Презентація "Письмове додаваня чисел. Розв'язуваня задач з буквеними даними".

Про матеріал
Презентація складається з 21 слайду. Вміщує анімаційні елементи та мультяшних геров, які будуть допомагати учням засвоїти знання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПИСЬМОВЕ ДОДАВАННЯ ЧИСЕЛ. РОЗВ'ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ З БУКВЕНИМИ ДАНИМИ3 КЛАС

Номер слайду 2

Письмове додавання чисел. Мета: ознайомити з алгоритмом виконання письмового додавання трицифрових чисел із переходом через розряд; удосконалювати навички роботи над задачами різних видів; розвивати мислення, увагу, пам’ять; виховувати інтерес до уроків математики.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів. Які прийоми додавання і віднімання круглих чисел ви знаєте? Усний та письмовий. У чому відмінність між усними прийомами і письмовими прийомами?За усного прийому обчислення вираз записують у рядок, а за письмового – у стовпчик. При усному прийомі арифметичні дії розпочинаємо з найвищого розряду, а при письмовому – з нижчого розряду.

Номер слайду 5

Два числа, що складаються з двох і більше цифр, зручно складати в стовпчик. Для цього запишемо числа одне під одним із дотриманням розрядів. Додавання відбувається із права на ліво: спочатку складаються одиниці, потім десятки, сотні і так далі. Сума кожного стовпчика записується під ним. Якщо сума стовпця складається із двох цифр, перша з них додається до наступного стовпця. У стовпчик можна складати будь-яку кількість чисел. Алгоритм складання трьох і більше чисел такий самий, як і для двох чисел.

Номер слайду 6

Пояснення нового матеріалу. Запам’ятай правило!Додавання трицифрових чисел виконується порозрядно: сотні додаємо до сотень, десятки до десятків, одиниці до одиниць. 235+141 Міркуй так:235 — це 2сотні 3 десятки 5 одиниць141 — це 1 сотня 4 десятки 1 одиниця. Додаю сотні до сотень: 2 сотні+1 сотня= 3 сотні. Це число 300. Додаю десятки: 3 десятки +4 десятки=7 десятків. Це число 70. Додаю одиниці: 5 одиниць+1 одиниця=6 одиниць. Це число 6.300+70+6=376 Отже, 235+141=376

Номер слайду 7

Обчислити значення виразу 457+ 518 975 Під час обчислення прикладів такого виду міркуйте так:— До 7 одиниць додати 8 одиниць, буде 15 одиниць. 15 одиниць — це 1 десяток і 5 одиниць. Цифру 5 запишемо під одиницями, а один десяток додамо до десятків. До 5 десятків додати 1 десяток, буде 6 десятків та ще 1 десяток, буде 7 десятків. Цифру 7 запишемо під десятками. Тепер додаємо сотні: 4 сотні додати 5 сотень буде 9 сотень. Цифру 9 запишемо під сотнями. Одержимо суму 975.

Номер слайду 8

582+ 294 876 До 2 одиниць додати 4 одиниці, отримаємо 6 одиниць. Цифру 6 запишемо під одиницями. До 8 десятків додати 9 десятків, буде 17 десятків – це 1 сотня і 7 десятків. 7 десятків записуємо під десятками, а сотні додаємо до сотень. 5 сотень та 2 сотні буде 7 сотень, та ще 1 сотня буде 8 сотень. Одержимо суму 876.

Номер слайду 9

Прокоментуйте виконання дій додавання в стопчиках за алгоритмом

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Спробуймо виконати письмові обчислення!

Номер слайду 12

Розвязування задач з буквеними даними. Мета: ознайомити учнів із задачами з буквеними даними. Формувати ключову компетентність - уміння вчитись через: вміння добирати й застосовувати потрібні знання і способи діяльності для розв'язування навчальної задачі; використовувати здобутий досвід у конкретній навчальній або життєвій ситуації; усвідомлювати, аналізувати, оцінювати результати своєї діяльності. Вдосконалювати, оцінювати результати своєї діяльності. Вдосконалювати обчислювальні навички. Розвивати логічне мислення, математичне мовлення. Виховувати уважність.

Номер слайду 13

Привіт! Мене звати Черв’ячок і я познайомлю тебе з задачами з буквеними даними.Існує два види математичних виразів. Якщо вираз містить тільки числа і знаки математичних дій, він називається числовим. Якщо ж у виразі поряд із числами присутні змінні, що позначаються буквами, або чисел немає взагалі, вираз складається тільки зі змінних і знаків математичних дій, він називається алгебраїчним (буквеним).

Номер слайду 14

Принципова відмінність числового значення від алгебраїчного полягає в тому, що у числового виразу значення тільки одне. Наприклад, значення числового виразу 56-2-3 завжди дорівнюватиме 50, нічого змінити не можна. В алгебраїчного ж виразу значень може бути безліч, адже замість букви можна підставити будь-яке число. Так, якщо у виразі b - 7 замість b підставити число 9, значення виразу дорівнюватиме 2, а якщо 200 — складатиме 193.

Номер слайду 15

Запам’ятай!✵ Числові вирази — вирази, складені з чисел, знаків математичних дій і дужок.✵ Буквені вирази — вирази, складені з чисел, букв знаків математичних дій і дужок.

Номер слайду 16

Задача 1 На дереві сиділо 8 горобців, а синичок — на 3 менше. Скільки всього пташок сиділо на дереві? 1)8−3=5 (пт.) — синичок; 2)8+5=13 (пт.) Відповідь: 13 пташок сиділо на дереві. Задача 2 На дереві сиділо 8 горобців, а синичок — на a менше. Скільки всього пташок сиділо на дереві? 1)8−a (пт.) — синичок; 2)8+(8−a) (пт.) Відповідь: 8+(8−a) пташок сиділо на дереві. Розглянь подані задачі і порівняй їх.

Номер слайду 17

Зверни увагу!

Номер слайду 18

Я підготував для тебе декілька задач. Знайди ту, у якій відповіддю буде не число, а вираз.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УРОК!

pptx
Додав(-ла)
Якубова Тетяна
Пов’язані теми
Математика, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
8 січня
Переглядів
209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку