Презентація " Поетична творчість І.Я.Франка"

Про матеріал
Презентація пропонує ознайомитись із особливостями поетичної творчості Каменяра ( " З вершин і низин" та "Зів*яле листя")
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Франко Поетична творчість «Українська література 70-80-х років ХІХ століття» Барабаш Тетяна Степанівна, вчитель української мови та літератури КЗЗСО І-ІІІ ступенів “Ватутінський ліцей № 6” Ватутінської міської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Іван Франко Збірка “З вершин і низин” (1887) * На слайдах до цієї збірки використано зображення сторінок із книги, виданої у 1893 році коштами дочки поета Ольги Франко.

Номер слайду 3

Ідея Заклик до боротьби за національні та загальнолюдські ідеали, за щасливе майбутнє. Львів, 1887 Львів, 1893

Номер слайду 4

Структура Збірка складається із 7 розділів. У перших трьох розділах – “De profundis”, “Профілі і маски” та “Сонети” – зібрано ліричні твори, у чотирьох останніх – “Галицькі образки”, “Жидівські мелодії”, “Панські жарти” та “Легенди” – твори епічні.

Номер слайду 5

Пролог до збірки – поезія “Гімн” (“Вічний революціонер”), що стала гімном українського національного відродження.

Номер слайду 6

Патріотичні вірші цієї збірки забороняла царська цензура, не друкувались вони і за радянських часів. Вірш “Не пора…” закликає співвітчизників не бути слугами російських царів і польського панства. Франко був твердо переконаний, що кожна людина повинна виконувати свій громадянський обов’язок. Не пора, не пора, не пора, Москалеві й ляхові служить! Нам пора для України жить.

Номер слайду 7

Збірка “Зів’яле листя” (1896)

Номер слайду 8

Жанр Збірка інтимної лірики. Поет визначає жанр збірки як “Ліричну драму”.

Номер слайду 9

Тематика У збірці розкрито душевну трагедію ліричного героя, викликану тяжкими обставинами особистого життя, зокрема нерозділеним коханням. Образ зів’ялого листя алегоричний, автор визначає його як “завмерлеє в серці кохання”.

Номер слайду 10

Ліричний герой драми Чуйний, добрий, щирий, духовно багатий. Він палко, ніжно кохає. Це почуття окрилює його, додає йому сил боротися і творити; але він боляче переживає кохання без взаємності, і це породжує в ньому песимізм.

Номер слайду 11

Структура Збірка складається з трьох частин (“жмутків”). “Перший жмуток” передає трагедію нерозділеного кохання, його беззахисність та вразливість.

Номер слайду 12

“Другий жмуток” написаний у народопісенній манері, і багато поезій стали улюбленими піснями та романсами (“Ой ти, дівчино, з горіха зерня…”, “Червона калино, чого в лузі гнешся?” та ін.).

Номер слайду 13

Провідний мотив поезій “Третього жмутка” – пекельні переживання ліричного героя, спричинені нещасливим коханням.

Номер слайду 14

Аудіобібліотека Пісня на слова вірша “Червона калино, чого в лузі гнешся?” у виконанні київського жіночого вокального тріо “Либідь”. Пісня на слова вірша “Ой ти, дівчино, з горіха зерня” у виконанні Павла Табакова, Назара Савко та Володимира Кудовби. Пісня на слова вірша “Чого являєшся мені у сні?” у виконанні Віталія Козловського.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Маньковська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
27 січня 2022
Переглядів
2400
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку