Презентація. "Поема «Мойсей» — одна з вершин творчості І. Я. Франка

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури "Поема «Мойсей» — одна з вершин творчості І. Я. Франка".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теорія літератури Модернізм в українській літературі — літературний стиль та період в історії української літератури, що досяг найбільшого поширення у 1900—1940-х роках, хоча його елементи присутні в літературному процесі до 1980-х років. Одним із найважливіших гасел модернізму була ідея служіння красі й відмова від суспільно-політичної ангажованості. Головне гасло модернізму — «мистецтво для мистецтва».

Номер слайду 2

Риси модернізму: • Умовність. Відбувається перехід від точного реалістичного відтворення світу до нового, метафоричного, інакшого, такого, який існує в уяві митця. • Індивідуалізм – коли у центрі постає «Я» автора, героя, читача. (відмова від типізації) • Поглиблений психологізм. Нова форма пізнання та переосмислення світу - Змалювання яскравої, неповторної особистості. – Рефлексія. Модерністи рухалися «вглиб» людини, прагнули її зрозуміти, розібратися в її внутрішньому світі, який не існує ізольовано від зовнішніх обставин. Культ героїзму, боротьби, свободи. - Звернення до фольклору, міфології, біблійних, екзотичних тем, розроблених фантастичних образів і сюжетів.

Номер слайду 3

ПОЕМА «МОЙСЕЙ» — ОДНА З ВЕРШИН ТВОРЧОСТІ І. Я. ФРАНКА Як жити українцям? Якими шляхами йти? Яким вождям довіряти свою долю?

Номер слайду 4

«Мойсей» Франка — це заповіт українському народові. О. Білецький

Номер слайду 5

Однією з високохудожніх перлин української літератури є написання Франком І. Я. в 1905 році глибоко патріотичної поеми «Мойсей»

Номер слайду 6

скульптуру Мікеланджело «Мойсей». 1904 рік – Франко відвідав Італію, де мав змогу побачити

Номер слайду 7

У передмові до поеми «Мойсей» Франко писав: «Основною темою поеми я зробив смерть Мойсея, як пророка, не признаного своїм народом.Ся тема в такій формі не біблійна, а моя власна, хоч і основана на біблійнім оповіданні».

Номер слайду 8

Мойсе́й означає витягнений чи врятований з води Одного разу Мойсею явився Господь у вигляді тернового куща, що горів вогнем, і сказав, звертаючись до нього, що зрозумів страждання свого народу і вирішив звільнити його і вивести в іншу землю,тому Мойсей мав піти до фараона, всім розповісти про своє видіння і передати волю Господа. Проте фараон не погодився Відпустити ізраїльський народ з Єгипту, а життя євреїв ще погіршилося. І тоді Господь послав кару на Єгипет: вода перетворилася на кров, трапилося нашестя жаб та мух, епідемія язви, град, сарана та темрява, смерть всіх первістків та всього первородного від тварин. Лише після цього фараон відпустив євреїв і після 430 років життя в Єгипті вони залишили його. Ця подія — вихід євреїв з Єгипту  — велике свято для іудеїв. Вільям Блейк «Мойсей і палаючий кущ» О. Іванов «Спілкування Мойсея з Богом»

Номер слайду 9

Біблія розповідає, що після переходу через Червоне море, коли Мойсей привів ізраїльтян у пустелю, Бог призвав його на гору Синай, на те саме місце, де Мойсей розмовляв із охопленим полум'ям кущем, а також добув воду зі скелі ударом патериці. Мойсей жив на горі 40 днів та 40 ночей, і за цей проміжок часу він отримав безпосередньо від бога Десять заповідей. Потім Мойсей спустився з гори передати заповіді своєму народу І.П. Мартос .Рельєф з Мойсеєм, який точе воду зі скелі. Казанський собор в Петербурзі. Мойсей вибиває воду зі скелі в пустелі, полотно Бак'якки

Номер слайду 10

Мойсей відмовився від думки знищити ізраїльтян повністю й стати батьком великої нації тільки зі своїх нащадків. Замість цього він сказав народу, що вони блукатимуть у пустелі сорок років, поки всі, кому на ту мить було понад двадцять, і хто відмовився увійти в обіцяну землю, помруть, і тільки їхні діти зможуть увійти в Ханаан і стати його володарями. Мойсей, який розбиває скрижалі. Рембрандт.1659 р. Мойсей тримає мідного змія, який лікував ізраїльтян від отруйних укусів змій. Картина Джона Еверетта Мілле

Номер слайду 11

Літературний рід: ліро-епос Жанр “Мойсей” Франко: філософська ліро-епічна поема Напрям: модернізм Стиль – неоромантизм. Тема: зображення “смерті Мойсея як пророка, не признаного своїм народом”. Головна ідея поеми “Мойсей” – це заклик вірити у свій народ, позбутися рабської психології й будувати нове життя; віра автора в невичерпні сили народу, в те, незважаючи на тяжкі поневіряння, український народ буде щасливим в майбутньому. Головні герої: ліричний герой, пророк Мойсей – головний герой поеми,новий поводир Єгошуа ( уособлює нове покоління вільних людей), Єгова (Бог), Авірон та Датан – супротивники Мойсея, єврейський народ ,Азазель (демон пустелі)

Номер слайду 12

«Незавершене речення» 1. В перекладі Мойсей означає… 2. Структурно поема складається із… 3. За жанром «Мойсей» є … 4. Композиція твору ускладнена … 5. Головну ідея твору автор розвиває в … 6. Вступ-пролог написаний новою ліричною формою … 7. Критики називають Пролог… 8. Датою народження поеми є 9. Великий віршований твір, де порушуються важливі проблеми минулого, сучасного й майбутнього, називається… …знайдений у воді …пролога та 20 пісень …філософською ліро-епічною поемою …притчею-казкою, легендою про Оріона , монологами та діалогами …пролозі …терциною …духовним заповітом українському народові …1905 р. …поемою

Номер слайду 13

Робота з прологом до «Мойсея» Народе мій, замучений, розбитий… (знаменитий пролог до поеми написаний випадково, бо під час друку сталася технічна помилка – порожні перші сторінки. За ніч великий майстер пише неперевершений шедевр). “Тут автор отожнюється із співцем, трибуном свого народу…” (З.Франко)

Номер слайду 14

Якими думами сповнений вступ до поеми? Для чого пророк нагадує своєму народові про рабське минуле і Божий задум? Чим керується Мойсей у своїх діях? У поемі є притча про терен? Кого символізує ця рослина? Чи доречним є порівняння іудеїв з тереном? Яке ваше враження від поеми «Мойсей»?

Номер слайду 15

“МОЙСЕЙ” ІВАНА ФРАНКА (20 пісень) За змістом поема поділяється на дві частини: І – стан депресії маси; ІІ – історія душевних мук Мойсея, його боротьба із самим собою

Номер слайду 16

Сорок літ проблукавши Мойсей По арабській пустині, Наблизився з народом своїм О межу к Палестині. (сорок довгих літ блукав по пустелі Мойсей-поводир, хоча цей шлях можна було пройти за сорок днів, але не проста доля з випробуваннями була вказана пророку)

Номер слайду 17

І зневірився люд і сказав: “Набрехали пророки!.. Та тепер його голос зомлів І погасло вітхіння, І не слухає вже його слів Молоде покоління

Номер слайду 18

Обгорнула мене самота, Як те море безкрає, І мій дух, мов вітрило, її Подих в себе вбирає. “Сорок літ, мов коваль, я клепав Їх серця і сумління І до того дійшов, що уйшов Від їх кпин і каміння І ось сумнів у душу мені Тисне жало студене… О всесильний, озвися, чи ти Задоволений з мене?”

Номер слайду 19

Се Мойсей на молитві стоїть, Розмовляючи з богом, І молитва та небо боде, Мов поломінним рогом

Номер слайду 20

Затремтіло щось людське, мяке В старім серці пророка, І понизила лет свій на мить Його дума висока. “О Ізраїлю! Якби ти знав, Чого в серці тім повно! Якби знав, як люблю я тебе! Як люблю невимовно!”

Номер слайду 21

І ворушиться в серці грижа: Може, я тому винен? Може, я заповіти твої Не справляв, як повинен?

Номер слайду 22

І безмежна скорбота лягла На затвердле сумління, І весь табор мов чаром попав В отупіння й зомління

Номер слайду 23

Поет змальовує Мойсея справжнім народним ватажком. Він був повністю відданий інтересам пригніченого народу, усе життя, силу й здоров’я віддав йому.

Номер слайду 24

Кого звинувачує у своїх бідах Мойсей? Якими художніми засобами автор розкриває образ Мойсея? Які риси притаманні характеру Мойсея? Чи є які хиби в Мойсея? Чому Мойсей – людина одержима, сильна духом – піддався сумнівам? Чому смерть Мойсея змусила народ переглянути свої погляди і раптово осягнути Боже призначення?

Номер слайду 25

1. Центральний образ поеми — Мойсей. 2. Опис зовнішності. 3. Особлива місія Мойсея. 4. Відданість інтересам народу. 5. Важкі сумніви, внутрішня боротьба пророка. 6. Трагізм долі Мойсея. 7. Віра в майбутнє. Що єднає образ Мойсея та автора поеми?

Номер слайду 26

Які проблеми піднімає автор у поемі? Взаємини вождя і суспільства , його місце серед народу, цілі, вчинки митець і суспільство (оскільки вождь уособлюється із автором) людина і суспільство сумніви і віра добро і зло юрба і народ матеріальне і духовне

Номер слайду 27

Фpанко любив свій наpод, вболівав за долю Укpаїни, віpив у світле майбутнє укpаїнського наpоду, який боpовся за самостійну деpжавність. Все життя письменника - боpотьба за єдність деpжави, за свій наpод.

Номер слайду 28

Чому поема “Мойсей” не втратила актуальності в наш час, коли Україна стала вільною державою? Як жити українцям? Якими шляхами йти? Яким вождям довіряти свою долю? Автор показує складність виходу із рабства будь-якого народу. - Що ж потрібно, щоб юрба піднялась до народу?

Номер слайду 29

Написати вільне есе (8-10 речень), обмірковуючи питання 28 слайда. Домашнє завдання

ppt
Додано
22 грудня 2022
Переглядів
678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку