії в 1918 р.

Номер слайду 28

1918.8.І - президент США В. Вільсон оприлюднив «14 пунктів», де висловив своє бачення принципів побудови міждержавних відносин у післявоєнному світі.«14 пунктів»1) відкриті мирні договори;2) свободу судноплавства;3) усунення економічних бар'єрів;4)встановлення гарантій для забезпечення скорочення озброєнь;5) справедливе врегулювання колоніальних питань;6) визволення від німецької окупації території Росії і надання їй безперешкодних можливостей для визначення політичного розвитку, національної політики і вступу до «співтовариства вільних націй»;7) визволення і відновлення Бельгії;8) повернення Франції Ельзасу та Лотарингії, звільнення окупованих районів Франції;9) уточнення кордонів Італії згідно з національними ознаками; 10) надання автономії народам Австро-Угорщини;11) визволення від німецької окупації Румунії, Сербії та Чорногорії, надання Сербії виходу до моря;12) самостійне існування турецьких та автономія інонаціональних частин Османської імперії;13) відновлення Польської держави;14) утворення Ліги Націй.

Номер слайду 29

1918. 8. VІІІ – війська Антанти за допомогою 450 танків, змусили німців відступити. Американці висаджувалися на узбережжі Франції цілодобово. Італійці атакували австрійську армію з півдня.

Номер слайду 30

У серпні було зайнято і звільнено Сербію, а у наступні місяці Туреччина зазнала поразки у Вірменії та Сирії. За умовами Брест – Литовського договору в березні 1918 року, між Росією та Німеччиною з Османською імперією території сучасних Грузії, Азербайджану, Вірменії перейшли під контроль німецьких і турецьких військ. У березні з війни вийшла Болгарія, у жовтні - Туреччина, а в листопаді - Австро-Угорщина.

Номер слайду 31

Закінчення війни. Комп’єнське перемир’я. У серпні було зайнято і звільнено Сербію, а у наступні місяці Туреччина зазнала поразки у Вірменії та Сирії.Італійці атакували австрійську армію з півдня. У березні з війни вийшла Болгарія, у жовтні - Туреччина, а в листопаді - Австро-Угорщина.1918.11. ХІ 11.00 - підписано перемир’я.

Номер слайду 32

Наслідки Першої світової війни. Революція в Росії на певний час виключила її із групи провідних держав. Позиції Великої Британії та Франції послабилися внаслідок зростання впливу США та Японії. Німеччина, Австро-Угорщина, Болгарія й Туреччина, які зазнали поразки у війні, залишили групу країн, що визначали світову політику. Війна призвела до розпаду чотирьох імперій — Німецької, Російської, Австро-Угорської та Османської. На території Європи утворилися й відстояли свою незалежність нові держави — Польща, Чехословаччина, Королівство сербів, хорватів і словенців, Австрія, Угорщина, Фінляндія, Литва, Латвія, Естонія. Приблизно на 70 % сучасні міждержавні кордони в Європі сформувалися за результатами Першої світової війни.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бичівник Олександр Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гусак Віта Олексіївна
    Гарна робота! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 травня 2023
Переглядів
2340
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку